Maken computers ons dom?

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie | 15 juli 2015 18:07

Blog

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

Eerst was er de pc, toen kwam internet en daarna de smartphone. Anno 2015 wordt ons leven geregeerd door multitasking en Google. De hele dag door komt een eindeloze stroom van e-mails, pushberichten, tweets en 'likes' voorbij. Het toppunt van productiviteit of de snelweg naar een digitale burn-out?

Graffiti in het Duitse universiteitsstadje Weimar.

Wie herkent het niet? 's Ochtends gelijk na het openen van je ogen grijp je naar je smartphone. Even kijken in de nieuws-apps wat er in de wereld gebeurd is, in de Facebook-app of je vrienden nog wat gedaan hebben vannacht, en gelijk maar even kijken of je nog mailtjes hebt gehad. Hetzelfde gebeurt op het werk. Gelijk na binnenkomst op kantoor check je eerst even je e-mail. Soms ben je wel een of twee uur bezig om die inbox een beetje op orde te krijgen. Veel mails even beantwoorden die niet altijd even belangrijk of dringend zijn. Lees ook: 6 gratis tools om productiviteit te verhogen.

En ben je eindelijk toegekomen aan je werkelijke prioriteiten, dan blijft die mailbox maar aandacht vragen. Daar is ie weer: "Er zijn nog drie ongelezen mails." Hup, die ook maar even snel beantwoorden, het geeft zo'n lekker productief gevoel. 's Middags een werkoverleg. Tijdens de vergadering check je tussendoor Twitter en Facebook. Even snel sms'en en appen. Even wat dingen uitzoeken? Verder dan Google en Wikipedia komen we vaak niet. En zo gaat het de hele dag door. Maar aan het eind van de dag ... tja, weer niet alles afgekregen wat je allemaal wilde doen!

Zoek je een antwoord? Google helpt je! Weet je ook de vraag niet precies? Google helpt je!

Een offline sabbatical: vloek of zegen?

Is dit nou het toppunt van productiviteit of de snelweg naar een digitale burn-out? Om erachter te komen wat het verschil is tussen het leven zonder en met computers en/of internet, kun je natuurlijk zelf de proef op de som nemen. Gewoon een tijdje zonder doen, en kijken wat dat oplevert. Een week, een paar maanden, of nog langer: de computer uit, smartphone uit, geen internet meer. Niet meer de constante stroom aan e-mails, pushberichten, tweets en sms'jes. Al diverse ervaringsdeskundigen zijn je voorgegaan, we citeren er een paar. Een daarvan was ook bereid om zijn ervaringen aan ons toe te lichten.

Paul Miller

Een verademing, zo'n sabbatical zonder internet? Eigenlijk maar tijdelijk, zo concludeerde de Amerikaanse webdesigner Paul Miller, tevens journalist van online tijdschrift The Verge. Enkele jaren geleden was hij het helemaal zat. Nog geen 30 jaar oud en hij lag hij op ramkoers met een snel naderende burn-out. Het roer ging om, een jaar lang trok hij de stekker eruit. Hij publiceerde zijn ervaringen op internet.

In het begin ging het fantastisch. Hij ging veel vaker de deur uit en zag zijn vrienden meer dan ooit in het echt. Hij ging ook nieuwe dingen leren, zoals Griekse literatuur, en werd creatiever. Bovendien viel hij enorm af zonder er ook maar iets voor te doen. Maar de euforie was maar tijdelijk. Gaandeweg verviel hij weer in zijn oude levenspatroon. De onvermijdelijke conclusie: het probleem ligt niet aan de computer of internet, maar aan jezelf. Een verkeerde levensstijl zit tussen je oren.

Zijn eerste publieke statement toen hij na een jaar weer online was: "I was wrong." Tientallen blogposts en tijdschriftartikelen over de schadelijke effecten van internet had hij gelezen, maar zijn conclusie: dat hele internet - dat zijn we uiteindelijk zélf, we doen het elkaar aan. "The internet is where people are." Hier lees je zijn blog.

Bram van Montfoort

Ook de Nederlandse journalist Bram van Montfoort ging een jaar offline, en hem ging het wat gemakkelijker af. Op 24-jarige leeftijd had hij als student aan de School voor Journalistiek genoeg van de constante stroom mails, tweets, likes en andere berichtjes. In zijn boek 'Een jaar offline' beschrijft hij nauwgezet hoe dat jaar verliep. We lezen dat een aantal gevolgen voor de hand liggen: vluchtige online contacten maken plaats voor minder frequente maar diepere contacten. En je kunt niet alles even snel opzoeken, maar moet daarvoor naar de bibliotheek.

Maar andere constateringen zijn verrassender: Facebook is meer dan een onafgebroken stroom statusupdates en 'likes', maar blijkt voor velen ook een belangrijk naslagwerk met telefoonnummers en verjaardagen. En bibliotheekbezoek mag dan tijdrovend en onpraktisch zijn - zeker als je jezelf strikt beperkt tot het raadplegen van boeken en niet stiekem gaat internetten - maar heeft ook positieve kanten: zijn scriptiebeoordelingen schoten omhoog. Een offline bestaan heeft uiteraard ook gevolgen voor de naaste omgeving. Afspraken maken neemt heel nauw: je moet per se op tijd komen, want als je te laat bent, kun je dat niet onderweg laten weten.

Na zijn jaar offline kiest Van Montfoort voor de gulden middenweg: geen internetabonnement thuis, maar internetten doet hij buitenshuis, in de bibliotheek.