Maak van je oude pc een ESXi-server

Door: Edmond Varwijk | 04 april 2016 00:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

11 Opslag inrichten

Voordat je een eerste virtuele machine maakt, is het handig het daarvoor benodigde installatie-iso-bestand naar de ESXi-server te kopiëren (zie het kader Iso-bestanden voor meer informatie). Klik op Configuration / Storage en daarna met de rechtermuisknop op datastore1. Kies Browse datastore. De opslag op de ESXi-server wordt nu geopend in een soort Verkenner-venster. De centrale storage op de ESXi-server is nog leeg. Klik op Create a new folder en maak een map aan met de naam ISOs. De map komt rechts in het Verkenner-venster te staan. Dubbelklik op de map. Maak een map met de naam van het besturingssysteem dat je wilt installeren. Dubbelklik dan weer op die map en klik daarna op Upload files to this folder / Upload file. Selecteer nu het iso-bestand en bevestig dat je het wilt uploaden naar de ESXi-server.

Upload images naar de datastore van besturingssystemen die je wilt virtualiseren.

Iso-bestanden

Een iso-bestand is een kopie van een cd/dvd (of zelfs harde schijf) in één bestand. De ESXi-server kan deze bestanden lezen zonder dat je ze eerst ook echt op cd of dvd hoeft te branden. Van alle bekende Linux-distributies zijn de voor de installatie benodigde bestanden als één of meer iso's te downloaden. Dat geldt niet voor Windows en OS X. Heb je van een bepaalde versie van Windows of OS X een installatie-cd/dvd liggen, dan kun je daar zelf een iso-bestand van maken. Op internet zijn talloze programma's te vinden waarmee je van je (installatie-)cd/dvd een iso-bestand maakt.

Voor Windows 10 kun je ook aan installatiemedia komen via de tool MediaCreationTool.exe. Die kun je hier downloaden, zoek de knop Hulpprogramma nu downloaden en klik erop.

12 Virtuele machine maken

Zijn de iso's geüpload, klik dan op Getting started / Create a new virtual machine. Doorloop de stappen van de wizard, meestal voldoet de standaardkeuze. Geef de virtuele machine de naam van het besturingssysteem en selecteer datastor1 als plek om deze te bewaren. Selecteer bij Guest Operating System het besturingssysteem dat je gaat installeren, ESXi kiest dan automatisch de juiste instellingen. Is alles klaar, klik dan op Finish.

In de linkerkolom van vSphere Client staat nu de nieuwe virtuele machine. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Edit settings. Klik op CD/DVD drive 1 en selecteer rechts eerst Datastore ISO file, en selecteer daarna via Browse het installatie-iso-bestand. Zet dan een vinkje bij Connect at power on. Bevestig met OK. Klik nu opnieuw met de rechtermuisknop op de virtuele machine en kies Open console. Klik op Power on, de groene driehoek bovenin de console. Even later zal de virtuele machine beginnen met de installatie van het besturingssysteem.

13 Toetsen loskoppelen

Om iets in de virtuele machine te kunnen doen met toetsenbord of muis, klik je met de muis in het venster van de virtuele machine. Wil je weer terug naar de pc, dan wil dat niet. Daarvoor moet je eerst toetsenbord en muis weer loskoppelen van de virtuele machine. Dit doe je door gelijktijdig de Ctrl-toets en Alt-toets in te drukken op het toetsenbord.

Om de computer te bedienen moet je muis en toetsenbord telkens losmaken uit de virtuele machine: dit doe je met de Ctrl- en Alt-toetsen.

14 VMware Tools installeren

Om de prestaties en het gebruiksgemak van een virtuele machine te verbeteren, zijn er de VMware Tools. Deze installeer je in de virtuele machine. De tools zijn er voor zowel Windows als Linux. Start de virtuele machine en open de console. Klik dan op VM / Install/Upgrade VMware Tools. De installatie loopt dan verder vanzelf. Heel handig, met de VMware Tools geïnstalleerd is het niet meer nodig telkens toetsenbord en muis los te maken van de virtuele machine. Beweeg de muis naar buiten de virtuele machine en je kunt direct de pc weer gebruiken.

15 Een VM stoppen

Het gebruik van Windows of Linux als virtuele machine op ESXi is niet anders dan wanneer het op de pc zelf zou staan. Je kunt onderdelen toevoegen, applicaties installeren, je eigen achtergrondje erop zetten. Maar ook beveiliging blijft nodig, zoals de installatie van een antivirusprogramma, en het regelmatig updaten van het besturingssysteem en de geïnstalleerde programma's. Voor de virtuele machine maakt het niet uit dat hij virtueel is, hij weet het niet eens. Heb je eens een probleem met een virtuele machine, de bekende toetscombinatie Ctrl+Alt+Del geef je via het menu VM / Guest / Send Ctrl + Alt + Del. En een virtuele machine hard uitzetten gaat via de rode stopknop op het console: Shutdown Guest.

De installatie van een virtuele machine gaat daarna net zo als de installatie op een echte pc.

16 Verbinding maken

Behalve met vSphere Client kun je ook op andere manieren verbinding maken met één van de virtuele machines. Je kunt TeamViewer installeren in een virtuele machine of de standaard Remote Desktop (Extern Bureaublad) gebruiken. Voor beide zijn er apps voor iOS, Android en Windows Phone. Verder heeft VMware enkele ESXi-apps zoals de vSphere Client voor iOS en WatchList voor Android, maar beide kunnen wel een goede update gebruiken want erg uitgebreid zijn ze niet. Als alternatief download je het gratis vmwViewer of koop je voor een paar euro de app vmwPAD (beide gebruiken onder water VNC).

17 ESXi afsluiten

Wil je de ESXi-server uitschakelen, dan kan dat vanuit de vSphere Client via een rechtsklik op de server in de linkerkolom van het programma. Bevestig via Ja dat de server niet in maintenance mode staat, geef een korte reden voor het uitschakelen en schakel de server uit via OK. Je kunt het ook doen rechtstreeks op de server. Druk op F12, bevestig dat je de root bent door op Enter te drukken en typ dan het wachtwoord. Druk dan op Enter en F2. Zorg er wel voor dat vooraf alle actieve virtuele machines of gepauzeerd zijn of uitgeschakeld.

3 Reactie(s) op: Maak van je oude pc een ESXi-server

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 april 2016 11:11 jelled
  In jullie 01 Bare Metal verkopen jullie een hoop onzin.
  ESXi Draait net als KVM en XEN(linux virtualisatie) op de linux kernel.

  ESXi heeft in die zin zelfs een grote beveiligingsrisico. Daar kan je de linux kernel niet apart updaten ten opzichte van ESXi.

  De foodprint van een lege linux kernel met daarop KVM is netzo groot al ESXi.

  En je hoeft geen account te maken op een website om je spul te downloaden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 april 2016 09:25 Anoniem
  Bescheiden configuratie nodig… 64 bits dual core met ssd en 4Gb geheugen vind ik niet echt bescheiden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2016 18:09 Anoniem
  Pfff bescheiden configuratie… hoort wel een andere plaatje sowieso bij dan XP… weer een onzin artikel….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.