Maak Windows 10 nóg beter in 9 stappen

Door: Edmond Varwijk | 28 november 2015 10:10

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Hoewel we zeker enthousiast zijn over Windows 10, is het niet perfect. Gebruik je het elke dag, dan kom je al snel toch wel een paar vervelende zaken tegen. Zaken die niet werken zoals beloofd of zoals je zou verwachten. Gelukkig staat niets je in de weg om Windows 10 nog beter te maken.

Het zijn vaak kleine dingen die het dagelijkse computerleven net even makkelijker maken. Veel van die kleine dingen zitten standaard in Windows 10 maar er zijn een paar punten die wij liever anders zouden oplossen. Lastig? Welnee, net als bij de vorige versies kun je Windows vrij eenvoudig aanpassen. Zo doe je zelf wat Microsoft eigenlijk al had moeten doen.

01 Een startmenu voor de pc

Het nieuwe startmenu in Windows 10 is mooi, maar uiteindelijk toch vooral een compromis tussen een startmenu voor een pc en dat van een tablet. Classic Shell biedt ook op Windows 10 een volledig configureerbaar startmenu dat optimaal is voor bediening met de muis. Download Classic Shell. Classic Shell bestaat uit vier onderdelen, tijdens de installatie bepaal je van welke onderdelen jij gebruik wilt maken. Om alleen het startmenu te vervangen klik je op Classic Explorer en op Classic IE en kies daar Entire feature will be unavailable zodat er een rood kruisje verschijnt.

Als de installatie is voltooid, klik je op Start en kies je het startmenu zoals jij het wilt hebben. Je hebt keuze uit Classic style, Classic with two columns en Windows 7 Style. Ook zijn er aanvullende opties voor de startknop en nog veel meer op de tabbladen Basic Settings, Skins en Customize Start Menu. Klik opnieuw op Start en je ziet hoe het Windows 10-compromis is vervangen. Rechtsklik op elk item dat je niet wilt en kies Uit deze lijst verwijderen. Om ouderwets een programma vast te zetten in de linkerkolom, klik je erop met de rechtermuisknop en kies je Vastmaken aan menu Start (Classic Shell).

Een volledig zelf ingericht Windows 7-startmenu op Windows 10 met Classic Shell.

02 Edge

Edge is de nieuwe browser waarmee Microsoft, Firefox en Chrome beconcurreert. Hoe succesvol het daarmee zal zijn, is afwachten want Edge kent nog wel wat beperkingen. Zo ondersteunt Edge bijvoorbeeld nog geen plug-ins en is het ook niet even handig dat je vastzit aan Bing als zoekmachine. Gelukkig is Windows 10 erg tolerant als het gaat om alternatieve browsers én hebben alle browsers inmiddels wel geleerd vooral niet de hele pc over te nemen maar gewoon een goede webbrowser te zijn. Niets hindert je daarom om naast Edge ook Firefox en Chrome te installeren en een van beide ook tot je standaardbrowser te maken.

Je kunt dan Edge en vooral Bing gebruiken wanneer jij dat wilt, je zit erin elk geval niet meer aan vast. Firefox download je hier en Chrome hier. Start dan alle nieuwe browsers een voor een op, jouw favoriete browser als laatste. Doorloop met elke browser de configuratiewizard en maak van de laatste browser dan gelijk de standaardbrowser. Niet vergeten: de volgende keer dat je Edge start, zal deze vragen of het de standaardbrowser mag zijn, beantwoord die vraag met Nee.

Installeer een of meer alternatieven voor Edge en maak een daarvan je standaardbrowser.

03 Toch Google in Edge

Vind je Edge best een fijne browser, dan kun je Edge een stukje bruikbaarder maken door Google als startpagina te configureren. Start Edge en klik op de drie puntjes rechtsboven in de werkbalk. Ga naar Instellingen en blader naar Openen met. Kies Specifieke pagina of pagina's en selecteer in de lijst met opties Aangepast. Klik dan in het vak Een webadres invoeren en typ daar www.google.nl en druk op Enter. Mogelijk staan er nu meer opstartpagina's genoemd, door achter de ongewenste op het X-teken te klikken, verwijder je ze uit de lijst.

