Nachtlampje Windows gaat niet aan: en nu?

Door: Wesley Akkerman | 11 februari 2022 08:41

How To

Binnen de snelle instellingen van Windows 10 en 11 tref je het nachtlampje aan. Dit onderdeel geeft het scherm een blauw filter mee, wat vooral in de avond minder belastend is voor je ogen. Soms werkt dat nachtlampje echter niet. Wat kun je er dan aan doen?

Allereerst kunnen we de sterkte van het nachtlampje controleren. Wanneer die sterkte te laag is, dan zie je het effect wellicht niet. Open de instellingen en ga daarna naar Beeldscherm. Scrol naar de kleine tekst Instellingen voor nachtlamp, onder het kopje Helderheid en kleur. Schuif de regelaar tot het niveau dat je wel iets van het effect merkt en sluit het venster af. 

Nachtlampje Windows laten werken

Het kan zijn dat je de drivers van je beeldscherm moet updaten wanneer het nachtlampje niet werkt. Open Start en open Apparaatbeheer, door die term in te tikken. Ga naar de sectie voor Beeldschermadapters en klik met je rechter muisknop op de driver van je display. Check of er een update beschikbaar is. Dat kun je automatisch doen en anders check je de website van de fabrikant van het scherm, om te zien of er een update klaarstaat. Die kun je dan handmatig downloaden en installeren. 

In het ergste gevoel moet je de driver van je grafische kaart opnieuw installeren. Dat doe je in hetzelfde menu, door wederom met de rechter muisknop op de driver te klikken.

Een ander probleem kan zijn dat de instellingen met betrekking tot datum en tijd niet goed ingesteld zijn. Wellicht draait het nachtlampje op een schema en moet die op specifieke tijden geactiveerd worden. Als je computer niet de juiste instellingen heeft met betrekking tot datum en tijd, dan werkt de functie ook niet op het moment dat je zou willen. 

Open de instellingen en ga naar Tijd en taal. Check of Tijd automatisch instellen aanstaat. Zo niet, zet die functie dan aan. Wil je de tijd handmatig instellen, zet die functie dan uit en druk onder De datum en tijd handmatig instellen op Wijzigen.

Tot slot kan het geen kwaad om te checken of er wellicht een update beschikbaar is voor Windows 10 of Windows 11. Misschien is er een bug die ervoor zorgt dat het nachtlampje niet werkt en is Microsoft daarvan op de hoogte. Na het updaten kan het probleem dus ook verdwijnen. 

Open wederom Instellingen en ga naar Windows Update. Je ziet meteen in beeld staan of er een update beschikbaar is of niet, maar je kunt handmatig checken of er iets beschikbaar is door op Naar updates zoeken te klikken. Is er een update? Haal hem dan voor de zekerheid binnen.

3 Reactie(s) op: Nachtlampje Windows gaat niet aan: en nu?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 februari 2022 06:18 ahoog1
  Dit onderdeel geeft het scherm een blauw filter mee, wat vooral in de avond minder belastend is voor je ogen.'
  Van dat blauwe licht wil je juist af. Het scherm krijgt een warm, oranje filter mee, dat kunstlicht simuleert.
  Tevens: het moet zijn 'een filter dat' en niet ' een filter wat'.
  Het filter, dat filter, een filter dat.
  Bij 'de' woorden wordt deze taalfout niet gemaakt. De fiets wat ik bezit, zeg je niet.
  gr. ahoog
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 februari 2022 21:51 MeMe
  ok ok jeez..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 februari 2022 11:36 jaapvdham
  Als we toch bezig zijn. . . Omdat de kleur naar gelig gaat gebruikt windows een blauwfilter. Geen blauw filter, daar zou het blauwer van worden.
  In het Engels schrijf je deze woordcombinaties los, in het Nederlands aanelkaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.