Medion The Touch 10 - Comeback van de netbook?

© PXimport

Medion The Touch 10 - Comeback van de netbook?

Geplaatst: 5 maart 2014 - 11:15

Aangepast: 24 november 2022 - 10:36

Jeroen Boer

Een paar jaar geleden was de netbook bijzonder populair, vooral dankzij de lage prijs en het gemis van andere betaalbare kleine notebooks. Medion zet met The Touch 10 een notebook in de markt die sterk doet denken aan de netbook van weleer. Maar is daar in dit ultrabook-tijdperk nog wel plaats voor?

Medions The Touch 10 is alweer enige tijd te koop via speelgoedwinkel Bart Smit en dook onlangs ook op bij supermarkt Aldi. Binnenkort moet de mini-notebook volgens Medion ook te koop zijn bij de Mediamarkt, dus reden genoeg om hem alsnog te testen.

Laten we beginnen met de naamgeving van The Touch 10, want die is een beetje verwarrend. De notebook heet eigenlijk Medion Akoya E1318T en om het nog verwarrender te maken is ook de Medion Akoya E1317T hetzelfde apparaat. Voor 299 euro krijg je naast Windows 8.1 ook Office voor Thuisgebruik en Studenten 2013 (Word, Excel en PowerPoint).

De Medion The Touch zelf is wat we een paar jaar geleden een netbook zouden noemen: een compact notebookje met een 10inch-scherm met relatief zwakke hardware en een lage prijs.

 

© PXimport

De plastic behuizing voelt behoorlijk stevig aan.

Interactie

Vergeleken met de oude netbooks heeft Medions The Touch 10 toch net wat meer te bieden. Dat begint bij het 10inch-scherm dat een resolutie heeft van 1366 x 768 pixels en daarmee meer werkruimte biedt dan de doorsnee netbook. Leuker is dat het om een aanraakscherm met 10 aanraakpunten gaat, waardoor Windows 8.1 optimaal gebruikt kan worden.

Helaas is het TN-paneel zelf niet echt goed. De inkijkhoeken zijn matig en er zit een irritant rastertje over het beeld. De behuizing ziet er voor een apparaat van 299 euro best mooi uit. De notebook is gemaakt van champagnekleurig kunststof dat prettig aanvoelt. Het chiclet-toetsenbord voelt stevig aan en buigt bijna niet door.

De touchpad valt negatief op door de minuscule afmeting van 6,5 bij 4,5 centimeter, maar dit wordt deels goedgemaakt door het aanraakscherm. De accu heeft een capaciteit van 33,75 Wh en voorziet de notebook bij lichte werkzaamheden van genoeg energie om maximaal vijf uur te werken.

Langzaam

De Touch 10 bevat een AMD A4-1200 processor. Dit is een dualcore-processor met een kloksnelheid van slechts 1 GHz. Dat klinkt langzaam, én is langzaam. De ingebouwde AMD-Radeon HD 8180 klinkt daarentegen misschien snel, maar is ook langzaam. Om je een idee te geven: een Intel Atom Z3740 van de meest recente Bay Trail-generatie die gebruikt wordt in bijvoorbeeld ASUS' T100 is sneller.

 

© PXimport

Het touchscreen zorgt voor een eenvoudige bediening van Windows 8.

Snel voelt de notebook dan ook niet aan, maar voor wat surfen en werken met Word voldoet het wel. Vermoedelijk helpt de trage harde schijf ook niet echt mee in de snelheidsbeleving. Mocht je kans zien om een SSD te installeren, dan raden we dat zeker aan. Dat kun je doen door het toetsenbord op te lichten door met een bankpasje boven de functietoetsen het toetsenbord los te wippen. Vervolgens kun je de 2,5inch-schijf vervangen door een SSD.

 

© PXimport

Kijk voor meer Medion-producten in de Computer!Totaal Prijsvergelijker:

De Prijsvergelijker bevat 210 Medion-producten

Op zoek naar een andere laptop? Neem een kijkje bij het uitgebreide laptop-overzicht

Conclusie

Wat moeten we denken van een notebook met een 10inch-scherm, langzame processor en een matig scherm? In eerste instantie niet veel en een aanrader lijkt het niet. Toch is er wel wat voor de Medion The Touch 10 te zeggen. Tegenover zijn minpunten zet de notebook immers een aanraakscherm, meegeleverde Microsoft Office, een lage prijs van 299 euro, een degelijke behuizing en een best ruime harde schijf van 500 gigabyte. Met een accuduur van maximaal vijf uur is de notebook niet geschikt voor een heel lange reis, maar voor onderweg in bijvoorbeeld het openbaar vervoer is het een handig compact notebookje dat met 1,28 kg niet al teveel weegt.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Compact

Aanraakscherm

Behuizing

Office 2013

Minpunten

Beeldkwaliteit

Langzaam

Conclusie

Medion The Touch 10 ------------------- **Prijs:** € 299,- **OS:** Windows 8.1 **Processor:** AMD A4-1200 (dualcore 1 GHz) **Geheugen:** 4 GB DDR3 **Opslag:** 500 GB SATA **Grafisch:** AMD Radeon HD 8180 **Scherm:** 10inch (1366 x 768 pixels) **Aansluitingen:** 2 x usb 2.0, usb 3.0, HDMI, vga, 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting, 3,5mm-microfoonaansluiting, 10/100-netwerkaansluiting, SD-kaartlezer **Draadloos:** 802.11b/g/n, bluetooth 4.0 **Afmetingen:** 266 x 186 x 28 mm **Gewicht:** 1,28 kg **Accucapaciteit:** 33,75 Wh...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten