Microsoft Surface Pro 8 - Het Surface-concept geperfectioneerd

© PXimport

Microsoft Surface Pro 8 - Het Surface-concept geperfectioneerd

Geplaatst: 11 maart 2022 - 14:37

Aangepast: 25 november 2022 - 11:30

Jeroen Boer

Het basisconcept van Microsofts Surface staat al jarenlang als een huis en daar is Microsoft bij de Surface Pro 8 niet van afgeweken. Ook deze Surface is dus voorzien van een metalen behuizing (in dit geval aluminium) met daarin een uitklapbare standaard verwerkt. Viel er nog iets te verbeteren? Dat onderzochten we voor deze Microsoft Surface Pro 8 review.

Qua uiterlijk lijkt deze Microsoft Surface Pro 8 met zijn afgeronde hoeken meer op de Surface Pro X dan op zijn directe voorganger, de Surface Pro 7. Een positieve verbetering, want hiermee voelt de Surface Pro weer modern aan. Zeker omdat ten opzichte van de Surface Pro 7 de usb-a-aansluiting is verdwenen. 

Naast de Surface Connect-aansluiting die wordt gebruikt door de meegeleverde lader (en optioneel dockingstation) vind je nu twee usb-c-aansluitingen. Die ondersteunen allebei Thunderbolt 4 en kun je behalve voor beelduitvoer ook gebruiken om de Surface Pro 8 op te laden. Handig, want zo kun je prima meer universele usb-c-dockingstations gebruiken. De bouwkwaliteit van de behuizing is prima in orde en de voet is stabiel.

De Surface is een veelzijdig apparaat.

© PXimport

Microsoft Surface Pro 8

© PXimport

Hardware

De Surface 8 Pro is verkrijgbaar vanaf 1179 euro en bevat dan een Core i5-1135G7 processor in combinatie met 8 GB RAM en een 128 GB ssd. Dat is voor deze specificaties een forse prijs, zeker omdat je de bijna verplichte toetsenbordcover er nog los bij moet kopen. Een Windows-apparaat met slechts 128 GB opslag raden we in ieder geval niet aan, waarmee de Surface Pro 8 wat ons betreft nog een iets hogere vanaf prijs heeft. 

Wij kregen van Microsoft als testmodel een zakelijke uitvoering met Windows 11 Pro waarin net iets snellere processors gebruikt worden, in dit geval een Core i5-1145G7 in combinatie met 16 GB RAM en een 256 GB ssd waar Microsoft 1579 euro voor vraagt. Er zijn ook duurdere configuraties met grotere ssd’s, meer RAM en een Core i7-processor. 

Interessant is dat de M.2-ssd bereikbaar is via een zelf te openen luikje, je kunt het apparaat qua opslag dus eventueel upgraden, al zul je wel goed moeten zoeken naar een ssd in het wat afwijkende kleinere M.2-2230-formaat.

Je kunt de ssd vervangen.

© PXimport

Er zijn twee Thunderbolt 4-poorten.

© PXimport

Handig plekje voor de stylus

Uiteraard is een Surface niet compleet zonder toetsenbordcover en die is opnieuw los verkrijgbaar. Microsoft heeft in navolging van de Surface Pro X voor pengebruikers een interessante verbetering aangebracht in de vorm van een penvakje. Hierin wordt de stylus direct opgeladen, zodat deze altijd klaar is voor gebruik. De stylus zelf werkt goed. 

Het Signature Keyboard met dit penvakje (179,99 euro) is ook te koop in combinatie met de bijbehorende stylus voor 279,99 euro. De Slim Pen 2 is eventueel ook los te koop voor 129,99, maar het is logischer om die direct in combinatie met de toetsenbordcover aan te schaffen. 

Heb je helemaal geen behoefte aan een stylus, dan is er ook een toetsenbordcover zonder stylusvakje voor 149,99 euro.

Je bergt de pen handig op.

© PXimport

In de 22H2-update worden ook de touchscreen-opties uitgebreid.

© PXimport

Scherm

De behuizing van de Surface 8 Pro is net wat kleiner dan zijn voorganger, maar heeft wel een significant groter scherm van 13 inch ten opzichte van de 12,3 inch in zijn voorganger. Het apparaat heeft dan ook vooral aan de zijkanten veel slankere schermranden en is hiermee vergelijkbaar met de eerder uitgebrachte Surface Pro X die eveneens van een 13inch-scherm is voorzien. Microsoft houdt voor het scherm vast aan de 3:2-beeldverhouding die we bijna van Surface-apparaten verwachten en heeft de resolutie verhoogd naar 2880 x 1920 pixels. 

Nieuw is dat dit scherm een verversingssnelheid van 120 Hz ondersteunt waarmee de Surface net wat vloeiender aanvoelt. Deze hogere verversingssnelheid staat standaard overigens niet ingeschakeld, want deze zorgt voor een hoger energieverbruik. Daarnaast ondersteunt het scherm naast een automatisch aanpassende helderheid nu ook adaptieve kleur, waarmee de kleurtemperatuur automatisch verandert op basis van de omgeving. Vergelijkbaar met Apples True Tone-technologie. 

Dat werkt over het algemeen goed, maar soms is deze verandering wat te duidelijk zichtbaar als de lichtomstandig heden in de omgeving niet stabiel zijn. Je kunt de functie net als de automatische helderheid gelukkig eenvoudig uitschakelen. De beeldkwaliteit van het scherm is uitstekend, maar het aanraakscherm spiegelt logischerwijs wel veel. Dat kan in sommige lichtomstandigheden lastig zijn.

Boven het scherm is een webcam geplaatst die zich laat omschrijven als uitstekend. De beelden zijn scherp en de camera gaat goed om met verschillende lichtomstandigheden. De camera ondersteunt Windows Hello waardoor je de tablet kunt ontgrendelen met gezichtsherkenning. Op de achterkant zit zelfs een nog betere camera, maar het nut daarvan is wat ons betreft beperkt. 

Het scherm heeft een 3:2-beeldverhouding.

© PXimport

Prestaties

Het testmodel is voorzien van een Core i5-1145G7 en is in de praktijk een fijne pc om op te werken. In PCMark 10 zet de Surface een score van 4244 punten neer en 4034 punten in PCMark 10 Extended. Dat is een flink hogere score dan de Surface Pro 7 haalde met 3211 punten, maar wel lager dan verwacht. Er zijn apparaten waarin dezelfde processor beter scoort. Daar staat tegenover dat de ventilator in de Surface Pro 8 tijdens het gebruik doorgaans stil blijft. 

De Surface Pro 8 is voorzien van een accu met 51,5 Wh capaciteit die volgens Microsoft 16 uur meegaat. Dat is wat overdreven, maar een hele werkdag doorkomen is zeker mogelijk. In de Modern Office accuduurtest van PCMark die kantoorgebruik simuleert zet de Surface 8 Pro een tijd van 11 uur en 39 minuten neer wanneer de schermverversing op 60 Hz staat. Op 120 Hz gaat daar zo’n twee uur vanaf.

De ssd is in ons reviewmodel een exemplaar van SK Hynix. De maximale leessnelheid is 3429,20 MB/s terwijl schrijven met maximaal 1639,52 MB/s gaat. In de Quick System Drive Benchmark van PCMark 10 zet de ssd een bandbreedte van 162,47 MB/s neer. Het is hiermee zeker niet de snelste ssd op de markt, maar meer dan snel genoeg in de dagelijkse praktijk.

Conclusie

Met de Surface Pro 8 heeft Microsoft een hoop verbeterd aan de Surface Pro waardoor het een veel moderner apparaat is geworden. De bouwkwaliteit is uitstekend en met twee Thunderbolt-aansluitingen blijft er weinig te wensen over als je niet aan usb-a gehecht bent. Het is dankzij het grotere scherm bovendien een genot om op te werken en het opbergvakje voor de stylus is handig gevonden. 

Een prima product, dat helaas wel een stuk hoger geprijsd is dan de directe voorganger waardoor het extra jammer is dan de handige toetenbordcover met stylus los moet worden aangeschaft.

9,0

Ons oordeel

Microsoft Surface Pro 8

Pluspunten

Fraaie behuizing

2x Thunderbolt 4

Uitstekend scherm

Handig met stylus (optioneel)

Uitstekende camera

Minpunten

Toetsenbordcover optioneel

Hoge prijs

Conclusie

**Prijs** € 1579,- (vanaf € 1179,-) **Processor** Core i5-1145G7 **RAM** 16 GB (vanaf 8 GB) **Opslag** 256 GB ssd (vanaf 128 GB) **Scherm** 13 inch (2880 x 1920) **OS** Windows 11 Pro (of Home) **Aansluitingen** 2x usb-c (Thunderbolt 4), 3,5mm-headsetaansluiting, Surface Connect-laadaansluiting **Webcam** 5 megapixel Windows Hello-camera, 10megapixel-camera achterkant **Draadloos** Wifi 6, bluetooth 5.1 **Afmetingen** 287 x 208 x 9,30 mm **Gewicht** 891 gram **Accu** 51,5 Wh **Website** [www.microsoft.com]( https://www.microsoft.com/nl-nl/d/surface-pro-8/8qwcrtq8v8xg?activetab=pivot%3aoverviewtab)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000