Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Negeer de analisten: de pc-markt keldert dit jaar

Door: woody-leonhard | 15 maart 2014 11:00

Nieuws

IDC denkt dat dit jaar de pc-markt met 6 procent krimpt. Zes procent? Dat mochten we willen.

Markvorser IDC heeft de cijfers bekeken en denkt dat de pc-markt dit jaar met 6 procent slinkt. Vorig jaar werden er 315 miljoen systemen verscheept en dat worden er dit jaar 296 miljoen. Tegen 2018 is het aantal verscheepte pc's nog eens 1,4 procent gedaald. IDC verwacht dat de daling afvlakt en de groei 'stabiliseert rond de nul procent'.

Twee opties

Er klopt iets niet met die verwachting. Tenzij IDC opeens pc's anders telt, verwacht ik dat het aantal verscheepte pc's met tenminste 10 procent zal dalen, zo niet meer. In 2015 kan het twee kanten op. Als Microsoft met Windows 9 in 2015 een systeem kan afleveren dat traditionele pc-gebruikers (we zijn er met 1,4 miljard) kunnen pruimen, vlakt de daling misschien af. Maar als er geen Windows 9 is met een desktopinterface die beter is dan Windows 7, is het lastig voorspellen wat de impact gaat zijn op de pc-markt.

In beide gevallen zullen we een forse daling zien in 2016 en later. Deze voorspelling is niet gebaseerd op het kijken in een glazen bol, navelstaren voor gevorderden of een geavanceerde wiskundige extrapolatie, maar gestoeld op gezond verstand.

Daling vorig jaar sterker

Een jaar geleden voorspelde IDC dat in de tweede helft van 2013 de markt een klein beetje momentum zou krijgen als gevolg van de uitgestelde aankoop in 2012 en vanwege betere inzichten in het verkoopkanaal, herstructurering van de sector en een bredere acceptatie van Windows 8. Ook verwachtte IDC een opleving bij het in zicht komen van XPocalypse in april. IDC verwachtte een daling van 1,3 procent in zijn bijgestelde cijfers.

Maar nu zien we een daling van 9,8 procent vorig jaar. IDC zat er blijkbaar behoorlijk naast. Deze keer moeten we geloven dat dit jaar de markt maar 6 procent slinkt? Poe hé, de analisten moeten hier eens een goed nachtje over slapen en direct na Sesamstraat naar bed.

Klanten willen geen Windows 8

Windows 8 was een dieptepunt voor Microsoft op meerdere niveaus. Windows 8.1 heeft de vrije val op z'n best iets gedempt. De aankomende lente-update van 8.1 levert ook maar een klein beetje verlichting op - een heel klein beetje. Windows XP-gebruikers blijven bij hun besturingssysteem, of Microsoft het nu wil of niet.

Windows 7 - ja, zelfs met verouderde hardware - blijft het besturingsysteem dat de meeste mensen willen gebruiken - of het nu zakelijke klanten of consumenten zijn. OS X blijft ondertussen stabiel, terwijl mobiele besturingssytemen iOS en Android iedereen de wind uit de zeilen neemt.

Zullen we wedden?

Ik durf m'n hoofd boven het maaigras uit te steken en voorspel dit jaar een procentuele daling van twee cijfers voor de komma voor pc's en laptops als we straks 2014 kunnen vergelijken met 2013. Diezelfde voorspelling deed ik vorig jaar om deze tijd en ik heb de markt niet zien veranderen de afgelopen tijd. Als de Mac er niet was - die zelf ook nog problemen heeft - zou ik de toekomst van de markt nóg somberder inzien.

Laten we daarom bij dezen afspreken dat we aan het eind van het jaar de voorspelling van IDC erbij halen om te kijken wat het eindcijfer is. Durft er ondertussen iemand geld inzetten op de 6 procent van IDC?

4 Reacties op: Negeer de analisten: de pc-markt keldert dit jaar

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 jaren, 10 maanden geleden MarkS90
  Ik citeer even wat:

  In beide gevallen zullen we een forse daling zien in 1016 en later. Deze voorspelling is niet gebaseerd op het kijken in een glazen bol, navelstaren voor gevorderden of een geavanceerde wiskundige extrapolatie, maar gestoeld op gezond verstand.

  Einde citaat.

  In het jaar 1016 was er nog geen elektriciteit en naar ik aanneem dus ook geen computers die wel of niet verkocht konden worden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren, 10 maanden geleden jeroen-de-jager
  Gecorrigeerd, dank voor het melden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren, 10 maanden geleden EricO
  Er is nog een andere reden: er is geen nieuwe software als "killer applicatie" die de aanschaf van een nieuwe PC noodzaakt door veel meer CPU-kracht of veel meer geheugen te vragen dan nu gangbaar is. En W8 draait met minder eisen aan een PC dan W7. Alles wat modieus is kan met een browser of een 'simpele' applicatie. Zolang de oude hap nog draait onder W7, Vista of zelfs XP, de wereld vooral tekstverwerkt en zijn tijd verdoet op het internet, is er weinig grond tot aanschaf van weer een nieuwe doos…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren, 10 maanden geleden Oscar
  Dat Windows XP gebruikers (uit noodzaak) bij hun systeem blijven heeft denk ik, meer te maken met een mager spaarvarken, En dat klanten geen Windows 8 willen ,heeft te maken, met de langdurige upgrate nachtmerrie waarin vroege Windows 8.1 upgraders in terecht waren gekomen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.