MSI Optix MPG27CQ - MSI komt in beeld

Door: Stephan Overbeeke | 28 juni 2018 08:44

MSI Optix MPG27CQ
Review

MSI was al bekend om hun moederborden en grafische kaarten, maar tegenwoordig hebben ze ook behuizingen, koelers, toetsenborden, muizen en gaming headsets. Monitoren ontbraken nog, maar met de nieuwe Optix serie komt daar verandering in.

MSI Optix MPG27CQ

Prijs € 599,-
Formaat 27 inch
Resolutie 2560x1440p
Paneeltype VA
Refreshrate 144Hz
Freesync/G-Sync FreeSync
Curved Ja
Aansluitingen DisplayPort, 2x HDMI
Extra’s RGB-verlichting
Website: www.msi.com
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Zeer redelijke all-round weergave
  • Nette voet
  • Functionele RGB-verlichting in sommige games
  • Minpunten
  • Te beperkt onderscheidend vermogen
  • Mist een echt accurate sRGB-weergave
  • Beperkte ondersteuning verlichting

Het ontwikkelen van het paneel dat aan de basis staat van een scherm is niet eenvoudig, er zijn maar een handje vol fabrikanten die dat succesvol kunnen doen. Sommige merken zullen de consument weinig zeggen, zoals AU Optronics die aan de basis staat van menig gaming monitor, maar ook Samsung en LG maken dergelijke panelen. MSI maakt voor de MSI Optix MPG27CQ gebruik van een Samsung VA-paneel dat bijvoorbeeld ook in de Samsung LC27HG70 te vinden is. Dit 2560 x 1440p 144Hz paneel combineert de snelheid van een gamescherm met de afmetingen en werkruimte van een luxe all-rounder. 4K mag dan wel het hypewoord zijn, maar snelle 4K-gaming is vooralsnog een utopie. De WQHD-resolutie kun je wel goed benutten met een degelijke middenklasse videokaart als een Nvidia GeForce GTX 1070 of AMD Radeon RX 580.

MSI Optix MPG27CQ

Het fijne van een vertrouwde en solide basis in een nieuw product is dat de fundamentele prestaties in orde zijn. Zo is het scherm best vlot en is het kleurbereik uitstekend. Hoewel de standaardfabrieksafstelling iets te veel afwijkt van de sRGB-waardes is dat voor gaming of je vakantiefoto’s bijwerken niet echt een bezwaar. Van backlight bleed is nauwelijks sprake en ook heeft MSI de constructie van het scherm goed voor elkaar waardoor hij lekker stevig op tafel staat. De eerste indrukken zijn dan ook die van een aantrekkelijk gamescherm. Het on-screen display om één en ander mee aan te passen is nog een tekentje van een nieuwe partij, dat kan nog wat intuïtiever in elkaar steken, maar MSI levert er ook een softwarepakket bij waarbij je dat allemaal op je pc kunt doen en dat werkt uitstekend.

MSI Optix MPG27CQ

Vanwege de keuze voor een va (Vertical Alignment) paneel is het contrast indrukwekkend, ruim beter dan van tn- en ips-alternatieven. De kijkhoeken zitten er een beetje tussenin: beter dan tn, niet zo goed als ips. Onder de streep geen bezwaar voor een gamer die redelijk recht achter zijn scherm zit. Iets wat je sowieso wilt doen omdat de nette 1800R curve toch echt het beste tot zijn recht komt als je daar recht achter zit. Wel merken we op in de vergelijking met enkele tn- en ips-alternatieven dat de snelheid van dit va-paneel bij de snelste bewegingen zich toch net niet kan meten. In games als The Witcher 3 of F1 2017 maakt dat feitelijk niet uit, maar speel je veel CS:GO, PUBG of andere shooters dan neigen we toch naar tn- of ips-opties.

#RGBAllTheThings

Waar Samsung echter hard met HDR aan het werk is richt MSI zich op waarvan zij denken dat hun fanatiek gamende doelgroep fan van zullen worden: meer RGB-verlichting. Zo zit er flinke RGB-verlichting achterop die je uiteraard niet ziet als de monitor tegen een muur staat, maar ook vijf opvallende RGB-balken onderop aan de voorzijde. Mocht dat een wenkbrauw doen fronsen: geen zorgen, want het gaat in dit geval om een opvallende functionele RGB-verlichting, oftewel met daadwerkelijk toegevoegd nut.

MSI Optix MPG27CQ
Onder het scherm is rgb-verlichting geplaatst.

Standaard draaien die ledjes een regenboogpatroon, je kunt ze op een kleur instellen die bij je opstelling past. Dan de klapper: met behulp van SteelSeries GameSense kun je ze bepaalde informatie uit games of apps laten weergeven. Denk aan je healthbar in CS:GO of de Discord notificatie integratie, een persoonlijke favoriet. Hoewel we daar wel enige meerwaarde van inzien plaatsen we er ook wat vraagtekens bij, want je bent namelijk afhankelijk van de integratie via een SteelSeries Engine App. Op moment van testen hadden Discord, CS:GO, DOTA 2 en Minecraft ondersteuning, plus een klein aantal minder bekende games en apps. De potentie om een echte onderscheidende feature neer te zetten is er, maar momenteel wordt hij verre van volledig benut en doen die vijf RGB-balkjes onderop vooral dienst als visuele versiering. Iets wat we getuige de volledige MSI setup foto overigens niet per sé vervelend vinden; fysiek maakt het wel indruk.

MSI Optix MPG27CQ
Uiteraard kun je de kleur zelf instellen.

Conclusie

Met een prijskaartje van 599 euro is de MSI Optix MPG27CQ geen gek scherm, en kopers ervan zullen ook een goede game-ervaring en prettige all-round-ervaring voor hun neus krijgen. MSI’s grootste probleem is dat er meerdere goede opties op de markt zijn, zowel onder, rond, als boven dit prijspunt waarbij het voornaamste onderdeel waarin MSI zich echt weet te onderscheiden, de functionele RGB verlichting, simpelweg een te kleine hoeveelheid applicaties heeft om echt volledig te overtuigen. Het is echter een keurige eerste stap in de wereld voor luxere gamingschermen en liefhebbers van de rode draak hebben er een passende optie bij.

0 Reactie(s) op: MSI Optix MPG27CQ - MSI komt in beeld

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.