Nieuwe pc? 17 dingen om nu aan te denken!

Door: robbin-ooijevaar | 13 juli 2015 10:20

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Zodra je je nieuwe pc hebt uitgepakt geniet je van een sneller systeem en nieuwe Windows-versie. Nog even je bestanden overzetten en programma's installeren en je kunt beginnen, toch? We bespreken 17 tips die belangrijk zijn na de aanschaf van je Windows 8.1-pc, maar die bijna iedereen vergeet.

Tip 01: Extra 'garantie'

Bij de aankoop van een pc of laptop in een winkel doen sommige verkopers er alles aan om je extra 'garantie' te verkopen. Dit is meestal niet nodig. Volgens de Nederlandse wet moet een product dat je koopt 'deugdelijk' zijn. Van een laptop of pc mag je dus verwachten dat deze langer meegaan dan een jaar. Als een laptop standaard een jaar garantie heeft, kun je na dit jaar dus nog steeds aankloppen bij de verkoper. Er is wel een verschil tussen 'recht hebben' en 'je recht halen'. Als de verkoper moeilijk doet en allerlei kosten in rekening dreigt te brengen, kan het een vervelend getouwtrek worden. Met de aanschaf van extra 'garantie' koop je dit gezeur in de regel af. We kunnen de extra 'garantie' niet afraden of aanbevelen, het is een persoonlijke keuze.

Tip 01 Vaak is de aanschaf van extra 'garantie' niet nodig, maar het kan wel getouwtrek met de verkoper voorkomen als je na de standaard fabrieksgarantie voor een reparatie komt.

Tip 02: Garantieherinnering

Zet de afloopdatum van je computergarantie nu alvast in je agenda met een maand voor afloop een herinnering. Je hebt zo nog een paar weken de tijd om je pc of laptop te controleren op gebreken en de verkoper in de gelegenheid te stellen de problemen op te lossen. Bekende aandachtspunten voor laptops zijn het beeldscherm, systeemkoeling, voedingskabel/adapter, scharnieren van je beeldscherm en de accu. Het kunnen dure reparaties zijn en dus is het fijn om dit op te lossen binnen de garantieperiode. Voor sommige onderdelen geldt een afwijkende garantie, bijvoorbeeld voor je accu (meestal 6 maanden of korter). Maak hiervoor een aparte aantekening in je agenda. Heb je geen agenda? Gebruik de gratis versie van Niggle It. Deze dienst is gespecialiseerd in het bijhouden van garanties (en overeenkomsten) en stuurt je herinneringen.

Tip 02 Loopt je garantie bijna af? Controleer je computer op gebreken en laat ze nog voor afloop van de garantieperiode repareren.

Tip 03: Verzekering

Een computer is vaak een flinke investering. Om je te wapenen tegen diefstal buitenshuis, verlies, een defect door koffie en inbraak kun je je uitgebreid verzekeren. Voordat je hier een aparte verzekering voor afsluit is het goed om na te gaan of je niet al voldoende gedekt bent door je inboedelverzekering of een andere lopende polis. Vraag je verzekeringsmaatschappij of (en hoe) je verzekerd bent als je computer je ontnomen wordt.

Tip 3 Een extra verzekering is soms niet nodig, bijvoorbeeld als je laptop al verzekerd is via je inboedelverzekering.

Tip 04: Stroompieken

Het komt niet vaak voor, maar als het gebeurt ben je de sigaar. We hebben het over vreemde stroompieken die een verwoestende werking hebben op je laptop of pc. Als je geluk hebt wordt alleen je voeding gesloopt, maar er kan meer sneuvelen. De ellende en dure reparaties zijn eenvoudig te voorkomen met een overspanningsbeveiliger. De kleine stekker plaats je tussen stopcontact en je computer. Een setje van twee stuks kost nog geen 10 euro. De overspanningsbeveiliger die je overhoudt is handig voor je modem of tv.

4 Reactie(s) op: Nieuwe pc? 17 dingen om nu aan te denken!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 juli 2015 13:11 Anoniem
  Knullig hoor
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 juli 2015 17:29 darknessblade
  Tip 01: Extra 'garantie'????

  dit is bij apple bijna altijd een feit dat dit word gefroceerd om het te nemen

  voor webbrowsers is crome trager als maxthon, op 5 verschillende computers, oud en nieuw, is en blijft maxthon sneller

  en denk je soms dat dieven niet zogehete fake serial plates hebben voor dingen, die kan je er met gemak afpulken en vervangen

  ze instaleren zelfs een compleet nieuw fake windows waardoor de os weg is
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 juli 2015 11:18 Anoniem
  Je lacht je toch steeds weer de ballen uit je broek met de artikelen op Computer!Totaal.
  17 dingen waar "bijna niemand aan denkt". Tuurlijk jongens. Slaap lekker verder
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 augustus 2015 11:54 Anoniem
  het niveau van deze "tips" is ver onder de maat
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.