Nadelen van het kopen van games in de Windows Store

Door: Chwhynny Overbeeke | 14 maart 2016 07:16

Blog

Microsoft biedt een aantal grote gametitels aan in de Windows Store, zodat je deze spellen op je pc kunt spelen. Maar hier zitten wel een paar vervelende nadelen aan.

Als je een hardcore pc-gamer bent, heb je vast weleens een spel gekocht bij een dienst zoals Steam, Origin of GOG. Over het algemeen zijn digitale downloads van pc-games goedkoper, en ze zijn meteen eenvoudig te downloaden en te updaten. In sommige gevallen kun je zelfs een titel waar je echt op zit te wachten van tevoren downloaden (preloaden) zodat je direct kunt gaan spelen zodra het spel uitkomt en ontgrendeld wordt. Lees ook: De 10 beste games voor de Xbox One.

Universal Windows-apps

Microsoft biedt tegenwoordig ook een aantal grote titels aan in haar Windows Store, waaronder bijvoorbeeld Rise Of The Tomb Raider. Het lijkt heel handig om zulke games op deze manier te kopen en te installeren, maar er zitten een aantal vervelende nadelen aan het formaat dat de Windows Store hanteert voor haar aanbod van games: het zijn namelijk Universal Windows-apps.

Universal Windows-apps zijn zwaar gesandboxed en kunnen geen wijzigingen aanbrengen in, of communiceren met andere apps. Met andere woorden, ze hebben beperkingen waardoor de spellen niet optimaal kunnen worden ingesteld.

Prestaties verbeteren

Dit betekent dat je bijvoorbeeld niet de software van je grafische kaart (of een ander tweak-programma) kunt gebruiken om V-sync uit te schakelen of andere wijzigingen aan te brengen die de prestaties van het spel op jouw pc flink kunnen verbeteren.

Bovendien kun je als je meer dan één grafische kaart hebt met games uit de Windows Store geen voordeel uit je extra hardware halen omdat er geen ondersteuning is voor de SLI technologie van Nvidia en de CrossFire-technologie van AMD.

Candy Crush

Games die je in de Windows Store koopt hebben tevens geen .exe-bestand, waardoor het onmogelijk is om ze aan je Steam bibliotheek toe te voegen en gebruik te maken van de vele coole functies die Steam te bieden heeft, zoals chatten met je vrienden en het maken van screenshots.

Voor mobiele spellen zoals Candy Crush en dergelijke maakt dit alles niet zoveel uit, maar als je een serieuze game wilt spelen die veel van je hardware eist zijn dit zware beperkingen die je in overweging moet nemen voordat je een aankoop doet. Vooral omdat er tal van alternatieven zijn die veel meer ondersteuning bieden voor de functies waar pc-gamers nu juist zo dol op zijn.

1 Reactie(s) op: Nadelen van het kopen van games in de Windows Store

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 14 maart 2016 17:08 Anoniem
    De Windows Store belichaamt alles wat er mis is met Microsoft. De gebruiker kan de rambam krijgen, zolang wij maar extra geld kunnen verdienen en op een oneerlijke manier de macht naar ons toe kunnen trekken.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.