Muisversnelling of muisverstoring? Zo los je het op!

Door: dirk-schoofs | 04 november 2021 11:22

Productfoto van de Mionix Castor-muis in 'Ice Cream' kleur.
How To

Schiet de muisaanwijzer regelmatig zijn doel voorbij? Heb je de indruk dat de cursor vooral in games niet langer nauwkeurig is? De boosdoener is vaak een functie die oorspronkelijk werd ontworpen om de computermuis beter te laten presteren. Als de muisversnelling hyperkinetisch wordt, is het tijd om die uit te schakelen.

Voor- en nadeel

Muisversnelling, ook wel aanwijzerprecisie genoemd, gaat al lang mee. Het bestond al in Windows XP. De opzet was de muisaanwijzer op het scherm te laten bewegen niet alleen op basis van de afstand waarmee je de muis verplaatst, maar ook naargelang de snelheid waarmee je met dit apparaat over het bureau schuift. Met de ingeschakelde versnelling, gaat de muisaanwijzer verder als je de muis sneller beweegt, en als je de muis langzaam verschuift zal de muisaanwijzer minder afstand afleggen. Wanneer je deze functie uitschakelt, verplaatst de cursor een vaste afstand voor iedere centimeter die je de muis beweegt, onafhankelijk van de snelheid. Vooral in games zoals first person shooters kun je last hebben van de muisacceleratie. Ga naar het Start-menu en klik op het tandwieltje om de Instellingen te openen. Daar klik je op Apparaten en in het volgende scherm kies je in de linker kolom op Muis.

Open de instellingen voor de muis.

Eigenschappen van Muis

Rechts bij de Verwante instellingen open je de Extra muisopties. Hierdoor kom je in een paneel Eigenschappen van Muis waar vijf tabbladen op je wachten. Klik op het middelste tabblad Opties voor de aanwijzer. In de groep Beweging schakel je de optie Precisie voor de aanwijzer verbeteren uit. Daarna klik je op de knop Toepassen.

De boosdoener is meestal de optie Precisie voor de aanwijzer verbeteren.

Dpi en polling

Ben je een gamer en heb je nog steeds problemen, dan ligt het waarschijnlijk aan de kwaliteit van de muis. Bekijk de dpi-kwaliteit en pollingsnelheden van jouw muis. Misschien tijd om te investeren in een echte gaming-muis? Let daarbij op twee eigenschappen. De eerste is dots per inch (dpi), de eenheid die de gevoeligheid van de muis aangeeft. Hoe hoger de dpi, hoe verder de muis zal bewegen wanneer je die beweegt. Een muis met hoge dpi-kwaliteit reageert op kleine bewegingen. En ten tweede de pollingsnelheid, die bepaalt hoe vaak de muis zijn positie aan de computer doorgeeft in Hz. Als een muis een pollingsnelheid van 125 Hz heeft, meldt die 125 keer per seconde zijn positie aan de computer. Hier moet je de kerk in het midden houden, want een hogere pollingsnelheid verbruikt cpu-bronnen.

0 Reactie(s) op: Muisversnelling of muisverstoring? Zo los je het op!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.