Wat je nu nog moet doen, is de startpagina-knop toevoegen aan Edge, standaard staat die er namelijk niet. Blader omlaag in de instellingen van Edge en ga naar Geavanceerde instellingen. Zet De knop Startpagina weergeven op Aan en typ in het vak eronder www.google.nl. Bevestig met Opslaan. Klik nu buiten de instellingen van Edge om dit onderdeel te sluiten. Links naast de adresbalk van de browser zie je nu de knop voor de startpagina. Kik erop en je zult zien dat Edge een stuk bruikbaarder is geworden.

Maak Edge beter door Google en de startpagina-knop eraan toe te voegen.

04 Andere Verkenner

Het grootste drama in Windows 10 is misschien wel de Windows Verkenner. Een onderdeel dat je elke dag veel gebruikt, maar dat met elke nieuwe Windows-versie onoverzichtelijker wordt. Neem alleen de linkerkolom: ooit een fraai overzicht van alle harde schijven en enkele belangrijke mappen, nu een veel te lange en onlogisch gesorteerde (?) opsomming van mappen, schijven, documenten, online, offline, alles door elkaar. Raak jij ook de weg kwijt?

Bovendien, de verreweg meest gewenste vernieuwing van de Windows Insiders (de mensen die vooraf Windows 10 al getest hebben) zit er nog altijd niet in: de mogelijkheid om binnen de verkenner meerdere tabbladen geopend te hebben. Kortom, hier is herstelwerk nodig. Het aantal alternatieven voor de Windows Verkenner dat wel helpt snel bestanden en mappen te vinden en te kopiëren, is enorm. Zelf gebruiken we graag FreeCommander. Deze verkenner biedt tabs, een twee-panelen interface en een hele reeks krachtige functies voor beheer van bestanden en mappen.

Kies FreeCommander als je een overzichtelijke verkenner wilt zonder alle overbodige franje van Microsoft.

05 Tem de Windows Verkenner

Wil je geen nieuwe bestandsbeheerder gebruiken, tem dan de Windows Verkenner. Klik met de rechtermuisknop in de linkerkolom van de Windows Verkenner, haal het vinkje weg bij Alle mappen weergeven en bij Bibliotheken weergeven. Klik dan bovenin op de werkbalk Beeld en kies Opties > Map en Zoekopties wijzigen. Op het tabblad Algemeen haal je de vinkjes weg bij Recentelijk gebruikte bestanden weergeven in Snelle toegang en ook bij Recentelijk gebruikte mappen weergeven in Snelle toegang. Gebruik vervolgens de Snelle toegang-functie om die stations en mappen die jij het meest gebruikt, direct boven in de verkenner te krijgen.

Klik met de rechtermuisknop op een station of map in de lange lijst in de linkerkolom en kies dan Aan snelle toegang toevoegen. Deze mappen komen nu bovenaan in de linkerkolom te staan. Binnen deze selectie kun je de locaties verslepen om ze in een volgorde te zetten die voor jou handig is. Staat er een map bij de Snelle toegang die jij juist niet belangrijk vindt, klik dan op die map met de rechtermuisknop en kies Van snelle toegang losmaken. Zo kun je de lijst helemaal naar eigen voorkeur samenstellen. Ook nog handig: klik op op Bestand > Algemeen en kies bij Verkenner openen in voor Deze pc.

Door wat opties aan te passen, kun je de Windows Verkenner uit Windows 10 aardig bruikbaar maken.

16 Reactie(s) op: Maak Windows 10 nóg beter in 9 stappen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 december 2015 08:45 GertZwart
  Onder windows 7 en 8 heb ik 'Clover' gebruikt als aanvulling op verkenner, die maakt tabbladen in de verkenner. Helaas werkt deze niet goed onder W10. Hoop dat ze die gaan updaten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2015 09:50 Anoniem
  Ik hen Windows 8.1 op mijn laptop en ik weiger om Windows 10 te gaan instaleren,voor mij is een update geen optie Windows 10 Windows 8 werkt perfect en wil geen besturing systeem hebben wat nog vol met fouten zit ,nee een update is mooi maar Microsoft moet beter haar best doen om het te laten slagen,dus in het algemeen en hard gezegd geen rotzooi op mijn laptop
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2015 10:26 Anoniem
  Goed verhaal met leuke tips.
  Alleen in het "Godmode" gedeelte (09 een configuratiescherm) is een foutje geslopen. De daar genoemde spatie tussen Godemode. en {ED7BA…..} moet er juist NIET staan om jet te laten werken.

  groet
  Peter
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2015 12:16 maribu
  Na Install Windows 10 Engelse versie prof. ben ik mijn beheerrechten over programma's/bestanden (properties/security) kwijt. Ik heb alleen nog "read only" rechten. Hoe dit te veranderen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2015 13:24 ermindewinkel
  quote
  Hoewel we zeker enthousiast zijn over Windows 10, is het niet perfect.
  unquote
  Het understatement van het jaar
  Met W7 was te werken, W8 was bagger. W10 is gezien mijn praktijkervaringen (moest een nieuwe printer en scanner aanschaffen, een kennis heeft een specialist die al 10 dagen bezig is om deze rotzooi te installeren, en nog meer) erger dan waardeloos.
  Misschien dat het op termijn wat beter wordt, maar voorlopig krijgt mijn laptoppie géén 10.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2015 14:43 Henk Deurloo
  Op zich ben ik wel positief over W10. De overstap verliep vlekkeloos.
  Een vervelend probleem: de DVD/CD speler doet het niet.
  Ik bedoel, hij werkt werkt wel (ik hoor hem draaien), maar het systeem "ziet" hem niet.
  Ook niet als ik VLC gebruik.
  Heeft iemand een tip?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2015 15:40 Malachi
  Als er iets niet werkt in W10: deinstalleer de drivers en laat het opnieuw detecteren. Dat werkte bij mij in ieder geval (niet met de dvd speler, had geen probleem mee, maar wel met de speakers op mijn laptop)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2015 19:43 Anoniem
  Ik kan STORE niet openen, krijg de melding dat ik geen internet verbinding heb terwijl dat wel zo is.
  Wie kan mij helpen ??
  bvd T. Schuurman.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 december 2015 10:19 Anoniem
  Goed en leerzaam artikel, bravo!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 december 2015 14:53 Anoniem
  Leuke tips! Maar hoe krijg ik die op papier?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 december 2015 16:35 Anoniem
  Over VLC, je, het speelt veel bestanden af, moet ik toegeven, maar een DVD… helemaal niet goed!!! Bij mij in ieder geval geeft deze grijze blokjes bij fel licht in een film, terwijl het gewoon legale dvd's zijn, oftewel VOB bestanden… ram is ook geen probleem, is bij mij 16 GB… nee, geef mij svp media center of PowerDVD… geen enkel probleem met deze twee!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2015 10:55 Anoniem
  Het was prettig geweest, om een link te krijgen naar FreeCommander die echt alleen maar FreeCommander geeft. En geen andere overbodige software.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2015 20:59 Anoniem
  mm
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2015 19:07 Anoniem
  Printen vanuit Edge begint met pagina 1, kies ik voor bijv pag 3 dan blijft het printvoorbeeld op pagina 1 staan.
  Printen/afdrukken vanuit mail lukt al helemaal niet!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 december 2015 17:45 Anoniem
  Mooie tips. Vraagje: Kan ik in het startmenu W10 ook nog groepen toevoegen? Nu heb je alleen maar bv vaak gebruikt en afspelen en verkennen.
  bjack61@gmail.com
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 januari 2016 12:38 Anoniem
  allemaal goed en wel maar hoe kan je dat afprinten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.