Nas-systemen getest: Wat is de beste nas?

Door: Edmond Varwijk | 10 november 2017 15:02

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: testen
 3. Pagina 3: testen
 4. Pagina 4: conclusie

De cloud heeft de manier waarop we back-uppen veranderd, toch is het zeker niet het einde van de nas geworden. Integendeel: de behoefte aan massieve opslagcapaciteit in het eigen netwerk neemt alleen maar toe. Bovendien biedt een nas nog steeds veel meer functionaliteit dan welke cloud ook. Alleen moet je wel de juiste kiezen, want de keuze voor een nas is vaak een keuze voor jaren. Wij hebben zestien systemen getest. Wat is de beste nas?

Dat een nas nog ‘een nas’ heet, komt vooral doordat we de naam nooit voluit gebruiken. Een ‘network attached storage’ (een harde schijf met een netwerkaansluiting) dekt allang de lading niet meer. Zelfs de goedkoopste nas is al een mini-server met meer functionaliteit dan elk ander apparaat in het thuisnetwerk. En ja, er zit ook minimaal één harde schijf in. Dat de nas alle veranderingen, zoals de opkomst van de Mac in het thuisnetwerk en de enorme groei van smartphone en tablet, moeiteloos overleeft, komt door zijn flexibiliteit. Nas-leveranciers hebben vroegtijdig ontdekt dat de gebruiker alles wil behalve de kosten en complexiteit die bij een echte server horen. Leveranciers investeren nog steeds fors in de software op de nas en alles wat daarbij hoort. Toch is een nas wel degelijk meer dan software, hardware blijft belangrijk. Een nas moet namelijk wel snel zijn, liefst on-the-fly een film kunnen transcoderen voor weergave op een tablet, meerdere back-ups kunnen bewaren en dat liefst veilig, dus over meerdere schijven.

Geen WD en Seagate in de test

Hoewel Western Digital wel is meegenomen in de test van nas-software, ontbreekt het merk in deze test van nas-hardware. Rondom de IFA-beurs in Berlijn wilde Western Digital zijn nas-aanbod updaten. Testexemplaren waren nog niet beschikbaar. Een andere ontbrekende naam in dit artikel is Seagate. Deze opslagfabrikant is gestopt met de ontwikkeling van nas-apparaten.

ARM versus Intel

Dwars door het nas-aanbod loopt de scheiding tussen ARM en Intel, of beter gezegd, tussen systemen met een processor volgens de ARM-architectuur en systemen met een processor volgens de x86-architectuur. De x86-processors kennen we van AMD en Intel, maar zijn in een nas bijna altijd afkomstig van Intel. ARM-processoren hebben niet één fabrikant, ARM is namelijk een processorarchitectuur waar een chipfabrikant een licentie op kan nemen. Marvell heeft zo’n licentie, net als Freescale, dat eigendom is van het Nederlandse NXP, en zelfs Amazon. De laatste kocht in 2015 het Israëlische Annapurna Labs en zowel Synology als QNAP hebben een nas in de test met zo’n Amazon-chip.

Een ARM-processor werkt fundamenteel anders dan een x86-processor. Een ARM-processor kan eenvoudige taken snel en zuinig uitvoeren, maar moet complexe juist eerst opdelen in minder complexe handelingen. Een x86-processor hoeft dat niet, die kan juist heel complexe handelingen uitvoeren. Maar daarvoor heeft een x86-processor wel meer transistors nodig: hij is daardoor groter, verbruikt meer energie en produceert meer warmte. Daarom dat aanvankelijk vooral ARM-processor in nas-apparaten werden gebruikt.

Gedwongen door de opkomst van smartphones en tablets is ook Intel nadrukkelijker energiezuinige processoren ging ontwikkelen, en werd Intels rol in nas-apparaten ook groter. Ruim de helft van de geteste nas-apparaten heeft inmiddels een Intel-processor. Dat wil niet zeggen dat de rol van ARM is uitgespeeld. Wel is deze vooral bij de kleinere modellen beperkt tot gebruik in de goedkopere modellen zoals de Asustor AS1002T en de Synology DS216j.

