Moet je een harde schijf laten draaien als deze niet in gebruik is?

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 04 april 2013 10:00

Internet & Thuis

Een collega vroeg zich onlangs af of hij zijn harde schijf moet uitschakelen wanneer hij deze niet nodig heeft. “Zorgt het constant in- en uitschakelen niet voor extra slijtage…?” Tijd voor een rondvraag!

Voor zover ik weet kan een harde schijf door het regelmatig in- en uitschakelen inderdaad slijten. Maar dat kan ook gebeuren wanneer hij constant blijft draaien. Een harde schijf kan zelfs kapot gaan wanneer hij te lang uit blijft staan en ongebruikt blijft (dat is mij namelijk daadwerkelijk eens overkomen).

Met andere woorden: deze dingen zijn kwetsbaar! Er is echter weinig overeenstemming over de beste manier om ze te behandelen. Ik heb het aan twee deskundigen op het gebied van harde schijftechnologie gevraagd, en ik kreeg twee zeer verschillende antwoorden.

Slijtage

Fred Langa schrijft al decennia over technologie. In een artikel uit 2005 schrijft hij dat “de meeste natuurlijke slijtage plaatsvindt op de schijflagers. Ze zijn altijd in gebruik wanneer de schijf draait, zelfs wanneer de rest van de schijf niet actief is. Daarom kan de levensduur van een schijf verlengd worden door deze uit te schakelen wanneer hij niet actief is.”

Ik vroeg Langa of hij het nog steeds eens was met wat hij (inmiddels bijna acht jaar geleden) geschreven had. En dat was zeker zo.

Verrassend genoeg kreeg ik een heel ander antwoord van Steve Gibson, verantwoordelijk voor SpinRite, een hoog aangeschreven onderhoudsprogramma voor harde schijven. “Het aan- en uitzetten van een schijf is zeker slechter… De ervaring van vrijwel iedereen [die te maken heeft met een gecrashte harde schijf] is dat ze een computer aanzetten die het daarvoor perfect deed, en nu niet meer.

En wat is mijn mening?

Als er zoveel controversie tussen deskundigen heerst (ik heb van beide kanten vele meningen gelezen), kunnen de verschillen niet zo groot zijn. De kans dat die schijf crasht voordat je hem door iets beters vervangt, zal in beide gevallen ongeveer gelijk zijn.

En met die overweging stem ik ervoor om de schijf uit te schakelen wanneer hij niet in gebruik is. Je verbruikt minder elektriciteit, en dat is beter voor je maandelijkse rekeningen en het milieu.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door Lincoln Spector (@lincolnspector). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl

1 Reactie(s) op: Moet je een harde schijf laten draaien als deze niet in gebruik is?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 14 februari 2016 17:48 Anoniem
    Vet. hoe schakel je m uit?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.