Neem vanuit thuis de pc van bekenden over met TeamViewer

Door: Maikel Dijkhuizen | 05 september 2019 13:53

TeamViewer
How To

Rijd je als computerkenner regelmatig naar digibeten om eenvoudige klusjes op hun pc of laptop op te knappen? Dat is niet langer nodig, want met de juiste tools neem je het systeem over op afstand. Leer de kracht van de programma’s Quick Assist en TeamViewer kennen!

Tip 01: Hulp geven

Sinds 2016 bevat Windows 10 het hulpprogramma Quick Assist. Hiermee neem je op een simpele manier een pc van iemand anders over. Uiteraard dient diegene hiervoor wel zijn of haar medewerking te verlenen (zie tip 2). Ga naar Start / Accessoires / Quick Assist om het tooltje te openen. Vervolgens klik je onderaan op Iemand anders helpen. Je hebt voor dit programma wel een Microsoft-account nodig. Heb je dat niet, kies dan eerst voor Maak nu een account. Typ achtereenvolgens het e-mailadres en wachtwoord, waarna je twee keer bevestigt met Volgende. Na even wachten verschijnt er een zescijferige beveiligingscode in beeld. Deel deze code met diegene die je gaat helpen. Je gebruikt hiervoor desgewenst de opties Naar het Klembord kopiëren of E-mail verzenden. Houd er rekening mee dat de code slechts tien minuten actief is. Na deze periode genereert Quick Assist automatisch een nieuwe code.

Tip 02: Hulp krijgen

Voordat je iemand op afstand kunt helpen, dient diegene hiervoor eerst toestemming te geven. Dat gebeurt door het invullen van de beveiligingscode die Quick Assist in de voorgaande tip heeft gegenereerd. Geef daarom de volgende instructies door aan de digibeet. Ga naar Start / Accessoires / Quick Assist en typ onder Code van assistent de zes cijfers. Bevestig daarna met Scherm delen. Op je eigen computer heb je als helper nu keuze uit twee mogelijkheden. Met Scherm bekijken kun je alleen meegluren. Wil je daadwerkelijk zaken wijzigen binnen Windows 10, dan kies je voor Volledig beheer. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden van laatstgenoemde optie. Klik op Doorgaan. De persoon die je helpt ontvangt nu een melding. Bevestigt diegene met Toestaan, dan verschijnt er op jouw monitor een kopie van het bureaublad.

Tip 02 Jouw vriend of kennis verleent met een code volwaardige toegang tot het systeem.

Tip 03: Bediening

De bediening van de overgenomen computer is eenvoudig. Zweef met de muisaanwijzer over het gedeelde bureaublad en open bijvoorbeeld een specifiek programma of de instellingen. Ook het toetsenbord gebruik je probleemloos op afstand. Je past de grootte van het venster naar eigen smaak aan, al kun je ook de werkelijke maten gebruiken. Klik hiervoor bovenaan in de werkbalk op het pictogram Ware grootte. Help je iemand die meerdere schermen op het systeem heeft aangesloten? Via het pictogram Beeldscherm selecteren switch je eenvoudig van monitor. Zowel de helper als de cliënt kunnen op elk moment de sessie pauzeren. Klik hiervoor bovenaan op het pictogram Onderbreken.

Tip 03 Gebruik de werkbalk bovenaan om op werkelijke grootte te werken of van monitor te switchen.

Tip 04: Aantekeningen maken

De kans is natuurlijk groot dat je iets aan een vriend, familielid of kennis wilt uitleggen. Quick Assist heeft hiervoor diverse gereedschappen aan boord, zoals het maken van aantekeningen. Klik in de werkbalk op de pictogrammen Aantekeningen maken en Pen, waarna je keuze hebt uit zes kleuren. Houd de linkermuisknop vervolgens ingedrukt om op het bureaublad te tekenen. Teken bijvoorbeeld een pijl of schrijf een korte opmerking om iets duidelijk te maken. De computereigenaar aan de andere kant van de lijn ziet de aantekeningen live in beeld verschijnen. Klik bovenaan op Wissen om de boel uit te gummen. Vanzelfsprekend blijven aantekeningen niet permanent op het bureaublad van jouw contactpersoon achter. Wanneer je rechtsboven kiest voor Afsluiten, verdwijnen ze vanzelf weer.

