Zo krijg je meer privacy op een gedeelde pc

Door: robin-ooijevaar | 29 maart 2016 10:59

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Veel mensen werken samen op een gedeelde pc of laptop. Hierbij komt de privacy van alle gebruikers ernstig in het geding omdat iedereen overal bij kan. Gelukkig is hier eenvoudig iets aan te doen met een paar kleine aanpassingen en leefregels.

Als je met het hele gezin of met andere huisgenoten op één laptop/pc werkt, dan is het zonder maatregelen lastig om sociale media, mail en bestanden privé te houden. Met het juiste gereedschap tover je zelfs alle wachtwoorden tevoorschijn! We gaan aan de slag zodat je toch veilig met z'n allen van een computer gebruik kunt maken. Lees ook: Zo scherp je de privacy-instellingen van Windows 10 aan.

Aparte gebruikers

Je doet jezelf en medecomputergebruikers het grootste plezier door voor iedereen een apart account aan te maken. Dit houdt in dat iedereen die de computer gebruikt, zich moet aanmelden bij Windows. Vervolgens krijgt iedereen een eigen omgeving voorgeschoteld met eigen mappen, een eigen browseromgeving (en browserwachtwoorden), eigen documenten et cetera. De manier om nieuwe gebruikers aan te maken verschilt per Windows-versies, maar het is eenvoudig in te stellen. Druk op Windows-toets+R en geef de opdracht netplwiz gevolgd door Enter. Klik op Toevoegen en maak voor iedereen een gebruiker aan met een goed wachtwoord.

Sneltoets

Als je werkt met meerdere gebruikers werkt op dezelfde computer, hoef je maar één sneltoets te onthouden: Windows-toets+L. Ezelsbruggetje: de L van 'lock'. Zodra je klaar bent met computeren of even wegloopt, gebruik je deze sneltoets. Het aanmeldscherm komt tevoorschijn en anderen kunnen zich aanmelden zonder dat ze per ongeluk verder werken op jouw account.

Aanmeldgemak

Sommige mensen vinden het vervelend om een wachtwoord in te typen om zich aan te melden bij Windows. In Windows 10 kun je in plaats van een wachtwoord ook een pincode kiezen. Dit werkt prettiger en kun je sneller invoeren, vooral als je computer een numeriek toetsenbord heeft. In Windows 10 stel je de pincode in via Windows-toets+I / Accounts / Aanmeldopties / Accounts. Dankzij een pincode kun je een wachtwoord instellen (en dat is zeer verstandig als er een koppeling is met een Microsoft-account) en je toch gebruiksvriendelijk aanmelden.

Stel eerst een goed wachtwoord in en gebruik een pincode om je sneller aan te melden.

Andermans browser

Soms heb je het niet voor het zeggen en werk je even op een computer van iemand anders in zijn/haar browser. Dit is geen ideale situatie omdat het eenvoudig is om jouw wachtwoorden te achterhalen die je intypt. Ook moet je opletten dat je niet aangemeld blijft bij je webmail, Facebook of andere websites. Vergeet dus niet om je af te melden bij de online dienst die je gebruikt. Een andere oplossing is om de browser alles te laten vergeten. Dit gaat via de toetscombinatie Ctrl+Shift+Del. De mogelijkheden verschillen per browser, maar meestal heb je de optie om bijvoorbeeld alles van de afgelopen dag te laten 'vergeten'.

Reinig de browser met de toetscombinatie Ctrl+Shift+Del als je per ongeluk in het account van iemand anders hebt gewerkt.

1 Reactie(s) op: Zo krijg je meer privacy op een gedeelde pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 maart 2016 18:20 darknessblade
  maxthon browser in privee modus met public pc modus on.

  worden alle data gelijk vernietigd na uitloggen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.