Mijn printer print niet, wat nu?

Door: Wesley Akkerman | 20 september 2021 08:41

How To

Terwijl we ondertussen complete delen van ons huis bedienen met stemcommando’s, lijkt de printer in het verleden te blijven hangen. Op sommige momenten weigert dat apparaat dienst en dat lijkt iedere keer aan iets anders te liggen. Print je printer niet? Wij hebben wat tips voor je.

Een niet-printende printer heeft verschillende oorzaken. We gaan ervan uit dat je vanuit jezelf controleert of de stekker er wel goed in zit, dus die tip geven we niet. We raden we je aan om de connectie tussen de printer en de computer te controleren. Zit er een kabel tussen? Check dan of die aan beide kanten er goed in zit. Heb je een draadloze printer? Loop dan kort de instellingen na op het apparaat, om te checken of het nog wel verbinding heeft met wifi. Tot slot: zit er geen papier vast in de lade? Dat kan doorgaans voor opstoppingen zorgen, namelijk. Dat waren we wat algemenere tips. Waarschijnlijk is je probleem nog niet opgelost, dus we gaan snel verder.

Heb je wel de goede printer?

Wellicht heb je meerdere printers (gehad) en staan de instellingen verkeerd. Wanneer je een document wil printen, check dan even of je wel de goede printer geselecteerd hebt. Het kan zijn dat je voor werk en privé verschillende printers gebruikt op je laptop; dan moet je dus – afhankelijk van je locatie – de juiste printer selecteren. Dit is typisch zo’n ding dat je snel over het hoofd ziet.

Foutmelding checken

Mogelijk heeft je printer led-lampjes of een beeldschermpje waarmee die foutmeldingen kan communiceren. Is er een klein schermpje aanwezig, dan kan de printer vaak direct laten zien wat er scheelt. Zo weet je dus ook wat je moet doen om het probleem op te lossen. Zijn er alleen wat led-lampjes, pak dan de handleiding er nog eens bij om te controleren wat die inhouden. Heb je geen handleiding meer? Check dan of de fabrikant een PDF aanbiedt op de officiële website.

Maak de wachtrij leeg

Wanneer je een document print, dan verschijnt die eerst in de digitale wachtrij. Het kan zijn dat sommige documenten niet direct geprint worden wanneer er nog een document voor hen in de rij staat. Heb je dat niet meer nodig of ging het de eerste keer al fout? Verwijder dat eerste bestand dan. Tijdens het printproces verschijnt er in de Windows-taakbalk een printericoon. Klik daarop om de wachtrij te openen. Klik vervolgens op het document dat je uit de wachtrij wil halen.

Mocht dit niet helpen, dan gaan we een stapje verder. Je kunt de rij ook elders leegmaken, door gebruik te maken van de Opdrachtprompt. Open het startmenu en typ de letters cmd in (zonder spaties). Klik nu met je rechtermuisknop op Opdrachtprompt en selecteer Uitvoeren als administrator. Typ nu de volgende zinnen over en druk op enter na elke regel.

net stop spooler

del [systemroot]\System32\spool\PRINTERS\* /Q /F /S

net start spooler

Check de drivers en software

Op het moment dat je een printer inplugt of via wifi installeert, dan zoekt Windows automatisch naar de juiste drivers voor je systeem. In sommige gevallen werkt dit niet helemaal naar behoren en dien je naar de website van de fabrikant te gaan om de correcte drivers te installeren. Zoek je typenummer op (en als je dat niet kunt vinden, neem dan contact op met de klantenservice) en download en installeer de software die de fabrikant ter beschikking stelt. 

0 Reactie(s) op: Mijn printer print niet, wat nu?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.