Tip 04 Je krabbelt eenvoudig het bureaublad van je contactpersoon vol.
Maak op het bureaublad van jouw vriend of kennis op afstand kleurrijke aantekeningen

Tip 05: Overleggen

Je voert in Quick Assist rechtstreeks overleg, zodat je hiervoor geen smartphone nodig hebt. Zowel de helper als de cliënt klikken hiervoor bovenaan op het pictogram Instructiekanaal wisselen. Typ een tekst en bevestig met Verzenden. Een nadeel is dat het programma alleen het laatst ontvangen bericht onthoudt. Er is dus geen mogelijkheid om de gespreksgeschiedenis op te vragen.

Tip 05 De chatfunctie bewaart alleen het laatst ontvangen bericht van jouw contactpersoon.

Tip 06: TeamViewer

Wie incidenteel een bureaublad wil overnemen, kan prima uit de voeten met Quick Assist. Fijn is bovendien dat het programma standaard in Windows 10 aanwezig is. Wil je vaker andere mensen helpen, dan is Teamviewer een beter alternatief met meer mogelijkheden. Zo voer je hiermee bijvoorbeeld uitgebreide gesprekken en wissel je rechtstreeks bestanden uit. Bovendien deelt dit programma in tegenstelling tot Quick Assist wél geluid en wissel je zo nodig van kant. Tot slot werkt TeamViewer naast Windows ook op andere besturingssystemen, zoals Linux, macOS, iOS en Android. Zolang je de software niet commercieel gebruikt, hoef je er geen geld voor te betalen. Surf hiernaartoe. Gebruik je iets anders dan Windows, dan klik je bovenaan eerst op het gewenste besturingssysteem. Klik op TeamViewer downloaden. Belangrijk is dat je na het openen van het installatiebestand de optie privé / niet-commercieel markeert. Kies bovenaan voor Installeren en bevestig met Accepteren – Voltooien. Na de installatie verschijnt er een Engelstalige uitleg in beeld. Via Sluiten beland je in het hoofdvenster.

Tip 06 Particulieren maken gratis gebruik van TeamViewer.

Tip 07: QuickSupport

Als je op afstand een pc van een bekende wilt overnemen, dient diegene eveneens TeamViewer te installeren. Een nadeel is dat dit uitgebreide programma voor digibeten wellicht iets te ingewikkeld is. Gelukkig is er in de vorm van QuickSupport een laagdrempeliger alternatief. Je contactpersoon hoeft dan namelijk alleen maar een speciale klantmodule te downloaden en dit tooltje te openen; een installatie is niet nodig.

Geef de volgende instructies door aan je vriend of kennis. Surf hiernaartoe en klik bovenaan op het juiste besturingssysteem. Scrol een stukje omlaag totdat je de link Quicksupport downloaden tegenkomt. Klik hierop en bewaar het bestand op de computer. Bij een hulpvraag klik je twee keer op dit bestand. In het geval van Windows is dat TeamViewerQS.exe. Er verschijnen een ID en een wachtwoord in beeld. Met deze informatie kunnen mensen met het volledige TeamViewer-programma de pc op afstand overnemen.

Tip 07 TeamViewer QuickSupport is een piepklein programma, zodat je kinderlijk eenvoudig de pc kunt overnemen.

Tip 08: Pc overnemen

Vanuit het volwaardige programma van TeamViewer neem je nu eenvoudig een pc over. Een voorwaarde is wel dat de contactpersoon het ID en wachtwoord van QuickSupport aan je doorgeeft. Klik in het hoofdprogramma aan de linkerkant op Afstandsbediening en markeer rechts de optie Afstandsbediening. Onder Partner-ID typ je vervolgens de juiste cijferreeks. Via Verbinden verschijnt er een nieuw dialoogvenster waarin je het wachtwoord kunt opgeven. Klik op Aanmelden om het bureaublad van andermans pc weer te geven. Je kunt in het besturingssysteem doen wat je wilt. TeamViewer past het venster automatisch aan op jouw scherm. Gebruik je liever de werkelijke afmetingen, klik dan boven in de werkbalk op Beeld / Origineel. Overigens kies je via Schermresolutie eventueel zelf de gewenste verhoudingen. In dit menu zijn verder de opties Kwaliteit optimaliseren en Snelheid optimaliseren interessant. Met name bij een haperende verbinding is het slim om voor laatstgenoemde optie te kiezen. De kans bestaat dat TeamViewer voor een optimale verbinding op eigen houtje een witte bureaubladachtergrond op de pc van de cliënt instelt. Wil je dat liever niet, verwijder dan het vinkje voor Achtergrond verbergen.

Tip 08 Via een ID en wachtwoord legt jouw systeem vlot contact met een externe computer.

