Microsoft Surface Book 3 – Ideale laptop en tablet?

Door: Jeroen Boer | 13 augustus 2020 14:51

Microsoft Surface Book 3
Review

Het is alweer vijf jaar geleden dat Microsoft de Surface Book introduceerde. Inmiddels is de derde variant te koop. Het concept is hetzelfde gebleven: een laptop die je ook als tablet kunt gebruiken. Is dit het beste van beide werelden?

Microsoft Surface Book 3

Prijs € 2799,- (vanaf € 1799,-)
Processor Intel Core i7-1065G7
RAM 32 GB
Opslag 512 GB SSD
Grafisch Intel Iris Plus en Nvidia GeForce GTX 1650 Max-Q
Scherm 13,5 inch (3000 x 2000 pixels)
OS Windows 10
Aansluitingen 2x Usb 3.0, SD-kaartlezer, 3,5mm-headsetaansluiting, usb-c
Webcam 5 megapixel (voorkant), 8megapixel-camera (achterkant)
Draadloos 802.11ax, bluetooth 5.0
Afmetingen 31,2 x 23,2 x 1,3 – 2,3 cm
Gewicht 1,5 kilo
Accu 18 + 51 Wh
Website www.microsoft.nl
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Bouwkwaliteit
 • Scherm
 • Accuduur
 • Goed toetsenbord
 • Mogelijkheden
 • Minpunten
 • Geen Thunderbolt
 • Grafische strubbelingen

Uiterlijk is de Surface Book 3 identiek aan de Surface Book 2 en die was weer vrijwel hetzelfde als zijn voorganger. Qua ontwerp verrast de Magnesium Surface Book 3 dus niet en bestaat de laptop uit een tablet plus een toetsenbord waar je de tablet in vastklikt. De tablet zelf is voorzien van een 3,5mm-headsetaansluiting en laadaansluiting via de dockconnector. Alle andere aansluitingen vind je op het toetsenbord en omvatten twee keer usb, usb-c, een kaartlezer en een laadaansluiting. Je kunt het apparaat behalve met de meegeleverde lader ook via usb-c opladen. De drie usb-aansluitingen ondersteunen allemaal netjes de hogere Gen2-snelheid en op de usb-c-aansluiting kun je een beeldscherm aansluiten. Ondersteuning voor Thunderbolt is er helaas niet.

Microsoft Surface Book 3
De Surface Book 3 is qua uiterlijk identiek aan de Surface Book 2.

De bouwkwaliteit is nog altijd prima in orde. Het ontwerp valt op door de geribbelde scharnier en de ruime spleet die zichtbaar is als je de Surface Book dichtklapt. Die spleet is bedoeld om het apparaat niet te oververhitten als je hem dichtgeklapt als desktop gebruikt. De scharnier is uniek, maar het scherm wiebelt wel meer dan op een normale laptop, dat is irritant als je het scherm aanraakt. Ook het verlichte toetsenbord met drie helderheidsniveaus en touchpad zijn van een uitstekende kwaliteit. Een vingerafdrukscanner heeft de Surface niet, maar is er is wel in een camera met gezichtsherkenning voorzien.

Microsoft Surface Book 3
De scharnier heeft een opvallende spleet als de laptop is dichtgeklapt.

Tablet met dock

Het speerpunt van de Surface Book is dat het een combinatie van tablet en laptop is waarbij je de tablet in het toetsenbord klikt. De verbinding tussen tablet en toetsenbord is indrukwekkend sterk en lostrekken lukt simpelweg niet. Ontkoppelen gaat alleen door op een toets op het toetsenbord te drukken (of via software) waarna de Surface de aangesloten apparaten netjes afmeldt waarna de vergrendeling ontgrendelt en je de tablet los kunt trekken. Volgens Microsoft gaat dat ontkoppelen nu iets sneller dan bij het vorige model. En het lijkt inderdaad wat vlotter te gaan. Een nadeel is dat ontkoppelen alleen kan als je bent ingelogd in Windows. Het gros van de hardware waaronder de processor en opslag zit in de tablet. Het toetsenborddock bevat zoals vermeldt wel vrijwel alle aansluitingen. Daarnaast zit in het toetsenbord een extra accu en optioneel een extra grafische kaart.

Behalve in de normale oriëntatie kun je de tablet ook achterstevoren in de dock klikken. Handig als je een film wilt kijken of met de optionele pen wilt tekenen op het scherm. Je kunt hem dan zelfs als extra dikke (en zware) tablet gebruiken mocht je de tweede gpu nodig hebben.

Microsoft Surface Book 3
Je kunt de tablet ook andersom op het toetsenbord klikken.

