Malware van je pc verwijderen: dit zijn je opties

Door: Wesley Akkerman | 12 maart 2022 16:12

Versleutelde malware
How To

Als Windows-gebruiker doe je er goed aan programma’s tegen virussen en malware te gebruiken. Die laatste kan voornamelijk gevaar vormen. Soms weet je niet dat je malware op je pc hebt staan. En als je het al weet, is het moeilijk te achterhalen wat voor soort. Wat kun je er tegen doen?

Malware komt in allerlei soorten en maten. Denk dan aan spyware, een trojan horse of ransomware. In veel gevallen zorgen ze wel voor dezelfde symptomen op je computer. Het apparaat voelt log of traag aan, pop-ups vullen je scherm wanneer je een browser gebruikt of je krijgt ineens enge berichten in beeld te zien die om geld vragen. 

Heb je het idee dat je computer geïnfecteerd is met malware, dan doe je er goed aan zo snel als mogelijk stappen te ondernemen. Maar voorkomen is beter dan genezen. We geven je verschillende tips.

Voorkom malware op je pc

Zorg er altijd voor dat je een programma hebt dat je beschermt tegen malware en virussen. Microsoft biedt standaardopties aan met Defender en Virus- en bedreigingsbeveiliging (typ ‘virus’ of ‘defender’ in nadat je op Start drukt, dan komen de opties in beeld), die geregeld je computer scant. Die software en bijbehorende database onderhoudt Microsoft automatisch, nadat je een Windows Update uitgevoerd hebt. 

Maar als je programma’s van derden gebruikt, zoals Kaspersky, Avast of Malwarebytes (om maar wat voorbeelden te noemen), dan moet je het programma soms handmatig updaten. Doe dat wanneer het kan; er verschijnen namelijk geregeld nieuwe bedreigingen, waardoor je online geregeld gevaar loopt zonder het te weten.

Wil je weten welk antivirusprogramma wij aanraden? Lees dan ons recente artikel over beste antivirussoftware, waarin we acht aanbieders vergelijken.

Heb al malware op je pc staan of denk je dat dat het geval is? Dan zijn er nog wat opties. Zo kun je Windows terugbrengen naar een oud herstelpunt. Wellicht zorgt dit ervoor dat de malware dan verwijderd wordt. Anders open je de eerdergenoemde Virus en bedreigingsbeveiliging. Voer een scan uit door op Scanopties te drukken. Selecteer nu Volledige scan en druk op Nu scannen

Geef Windows even de tijd om het werk te verrichten. Loop daarna ook even de instellingen na van de virus en bedreigingsbeveiliging. Zet realtime- en cloudbeveiliging aan en controleer voor de zekerheid op updates. 

Offline scannen en veilige modus

Hierna doe je er ook goed aan Microsoft Defender Offline-scan te gebruiken. De computer start dan opnieuw op en neemt een kwartier de tijd om alles grondig te scannen. Wanneer je een RAT aan boord van je computer hebt, zorg er dan voor dat de computer geen toegang heeft tot het internet. Schakel wifi helemaal uit en trek de ethernetkabel eruit. 

RAT staat voor remote access trojan en geeft kwaadwillenden dus op afstand toegang tot je computer. Maar zonder internetverbinding werkt dat niet en kan schadelijk software zichzelf dus ook niet updaten en beschermen tegen het verwijderen. 

Daarnaast kun je een computer nog opstarten in de veilige modus. Binnen die modus kun je eveneens een scan uitvoeren die scant op gevaarlijke bestanden. Binnen deze omgeving doe je er ook goed aan tijdelijke bestanden te verwijderen, waardoor eventuele malware verwijderd wordt wanneer die tussen dergelijke bestanden opgeslagen werd. 

Tot slot – als niets lijkt te werken – is er nog de optie voor het volledig verwijderen en opnieuw installeren van Windows. Je bent dan wellicht alles kwijt – mits je een goede back-up hebt – maar je bent dan ook ontdaan van malware.

0 Reactie(s) op: Malware van je pc verwijderen: dit zijn je opties

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.