Moeten Apple, Google en Facebook zich opsplitsen?

© PXimport

Moeten Apple, Google en Facebook zich opsplitsen?

Geplaatst: 24 maart 2019 - 16:23

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Justin Doornekamp

De invloedrijke Amerikaanse senator Elizabeth Warren heeft al lange tijd kritiek op de macht van grote techbedrijven als Apple, Amazon, Google en Facebook. Nu wil Warren zich in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 inzetten om de ondernemingen op te splitsen, om zo de macht van deze bedrijven in te dammen.

Afgelopen maand bracht ze haar plan naar buiten om de techbedrijven op te splitsen, hetgeen een speerpunt lijkt te gaan worden in haar partijprogramma. Democraat Warren wil een gooi doen naar het presidentschap.

Een actief beleid tegen techbedrijven hebben de Democraten al tijden niet gevoerd. Sinds de uitspraken van Al Gore in 1999, toen hij beweerde dat hij het initiatief nam om internet te creëren, trokken de Democraten zich steeds terug als het ging om de regulering van techbedrijven. En deze tactiek pakte niet verkeerd uit: veel Democraten konden op financiële steun van techbedrijven rekenen.

Zo speelde CEO Eric Schmidt van Google als donateur bijvoorbeeld een enorm belangrijke rol in de Obama-campagne en ook andere grote techbedrijven behoorden tot grote geldschieters voor de Democraten.

Warren lijkt echter een einde te willen maken aan de macht van deze grote bedrijven. De enorme marktmacht van Google, Facebook en Amazon is gevaarlijk en moet ook als zodanig behandeld worden, aldus de senator.

"25 jaar geleden bestonden [deze bedrijven] nog helemaal niet", aldus Warren. "Nu behoren zij tot de meest waardevolle en bekende ondernemingen ter wereld. Het is een fantastisch verhaal, maar laat ook zien waarom de overheid een einde moet maken aan deze monopolies om het concurrentievermogen van andere bedrijven te verbeteren."

Opsplitsing Microsoft

Warren wijst als voorbeeld naar de opsplitsing van Microsoft. In 2000 werd Microsoft gedwongen het bedrijf op te splitsen vanwege een monopolie op het besturingssysteem van computers. Niettemin trof Microsoft een schikking met de Amerikaanse autoriteiten: het hoefde zichzelf niet op te splitsen, als het de technologie zou delen met andere aanbieders. Sindsdien durft geen rechter zijn vingers er meer aan te branden.

Deze zaak leidde er volgens Warren wel toe dat de weg vrij kwam voor internetbedrijven als Google en Facebook om te groeien", aldus Warren. “Maar nu zijn deze bedrijven zelf uitgegroeid tot internetgiganten met teveel macht. Tegelijk maken ze concurrentie onmogelijk en gebruiken ze onze privégegevens om winst te maken, waardoor kleine ondernemingen geen kans krijgen en innovatie wordt geremd."

In 2000 werd Microsoft gedwongen het bedrijf op te splitsen.

© PXimport

Platform utilities

Warren wil de techreuzen door middel van wetgeving voortaan aanduiden als ‘platform utility’, naar analogie met beheerders van nutsvoorzieningen. Eventuele andere diensten die weer op die platforms opereren, dienen daarvan losgekoppeld te worden. Platform utilities zouden geen gegevens mogen overdragen of delen met derden. De regelgeving zou van toepassingen zijn op bedrijven met een wereldwijde omzet van minimaal 25 miljard dollar, die een openbare marktplaats, uitwisseling of platform aanbiedt.

De regels zouden vooral Amazon en Google treffen. Overtreden de techbedrijven alsnog de regels, dan mogen de ondernemingen als het aan Warren ligt een boete krijgen ter waarde van vijf procent van hun jaarlijkse omzet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten