Op zoek naar de beste monitor voor je pc

Door: Maikel Dijkhuizen | 08 januari 2015 12:03

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Een monitor uitzoeken voor je pc is door het enorme aanbod niet zo eenvoudig als het lijkt. Zo moet je nadenken over welke schermtechnologie en aansluitingen het best passen bij jouw wensen. We leggen de belangrijkste eigenschappen van monitoren onder de loep, zodat je een goede keuze kunt maken.

Tip 01: Schermdiagonaal

Bij je zoektocht naar een nieuwe monitor is de schermdiagonaal een belangrijke factor. De meeste fabrikanten geven de maat hiervoor in inches aan. Een inch is 2,54 centimeter. Een monitor met een schermdiagonaal van 22 inch heeft daarmee van linksonder naar rechtsboven een lengte van 55,88 centimeter. Welk formaat je nodig hebt, hangt af van wat voor computertaken je uitvoert en hoeveel plek er op het bureau aanwezig is. Zit je achter jouw bureau met je gezicht dicht bij het scherm, dan is een kleiner scherm vaak prettiger dan een grote variant.

Voor administratiedoeleinden is een bescheiden scherm van 19 inch voldoende. Speel je regelmatig videospelletjes en kijk je naar films, dan is een groter formaat wel zo fijn. Ook voor video- en fotobewerking is het fijn wanneer je lekker veel ruimte op het scherm hebt.

Tip 01 De 22M45D van LG is een betaalbare monitor met een schermdiagonaal van 21,5 inch.

Tip 02: Schermtechniek

Het is belangrijk om bij je keuze rekening te houden met de schermtechniek. Je hebt grofweg keuze uit twee types, namelijk monitoren met een TN- of IPS-paneel. De productie van TN-panelen is relatief goedkoop, waardoor deze schermtechniek al jarenlang zeer in trek is. Verder is de snelle reactietijd een pluspunt, zodat dergelijke monitoren zeer geschikt zijn voor games. Helaas hebben TN-panelen ook enkele nadelen. Zo zijn de kijkhoeken niet zo goed.

Wanneer je recht voor het scherm zit, heb je nergens last van, maar kijk je van de zijkant of onderkant naar een TN-paneel, dan zie je vreemde kleuren. Verder is de kleurweergave van een TN-paneel niet bijster fel. Een IPS-paneel zien we voornamelijk bij monitoren met een grote schermdiagonaal. Dit schermtype zorgt voor een zeer heldere kleurweergave en bovendien zijn de kijkhoeken uitstekend. De responstijden zijn ook nog redelijk goed. Ideaal dus voor het bewerken van foto's en spelen van games. Houd er wel rekening mee dat een IPS-paneel vrij prijzig is.

Tip 02 Vanwege zijn realistische kleurweergave is een IPS-paneel zeer geschikt voor grafische toepassingen.

Tip 03: Aanraakscherm

Een aanraakscherm heeft als voordeel dat je de pc met je vingers kunt bedienen. Je hebt dan in principe geen muis meer nodig. Met name wanneer je Windows 8 gebruikt of van plan bent Windows 10 te gaan gebruiken, kun je de aanschaf van een aanraakscherm overwegen. Het menu van dit besturingssysteem is namelijk geoptimaliseerd voor aanrakingen. Let erop dat het scherm wel gecertificeerd is voor Windows 8, zodat je de pc zonder beperkingen kunt gebruiken. Voor vingerbediening is het overigens een vereiste is om altijd dicht bij het scherm te zitten. Dergelijke schermen zijn wel een stuk duurder dan normale monitoren.

Tip 03 Windows 8 is door zijn interface met tegels prima geschikt voor aanraakschermen.

Tip 04: Resolutie

De resolutie van een monitor bepaalt hoe scherp het beeld is. Bij een resolutie van 1920 x 1080 pixels, heeft het scherm 1920 horizontale en 1080 verticale beeldpunten. Wanneer je beide waarden met elkaar vermenigvuldigt, kom je uit op ruim twee miljoen pixels. Hoe meer pixels het scherm bevat, hoe meer details er over het algemeen waarneembaar zijn. Op hoge resoluties wordt de gebruikersinterface van Windows kleiner weergegeven, waardoor er meer werkruimte ontstaat. Veruit de meeste monitoren met een schermdiagonaal van 22 inch of meer ondersteunen tegenwoordig Full HD. Hierbij bedraagt de resolutie 1920 x 1080 pixels. Deze resolutie is hoog genoeg om fatsoenlijk games te spelen en foto's te bewerken.

Wie bereid is om meer geld uit te geven, kan eventueel uitkijken naar een WQHD-scherm. Deze monitoren hebben een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Vooral op grote monitoren met een schermdiagonaal van 27 inch of meer heeft WQHD nut. Door de hoge pixeldichtheid is de weergave gedetailleerder. Houd er rekening mee dat WQHD-schermen momenteel nog erg duur zijn. Het grote prijsverschil ten opzichte van Full HD-schermen is vooral de moeite waard voor mensen die fanatiek met beeldbewerking bezig zijn.

Tip 04 Voor veruit de meeste pc-taken voldoet een schermresolutie van 1920 x 1080 pixels prima.

3 Reactie(s) op: Op zoek naar de beste monitor voor je pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 januari 2015 19:54 Anoniem
  Af en toe lijkt het er veel of die webcam een soort heilig iets is, overal wordt dat ding maar ingebouwd in en op de gekste plaatsen.
  Maar iedereen loopt te klagen over z`n privacy en dergelijke en natuurlijk gaat ook het hacken van die dingen en niemand die daar over klaagt, nee sterker nog men fabt gewoon op die dingetjes. Vreemd?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 januari 2015 19:57 Anoniem
  Jammer dat er niets in staat vermeld hoe degelijk of niet bepaalde merken zijn.
  Niemand die zich afvraagt hoe stabiel en degelijk de voet van de monitor waar het beeldscherm op staat. Vreemd!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 januari 2015 07:34 Anoniem
  Nog even over UHD: De GeForce GTX 970 en 980 beschikken over HDMI 2.0
  Meeste UHD beeldschermen alleen nog niet. Gelukkig maken alle UHD schermen en tegenwoordig ook alle grafische kaarten gebruik van DisplayPort 1.2.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.