Knippen en plakken in Windows 10: zo werkt het nieuwe Klembord

Door: dennis-gandasoebrata | 02 maart 2019 14:22

How To

In de oktober 2018-update van Windows 10 is het klembord flink verbeterd. Het ondersteunt nu onder andere het knippen en plakken van items tussen verschillende computers. Eens kijken hoe dat werkt.

Stap 1: Inschakelen

Met het nieuwe klembord van Windows 10 kun je teksten en plaatjes op de ene computer kopiëren en vervolgens op een andere computer plakken. Je hebt hiervoor de Windows 10 Oktober 2018 Update nodig (1809). Weet je niet zeker of je over deze update beschikt? Controleer dit door in het startmenu winver te typen, gevolgd door een druk op Enter. Zie je Versie 1809, dan heb je de juiste versie. Zo niet, dan kun je de oktober-update downloaden .

Om het kopiëren en plakken van items tussen verschillende computers mogelijk te maken, wordt gebruikgemaakt van de cloud van Microsoft. Open het instellingenvenster (tip: gebruik de toetscombinatie Windows-toets+I) en ga naar Systeem / Klembord. Zet de schuif op Aan bij Synchroniseren tussen apparaten. Het nieuwe klembord heeft ook de mogelijkheid om meerdere items in een geschiedenislijst bij te houden. Deze handige optie schakelen wij ook gelijk even in via dit instellingenvenster: zet de schuif op Aan bij Klembordgeschiedenis.

Schakel de optie in om te synchroniseren tussen apparaten.

Stap 2: Plakken maar!

Je opent het nieuwe klembord met de toetscombinatie Windows-toets+V. Hier zie je alle items die je eerder hebt gekopieerd. Je kunt nu items zoals tekst en afbeeldingen kopiëren en plakken, bijvoorbeeld via Ctrl+C en Ctrl+V. Zorg ervoor dat je de synchronisatie ook op de andere computer hebt ingeschakeld, en dat die computer ook gebruikmaakt van de nieuwste Windows 10-update Oktober 2018. Ook zorg je ervoor dat je op die computer bent aangemeld met dezelfde Microsoft-account.

Stap 3: Meerdere items

Je las het hiervoor al: het nieuwe klembord biedt je ook de mogelijkheid om te werken met meerdere items. Dat is handig, omdat je hierdoor niet meer één item per keer hoeft te kopiëren. Heb je in de eerste stap de geschiedenisfunctie van het klembord ingeschakeld, dan toont het venster je meerdere items. Als je vaak een specifiek item plakt, kun je dit vastmaken aan het klembord en het daarmee eenvoudig toegankelijk maken. Zoek het item op dat je vaker wilt gebruiken, en klik op de punaise die ernaast wordt getoond. Voortaan is het item altijd beschikbaar.

Handig: het klembord ondersteunt nu meerdere items in een geschiedenislijst.

1 Reactie(s) op: Knippen en plakken in Windows 10: zo werkt het nieuwe Klembord

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 3 maart 2019 11:05 franshagen
    Hiervoor is de installatie van de oktober update van Windows 10 noodzakelijk. En dat levert zeer veel problemen op !!!
    https://www.agconnect.nl/artikel/oktober-update-windows-10-blijft-kwakkelen
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.