Rollen omdraaien

Je draait in TeamViewer eenvoudig de rollen om, zodat een vriend, kennis of familielid juist jouw pc overneemt. Klik in de werkbalk op Communicatie en Van kant wisselen met partner. De persoon aan de andere kant van de lijn krijgt nu jouw bureaublad te zien en kan de muis besturen. Klik rechtsonder in het bedieningspaneel op het pictogram met de monitor wanneer je wederom van kant wilt wisselen.

In TeamViewer voer je rechtstreeks een telefoongesprek via internet

Tip 09: (Video)bellen

Voor overleg met de hulpvrager heb je keuze uit diverse mogelijkheden. Een handige optie is om via internet een telefoongesprek te voeren. Een voorwaarde is wel dat er op beide systemen een microfoon is aangesloten. Bij een laptop is die doorgaans standaard geïntegreerd. Bezitters van een pc kunnen een geschikte headset aansluiten. Klik bovenaan de werkbalk op Communicatie en selecteer de optie Bellen via internet. Met Bellen via internet starten en Audio-instellingen controleer je of de juiste luidsprekers en microfoon zijn geactiveerd. Selecteer indien nodig een ander apparaat en bevestig met OK. Klik nogmaals boven in de werkbalk op Communicatie en kies voor het pictogram met de microfoon om het telefoongesprek te starten. Is er een webcam aanwezig, dan kun je elkaar tijdens het bellen ook zien. Klik in dat geval rechtsonder in het bedieningspaneel op het camerapictogram. Wens je groter beeld? Klik hiervoor op het pictogram Uitschuiven naar afzonderlijk venster (vierkant en pijltje).

Tip 09 Je gebruikt het bedieningspaneel rechtsonder om tijdens een telefoongesprek de webcam te activeren.

Tip 10: Chatten

Als alternatief voor een online telefoongesprek kun je ook chatten. Klik achtereenvolgens op Communicatie en Chatten om een gespreksvenster te openen. Nadat je een bericht hebt getypt, klik je op Verzenden. De ontvanger van het bericht gebruikt het bedieningspaneel rechtsonder om te chatten. Dat kan eventueel ook in een vergrote weergave door op het pictogram Uitschuiven naar afzonderlijk scherm te klikken. In tegenstelling tot het eerder besproken Windows-programma Quick Assist onthoudt TeamViewer wél de voltallige gespreksgeschiedenis.

Tip 10 In het chatvenster van TeamViewer wissel je eenvoudig berichten uit.

Tip 11: Bestanden sturen

Vanwege de directe verbinding met een pc op afstand leent TeamViewer zich uitstekend voor het delen van grote bestanden. Je kunt bijvoorbeeld een bestand vanuit Windows Verkenner naar andermans bureaublad slepen. Klik hiervoor op een bestand en houd de linkermuisknop ingedrukt. Sleep het bestand vervolgens naar het bureaublad van jouw contactpersoon en laat de linkermuisknop weer los. Bij omvangrijke bestanden of een trage netwerkverbinding kan de kopieeractie even duren, maar over het algemeen werkt het erg snel.

Wil je diverse gegevens naar een specifieke map van jouw cliënt overzetten? Ga in de werkbalk naar Bestanden en extra’s / Bestandsoverdracht openen om een nieuw dialoogvenster te openen. Blader in het linkerdeel naar de juiste map. Houd de Ctrl-toets ingedrukt en klik op de juiste bestandsnamen om meerdere bestanden tegelijk te selecteren. Via Ctrl+A selecteer je desgewenst de complete inhoud van de map. Geef daarna in het rechterdeel aan naar welke map van de externe computer je de data wilt overhevelen. Klik als laatste bovenaan op Verzenden om de taak te starten.

Tip 11 TeamViewer is uitermate geschikt om grote hoeveelheden data naar iemand te sturen.
Gebruik TeamViewer om forse bestanden met een externe SEO 90%pc te delen

Mobiel overnemen

Het is zelfs mogelijk om op afstand een iPhone, iPad of Android-toestel over te nemen. Overigens werkt deze functie niet altijd even goed, maar je kunt het natuurlijk altijd even proberen. Je contactpersoon dient hiervoor de app TeamViewer QuickSupport op het mobiele apparaat te installeren. Via de optie Uw id versturen deelt jouw vriend of kennis de inloggegevens, bijvoorbeeld via e-mail of WhatsApp. Zodra je de cijferreeks in het desktopprogramma van TeamViewer invoert, dient je contactpersoon op Toestaan te tikken. Via enkele stappen deelt de eigenaar van het mobiele toestel zijn of haar scherm. Op een iPhone is het bijvoorbeeld voldoende om op Start Broadcast of Start uitzending te tikken.

0 Reactie(s) op: Neem vanuit thuis de pc van bekenden over met TeamViewer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.