Niet meer internetbankieren met Windows XP!

Door: rene-schoemaker | 05 februari 2014 16:27

Nieuws

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Internetbankieren wordt een stuk linker als je nog een computer gebruikt met Windows XP. Sinds begin dit jaar kunnen slachtoffers van fraude via internetbankieren zelf aansprakelijk worden gesteld voor hun financiële verlies als zij onveilige software gebruiken.

Microsoft stopt per 8 april met het verhelpen van gaten in het bejaarde besturingssysteem Windows XP, dat daardoor kwetsbaar wordt voor aanvallen van criminelen die het hebben gemunt op mensen die internetbankieren. Met gebruikmaking van de gaten in Windows XP is het na 8 april prijsschieten voor die fraudeurs. De financiële gevolgen zijn waarschijnlijk voor de consument en niet meer voor de bank.

De nieuwe gedragsregels voor het internetbankieren zijn samengesteld door de banken in samenspraak met de Consumentenbond. Daarin is onder meer opgenomen de verplichting voor de consument alleen met een zo veilig mogelijke pc's te bankieren. Daaronder wordt onder meer verstaan dat alle gebruikte software voorzien moet zijn van de laatste veiligheidsupdates. Maar doordat Microsoft de gaten na 8 april niet meer gaat patchen, kan de consument niet meer beschikken over dergelijke beveiligingsupdates.

De coulance van de banken

"Er wordt van klanten verwacht dat ze een besturingssysteem gebruiken dat wordt ondersteund door de leverancier. Dat is niet het geval met Windows XP", zegt woordvoerder Jelle Wijkstra van de Nederlandse Vereniging van Banken. "Maar de mate waarop er mee wordt omgegaan door de banken in het geval van fraude, hangt af van de coulance van de banken", voegt hij eraan toe.

Dat levert dus een vrij onzekere situatie op voor de consument. Dat zien de banken ook in, zegt Wijkstra. "De banken zijn in overleg met Microsoft om te vragen welke oplossingen zijn willen aanbieden aan hun klanten, en hoe ze dat gaan communiceren. Wellicht dat we daarop kunnen inhaken."

De banken zijn nog wat terughoudend in hun reactie. ABN Amro zegt bij monde van woordvoerder Karen de Vries dat de bank "met de situatie bekend" is. "We kijken er nog naar in aanloop van april." Ronald van Buuren, woordvoerder van ING: "Dit is een onderwerp dat relevant is voor alle banken. De NVB en banken nemen dit heel serieus en gaan in overleg met Microsoft. Het is nog te vroeg om precies aan te kunnen geven hoe dit verder wordt opgepakt. De banken overleggen met NVB hoe hier mee om te gaan. Daarbij kijken we ook naar de coulanceregeling."

Consumentenbond houdt het in de gaten

De Consumentenbond, nauw betrokken bij het opstellen van de nieuwe gedragsregels voor internetbankieren, denkt dat de banken in het geval van Windows XP coulant zijn, maar zo zegt woordvoerder Sandra de Jong: "Wij houden het natuurlijk in de gaten. Zowel onze digitale als financiële onderzoekers zitten hier op. We horen graag waar consumenten onverhoopt tegenaan lopen en blijven onze achterban informeren zoals we ook in december in de gidsen en online hebben gedaan. En natuurlijk houden we een scherp oog op de eventuele oplossing vanuit de NVB."

Volgens minister Dijsselbloem van Financien is het prima dat de banken en de Consumentenbond samen een lijstje van veiligheidsregels hebben samengesteld, waaraan consumenten moeten voldoen bij het internetbankieren. Maar uiteindelijk geldt de wet, lijstje of niet.

De wet gaat voor de bankenregels

Ook in antwoorden op vragen vanuit de Tweede Kamer zegt Dijsselbloem dat de wet voor de bankenregels gaat. "Regelmatig wordt de suggestie gewekt dat de consument bij het niet naleven van de uniforme veiligheidsregels per definitie 'grof nalatig' zou zijn, waarbij hij of zij aansprakelijk zou zijn voor de volledige schade. Dit zou echter niet in lijn zijn met het Nederlandse aansprakelijkheidsrecht", schrijft de minister.

9 Reactie(s) op: Niet meer internetbankieren met Windows XP!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 februari 2014 17:08 NSA-Victim
  Niet alleen Windows verliest klanten maar ook banken gaan mogelijk klanten verliezen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2014 18:57 darknessblade
  er is bijna niemand die 14 jaar dezelfde pc/laptop blijft gebruiken.
  dus het is wel logisch dat de verantwoordelijkheid bij de consument ligt als het gaat om een verouderd os
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2014 23:18 Anoniem
  Microsoft zou deze trouwe gebruikers moeten belonen met een gratis overstap naar win 7 starter of home premium moeten geven
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 februari 2014 08:51 Anoniem
  @darknessblade : XP mag wel 14 jaar oud zijn, maar mensen kochten nog steeds XP computers tot dat Windows 7 uitkwam. Dat was 2007. En ja, er zijn veel mensen die 7 jaar lang dezelfde pc of laptop gebruiken, als die niet kapot gaat. (heb er zelf hier 2 die het al zo lang uithouden, 1 pc, en 1 macbook)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 februari 2014 12:25 Oscar
  Voor Windows XP gebruikers wordt het erop of er-onder, om hun Windows XP te upgraden naar Windows 7, 8. Of een Windows 8 pc aanschaffen, Het is wat XP betreft, nu echt vijf voor twaalf. Kunnen de XP'ers de 08 april 2014 dead-line, om wat voor reden dan ook dat niet halen.
  .
  Tja,…… dan rest er voor de achtergebleven Windows XP gebruikers helaas niets anders op, dan hun bank-activiteiten via internet, (tijdelijk) te moeten staken, totdat men voldoende budget beschikbaar heeft, om een andere (nieuwe of tweede hands) pc, met een (goedgekeurd) besturingssysteem te kunnen schaffen, of te regelen, dat wel door de financiële wereld wordt goed gekeurd.
  .
  Het gaat er niet om of de pc nog goed functioneert, maar om het (goedgekeurde) besturingssysteem dat op de betreffende pc draait, want op een coulanceregeling van de banken hoef je echt niet te rekenen, als het fout gaat, en al helemaal niet als ze ontdekken, dat je toevallig nog XP bleek te gebruiken, trouwens ook met andere (goedgekeurde) besturingssystemen hoef je niet op coulance te rekenen. Wanneer de banken juridisch ook maar één reden kunnen ontdekken om schadeloosstelling tegen te houden, Doen ze het….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 februari 2014 17:18 Anoniem
  PC goed beveiligen en Xp gaat nog wat jaartjes mee. Allemaal bangmakerij voor niets in mijn ogen. Zoals hierboven ook staat gaat om 95% voor malware en phishing en daarvoor kan men zich perfect indekken. Gewoon antivirus met firewall, comodo dragon opstarten in Sandboxie, EMET 4.0 installeren en instellen, … en zo zijn er nog een aantal tips en horen we daar iets van? Nee, amateursites zoals deze kakelen de mainstream maar na zonder eens te kijken naar degelijke oplossingen en hoe minder Xp gebruikers er zullen zijn, hoe veiliger het OS nog eens wordt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 februari 2014 14:32 Anoniem
  Maak of laat een USB-stick met gratis Live Linux Mint maken en gebruik die voor bankzaken, werkt snel, gemakkelijk en veilig of schaf een Chromebook (299 Euro) aan speciaal voor bankzaken. Een Chromebook voldoet automatisch aan alle bankregels.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 februari 2014 16:58 Anoniem
  Internetfraude wordt een steeds groter probleem en is niet tegen te houden. Las ook al op http://www.cyber-verzekering.com/dat de cyberverzekering steeds populairder wordt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 maart 2014 13:09 Anoniem
  Ik kocht nog een pc met xp in 2011..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.