Microsoft Surface Laptop 3: een Windows-laptop met MacBook kwaliteiten

Door: Roel Stortelder | 10 december 2019 12:57

Toetsenbord
Review

De Microsoft Surface Laptop-serie bestaat al een aantal jaar, maar nu komt het bedrijf voor het eerst met een 15-inch versie. Het grotere scherm en de verbeterde prestaties zouden deze laptop het beste kantoormaatje moeten maken. In deze review lees je of de Microsoft Surface laptop 3 zijn verwachtingen waar kan maken.

Microsoft Surface Laptop 3 (15-inch)

Prijs: € 1649,-
Scherm: 15-inch 2496x1664 ips-touchscreen
CPU: AMD Ryzen 5 3580U
Geheugen: 8 GB ddr4
Opslag: 256 GB NVMe-ssd
Aansluitingen: usb-c, usb-a en 3,5mm-hoofdtelefoon
Gewicht: 1.5 kg
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Stijlvol ontwerp
  • Uitstekende afwerking
  • Goed scherm
  • Minpunten
  • Matige accuduur
  • SSD is te klein
  • Matige aansluitingen

Design

Zoals we ondertussen gewend zijn van Microsoft zit ook deze laptop weer uitstekend in elkaar. De relatief simpel ogende metalen behuizing is bij ons exemplaar in het zwart uitgevoerd, maar is ook verkrijgbaar in grijs. Met de laptop dichtgeklapt is het duidelijk dat Microsoft veel aandacht heeft besteed aan het design en fabricageproces van de buitenkant. Alle naden sluiten perfect op elkaar aan en het voelt dan ook als een solide blok metaal. Wel is het opvallend dat, mede door die gladde afwerking, het relatief lastig is om de laptop te openen.

Met de laptop geopend zie je dat de mooie afwerking ook hier wordt voortgezet. Onder andere de naden rondom het touchpad, een pijnpunt bij veel andere laptops, zijn zeer netjes en zullen niet veel viezigheid doorlaten. Helaas heeft Microsoft dit mooie design niet overal doorgetrokken, want de randen rondom het scherm zijn een stuk groter dan we in 2019 gewend zijn van premium laptops.

De aansluitingen hebben wel geleden onder het minimalistische design, want één USB-C en één USB-A-aansluiting is niet veel. Zeker niet wanneer de USB-C aansluiting het moet doen zonder ondersteuning voor Thunderbolt 3.

Het toetsenbord heeft niet veel travel, maar typt toch redelijk lekker door de duidelijke aanslagen en de stevige behuizing eronder. Met de combinatie van het goede toetsenbord en uitstekende touchpad kun je prima een dag doorkomen zonder een muis of apart toetsenbord. Helaas heeft Microsoft het NumPad weggelaten, ook al was hier wel genoeg ruimte voor geweest

Achterkant Microsoft Surface Laptop 3

Beeld en geluid

Net als de andere producten in de Surface-lineup, heeft Microsoft in deze 15-inch laptop gekozen voor een beeldscherm met een resolutie die we niet vaak tegen komen: 2496x1664. In de praktijk is dat een uitstekende keus die ook goed werkt zonder scaling. Tekst wordt dan weliswaar redelijk klein, maar het geeft een enorme boost in bruikbaar schermoppervlak. Dat is niet het enige positieve aan dit scherm, want ook de andere eigenschappen zijn uitstekend. Standaard is het scherm netjes gekalibreerd met een gamma van 2.2, al is de kleurtemperatuur met 7050K aan de hoge kant. De maximale helderheid komt uit op 382 cd/m2 met een contrast van 1335:1.

Ondanks het ontbreken van een grote speakergrill, is de geluidsweergave bijzonder goed. Je gaat hier uiteraard geen feestje mee voorzien van muziek, maar voor het kijken van films of series is het bovengemiddeld goed. Zelfs de basweergave is, voor een laptop, behoorlijk helder. Een softwarepakket voor het aanpassen van het geluid ontbreekt, maar dat is in dit geval gelukkig ook niet nodig.

Voorkant Surface 3

Prestaties

Zoals gezegd beschikt deze laptop over een processor die je alleen in Surfacebooks kunt krijgen: De AMD Ryzen 5 3580U. De processor heeft vier kernen (8 threads) met een turbo klokfrequentie van 3.7GHz. De grafische kracht wordt gehaald uit een geïntegreerde Radeon Vega 9-GPU.

In de praktijk komt de AMD-processor redelijk goed mee met de concurrentie van Intel. Een PCMark 10 Essentials-score van bijna 7484 punten is vergelijkbaar met de mobiele Intel i5-8250U-processor. Kijken we naar het gaming-aspect, dan is een score van 1731 indrukwekkend voor een ingebouwde GPU. De nieuwste games kun je er niet mee spelen, maar het is voldoende voor simpelere of oudere games en het versnellen van render-taken.

Kijken we naar de accuduur, dan zien we dat deze laptop niet gemaakt is om een hele dag zonder oplader te gebruiken. De 45Wh accu is duidelijk niet opgewassen tegen de relatief onzuinige AMD Ryzen-processor. Bij enkel gebruik van de webbrowser, met het scherm ingesteld op 50% helderheid, houdt de laptop het ongeveer 6 uur vol. Ga je intensievere taken uitvoeren, dan is de accu uiteraard eerder leeg.

Als laatste hebben we gekeken naar het opslagmedium. De laptop wordt in onze uitvoering geleverd met een SSD van slechts 256GB. Dat is in een laptop van 1649 euro erg magertjes. Daarnaast behoort de snelheid helaas ook niet tot de top. Met sequentieel lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 1986MB/s en 822MB/s is de SSD weliswaar niet langzaam, maar er zijn voldoende laptops op de markt met veel sneller opslag. Zoek je meer (en sneller) opslag, dan biedt Microsoft slechts één alternatief met een 512GB SSD, maar die variant kost 2299 euro. Gelukkig kun je wel eenvoudig zelf de SSD vervangen, maar let op dat het gaat om de kleine NVMe SSD’s met een lengte van 30mm.

CrytalDiskMark

Conclusie

De Microsoft Surface Laptop 3 is een prachtige laptop, maar wel eentje die we door de prijs moeilijk kunnen aanraden. De laptop straalt luxe uit en is door het uitstekende toetsenbord en touchpad ook geschikt om veel op te werken, maar helaas is de hardware voor de prijs ondermaats. Microsoft lijkt hiermee Apple achterna te gaan met steeds hogere prijzen voor een mooi design.

Bekijk hier onze Microsoft Surface Pro 7 review.

0 Reactie(s) op: Microsoft Surface Laptop 3: een Windows-laptop met MacBook kwaliteiten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.