De Coretx-A75 is de nieuwste standaard in ARM-architectuur en geschikt voor chips van sensoren tot servers.

Waar is AMD?

Hoewel ook AMD-processors met een x86-architectuur maakt en deze vaak goedkoper zijn dan vergelijkbare modellen van Intel, kom je het merk in een nas niet snel tegen. Alleen QNAP heeft nas-systemen met een AMD-processor, maar allemaal in het duurdere segment. En dat zal ook gelden voor de onlangs aangekondigde TS-x77-serie, de eerste met de AMD Ryzen-processor. Deze komt alleen voor in modellen met 6, 8 en 12 schijven en met maximaal 64 GB DDR4-geheugen.

De specificaties van de TS-877 maken direct duidelijk, deze QNAP met AMD-processor is niet voor thuisgebruik.

Aantal schijven en geheugen

Een belangrijke factor in de aankoop is het aantal schijven. Een nas met ruimte voor meer schijven is bij aanschaf al duurder en wordt nog duurder door het grotere aantal schijven dat gekocht moet worden. Toch is een nas met meer schijven uiteindelijk vaak verstandiger. Dit komt omdat meer schijven tot minder verlies van opslagruimte leidt wanneer je kiest voor raid en je met relatief goedkopere schijven een groter opslagvolume kunt creëren.

Wanneer een nas zwaarder wordt belast, speelt ook de hoeveelheid geheugen mee, zowel in het energieverbruik als de prestaties. Bij 2bay-nas-apparaten is 2 GB geheugen inmiddels de standaard, net als bij de goedkopere 5bay-modellen. Bij 4bay-modellen is 4 GB steeds meer de standaard, met de Asustor AS6404T als uitschieter met 8 GB.

Schijfindelingen

Raid is een methode om de gegevens op een nas te beschermen tegen het stuk gaan van een harde schijf. Hiervoor is het nodig raid1 of hoger te gebruiken. Raid1 kan al bij twee schijven, maar vraagt dan wel de helft van de totale opslagcapaciteit. Vanaf vier schijven kun je een hogere raid kiezen die een relatief kleiner deel van de opslagcapaciteit nodig heeft voor de bescherming. Vind je raid maar lastig of wil je ongelijke schijven combineren, kies dan voor een van de flexibele raid-opties: Synology SHR, Drobo BeyondRAID of Netgear X-RAID.

Behalve zelf de raid-configuratie te bepalen, kun je het ook aan de nas overlaten.

Testmethode

Voor deze test zijn 16 actuele nas-apparaten met plek voor 2, 4 en 5 schijven (bays genoemd) geselecteerd. De selectie is gemaakt op basis van de prijs en beschikbaarheid. Ook is geprobeerd meer nieuwere modellen in de test te krijgen.

Elke nas is voorzien van de nieuwste firmware en daarna getest op snelheid en functionaliteit. De nas zit daarvoor samen met het testsysteem en een gigabit-switch van Linksys op een apart testnetwerk. Voor de snelheidstest gebruiken we de Intel NAS Performance Toolkit die praktijksituaties zoals het afspelen van een hd-film en het werken met Office-bestanden simuleert. Dit is gedaan voor jbod en raid0, en raid1 of raid5. Als opslag werden Seagate nas-schijven van 2 TB gebruikt. Deze schijven zijn voorzien van speciale firmware om jarenlang betrouwbaar en toch bovengemiddeld belast te worden en zijn daarmee bij uitstek geschikt voor gebruik in een nas. Alle gegevens van de verschillende tests, zijn terug te vinden in de tabel bij dit artikel. Daarin ook een overzicht van de belangrijkste functies en bijbehorende opties zoals het aantal packages en apps. Van de nas-apparaten die wel in de tabel staan, maar niet apart besproken worden, staat de review online op www.computertotaal.nl.

1 Reactie(s) op: Nas-systemen getest: Wat is de beste nas?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 december 2018 01:24 RaulV
  Vgns mij is er al weer een hoop nieuws op dit gebied. Ook merkwaardig goedkope. En Seagate doet weer vrolijk mee…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.