Opdringerige programma's in de hand houden in Windows 10

Door: Chwhynny Overbeeke | 08 augustus 2017 14:52

How To

Het is heel irritant als er wanneer je iets aan het doen bent ineens een ander programma op de voorgrond verschijnt terwijl je hier niet om hebt gevraagd. Hier laten we zien hoe dit soort opdringerige programma's aan banden kunt leggen.

In sommige gevallen gaat het om kwaadaardige software die zo geprogrammeerd is dat het op de voorgrond verschijnt en met geen mogelijkheid weg te klikken is. Meestal is de oorzaak echter een bug in de software, of gedrag van het besturingssysteem dat via een instelling kan worden aangepast.

In Windows XP en andere oudere Windows-versies, was er een speciale instelling om te voorkomen dat programma’s in focus komen terwijl hier niet om gevraagd is. Het is namelijk een probleem dat zich vooral in oudere versies van Windows voordoet, maar ook in Windows 10 kan het zo nu en dan gebeuren. Hier geven we een aantal tips die kunnen helpen voorkomen dat bepaalde software steeds op de voorgrond verschijnt terwijl je bezig bent.

Programma’s opsporen

Het is niet mogelijk om Windows 10 zodanig in te stellen dat geen enkel programma zomaar op de voorgrond verschijnt. Wat je moet doen, is erachter proberen te komen welke specifieke programma’s dit gedrag vertonen, zodat je een oplossing kunt gaan zoeken.

Met de gratis tool Windows Focus Logger kun je zien welke programma’s ongewenst op de voorgrond komen. Deze tool kan tevens dit gedrag tegenhouden.

Als je weet welke programma’s het gedrag vertonen, of als je liever handmatig het gedrag voorkomt, kun je het ook zelf proberen op te lossen.

Handmatig stoppen

Als je zelf wilt proberen om het vervelende programma niet meer op de voorgrond te laten verschijnen, kun je het programma het beste de-installeren. Als het om een achtergrondservice gaat, kun je deze uitschakelen in Services, wat je kunt terugvinden onder Windows Systeembeheer. Je kunt echter ook een tool als CCleaner gebruiken.

In Services in Windows Systeembeheer kun je opdringerige services stopzetten.

Installeer vervolgens de software opnieuw. Doe dit alleen als je het programma echt nodig hebt. Het is een goed idee om de allernieuwste versie te downloaden, aangezien de bug in een nieuwe versie mogelijk verholpen is.

Controleer in de instellingen van het programma zelf of er misschien een reden is voor het gedrag, zoals bijvoorbeeld opties voor het weergeven van meldingen. Kom je in de instellingen iets tegen wat het gedrag kan verklaren, schakel de bijbehorende optie dan uit.

Als helemaal niet werkt, en je het programma echt nodig hebt, neem dan contact op met de ontwikkelaar van de software en leg uit wat het probleem is. Vraag of er misschien een oplossing voor is. Zo niet, dan kan de ontwikkelaar je feedback altijd in overweging nemen bij het ontwikkelen van een software-update of nieuwe versie.

Tools gebruiken

Zoals al eerder vermeld, kan Windows Focus Logger voorkomen dat programma’s op de voorgrond verschijnen. Een andere gratis oplossing is DeskPins of Window On Top. Dit zijn tools waarmee je bepaalde vensters op de voorgrond kunt houden, zodat het venster waarin je bezig bent altijd zichtbaar blijft, of een ander programma nu op de voorgrond probeert te komen of niet.

0 Reactie(s) op: Opdringerige programma's in de hand houden in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.