Netwerkbestanden scannen met Microsoft Defender werkt zo

Door: Wesley Akkerman | 04 september 2020 06:06

Het vergrendelingsscherm van Windows 10 is tweakbaar
How To

Microsoft Defender Antivirus is een ingebouwd programma waarmee je beschermd wordt tegen allerlei virussen, ransomware, spyware en andere malafide software. Je kunt lokale bestanden scannen, maar ook bestanden in je netwerk. Voorheen was deze functie standaard geactiveerd, maar dat is niet meer het geval wanneer je de nieuwste versie geïnstalleerd hebt.

Hoewel het in veel situaties niet aangeraden wordt de functie voor het scannen van netwerkbestanden te activeren, kan het toch goed zijn om te weten hoe je dat doet wanneer het wél nodig is. Wanneer je over Windows 10 Pro of Enterprise beschikt, dan regel je dat via de Local Group Policy Editor. Je opent start, zoekt op gpedit en klikt bovenaan op Group Policy Editor. Volg nu de volgende stappen op: Computer Configuration / Administrative Templates / Windows Components / Microsoft Defender Antivirus / Scan.

Zoek in de lijst Scan network files op en dubbelklik daarop. Links kies je nu voor de optie Enabled. Daarna klik je rechts onderin op de Apply-knop om de wijzigingen op te slaan. Druk nu op OK. Vanaf dit moment worden dus ook netwerkbestanden meegenomen tijdens automatische en handmatige scans. Mocht je de handelingen ook weer willen terugdraaien, dan kan dat. Je volgt dezelfde stappen op, maar op het moment dat je voor Enabled zou moeten kiezen, kies je nu voor Not configured.

Defender instellen via Windows PowerShell

Je kunt de instellingen ook aanpassen via de Windows PowerShell. Je opent Windows PowerShell door Start te openen en powershell in te tikken. Open het programma niet meteen, maar klik erop met je rechter muisknop. Kies nu voor de optie Als administrator uitvoeren. Het is nu de bedoeling dat je de volgende regel overtikt. Je kunt hem helaas niet kopiëren, dus zorg ervoor dat je geen tikfouten maakt.

Set-MpPreference -DisableScanningNetworkFiles 0

Mocht je deze aanpassing ook weer willen terugdraaien, dan is dat goed mogelijk. Je volgt de hierboven genoemde stappen op tot het moment waarop je wederom een regel tekst moet invoeren op het donkerblauwe veld. Dit keer dien je een andere regel over te nemen. Ze lijken op elkaar, met als enige verschil dat je dit keer de 0 vervangt met het cijfer 1. Dan krijg je dus de volgende regel tekst.

Set-MpPreference -DisableScanningNetworkFiles 1

Windows PowerShell is een handig programma waarmee je complexe handelingen op de computer met commando's eenvoudiger kunt maken.

1 Reactie(s) op: Netwerkbestanden scannen met Microsoft Defender werkt zo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 september 2020 17:00 rveijkwwnl
  Het is in het algemeen bekend dat MS bescherming maar zo-zo is, veel algemene virus beschermingspakketten zijn ook vak zo-zo door het ontbreken van een gratis firewall en degene die dat WEL bieden ontbreken juist in de algemene beschouwingen, het WAAROM is mij nog steeds onduidelijk, ook C!T maakt hier zich schuldig aan.

  Ik gebruik al sinds jaar en dag www.comodo.nl en dan vooral de juiste kiezen en wel Internet Security (paars logo) inclusief gratis Firewall.

  De gratis versie biedt voldoende bescherming, inclusief Virtueel kunnen gaan qua brouwsen en het in basis Virtueel laten draaien van jouw brouwser voor bv internet bankieren of juist afstruinen van het ganse internet op een veilige manier.

  Voorts en daar denken velen niet aan, men kan juist door de aanwezige gratis firewall voor diegenen die nogal gesteld zijn op hun privacy juist die poorten dichtzetten die de telemetry gebruiken.

  Hier is wel een addertje onder het gras, telemetry dichtzetten betekend ook de service van Windows & bv Office zelf ook stopzetten op het juist functionere van dezen, dus gaat het fout dan niet mekkeren, de oorzaak hiervan ligt dan ook bij jezelf en niet bij MS of Office.

  Let wel, dit pakket schakeld zowel MS antivirus als Defender volledig uit, daarna moet je nog wel extra controleren of dit ook daadwerkelijk uitgeschakeld is.
  Het is dan ook voor de wat doorgewinterde gebruiker bedoeld.

  Op de website van www.comodo.com zijn via Youtube voorbeelden te vinden van hoe het een en ander functioneerd, ook een gebrek van vele anti virus pakketten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.