Krachtige hardware

Het review-exemplaar dat Microsoft ons stuurde is de op één na duurste uitvoering (€ 2799,-) van de 13,5inch-variant. Dat betekent dat een Core i7-1065G7 gecombineerd wordt met 32 GB ram, een 512 GB ssd én dat het toetsenbord voorzien is van een Nvidia GeForce GTX 1650. De ssd is een nvme-exemplaar van SK Hynix dat gezien de maximale leessnelheid van 2071 en schrijfsnelheid van 825 MB/s zeker niet tot de snelste ssd’s op de markt behoort. In de praktijk zul je dat echter niet merken. In PCMark 10 scoort de laptop netjes 3899 punten, een prima resultaat.
Bij normale werkzaamheden hoor je de ventilator niet, maar deze wordt wel duidelijk hoorbaar als je bijvoorbeeld gaat gamen. Als laptop kun je bij typische kantoortaken rekenen op een batterijduur van zo’n 10 uur. De losse tablet houdt het met 3 uur een stuk korter uit. De accucapaciteit van beide accu’s wordt als één percentage in Windows getoond, maar door hier op te klikken kun je de percentages van de individuele accu’s zien.

Microsoft Surface Book 3
De losse tablet heeft een accuduur van zo'n drie uur.

Goed scherm

Het scherm van de Surface Book 3 is identiek aan dat van het vorige model en dat betekent een 13,5inch-scherm in een opvallende 3:2-beeldverhouding met een resolutie van 3000 x 2000 pixels. Het is een prettige beeldverhouding om op te werken met vooral in de hoogte meer werkruimte dan je vermoedelijk gewend bent. De beeldkwaliteit is daarbij prima en de maximale helderheid is prettig hoog. De schermranden zijn voor een moderne laptop wel opvallend breed. Dat oogt ouderwets (het ontwerp is dan ook alweer vijf jaar oud), maar in de tabletmodus zijn die brede randen best handig om de tablet vast te pakken. Naast een normaal aanraakscherm biedt de Surface Book ook ondersteuning voor een actieve stylus. Afhankelijk van je werkzaamheden kan dat een groot pluspunt zijn. De Microsoft Surface Pen werkt goed, maar kost je wel 110 euro extra. Eigenlijk moet je die pen er wel bijkopen, het is namelijk één van de eigenschappen die uiteindelijk de hoge prijs van de laptop rechtvaardigen.

Grafische strubbelingen

Naast de in de processor geïntegreerde Intel Iris Plus bevat het toetsenborddock van het Core i7-model in de vorm van de Nvidia GeForce GTX 1650 een extra grafische kaart geplaatst. De Nvidia GeForce GTX 1650 is de minimale kaart die je nodig hebt om moderne spellen nog enigszins fatsoenlijk te kunnen spelen en ook voor sommige grafische programma’s zoals Photoshop komt een Nvidia-kaart van pas om taken te versnellen. Dankzij Nvidia’s Optimus-techiek worden beiden gpu’s naadloos met elkaar geïntegreerd en wordt de gpu afhankelijk van de grafische kracht die een applicatie nodig heeft gekozen. Heb je weinig grafische kracht nodig, dan wordt de Intel-gpu gebruikt en heb je de beste batterijduur.

Tot zover de theorie, want helaas blijkt dit systeem op de Surface Book 3 niet altijd vlekkeloos te werken omdat soms de Nvidia-kaart niet meer gedetecteerd wordt. Een foutmelding krijg je hierover verder niet en het systeem werkt normaal. Pas als je een grafische zwaardere applicatie start zoals een spel merk je dat er iets mis is. Ook het Nvidia-stuurprogramma weet dan te melden dat er geen Nvidia-hardware in het systeem aanwezig is. De enige oplossing is het tabletgedeelte los te koppelen en vervolgens weer aan te sluiten. Een lastig probleem, dat door meerdere gebruikers op ondersteuningsfora ook al in de Surface Book 2 gerapporteerd werd. Uiteraard hebben wij voor het testen alle updates inclusief firmware-updates geïnstalleerd. Het zou kunnen dat er een probleem in bijvoorbeeld de grafische stuurprogramma’s zit, maar Microsoft staat het niet toe om de universele Nvidia-stuurprogramma’s te installeren. Het lastige is dat het apparaat meestal wel goed werkt, maar in de paar weken dat ik de Surface Book 3 gebruikt heb, heb ik toch vier keer last gehad van een verdwenen grafische kaart.

Conclusie

De Surface Book is in de derde uitvoering nog altijd een interessant apparaat dat het midden houdt tussen een laptop en een tablet. Eén plus één is niet twee, want voor een laptop is de Surface Book wat lomp terwijl de tablet een geringe accuduur heeft. Toch is het een bruikbaar, stevig en vlot apparaat, zeker als je de pen voor je werkzaamheden nodig hebt. De niet vlekkeloze werking van de extra Nvidia-gpu is wat mij betreft wel een minpunt. Bij een laptop van 2799 euro die gericht is op grafische professionals zou dat gewoon altijd goed moeten werken, dat geldt extra sterk voor een derde generatie product.

0 Reactie(s) op: Microsoft Surface Book 3 – Ideale laptop en tablet?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.