Opstartprogramma's wijzigen in Windows 10

Door: redactie-computertotaal | 20 juni 2022 15:16

How To

Start je computer traag op? Dit komt wellicht door de vele programma's die automatisch opstarten als je je pc aanzet. Er zijn gelukkig manieren om de opstartprogramma's in Windows 10 te wijzigen.

Wanneer je je computer aanzet en Windows wordt opgestart, worden er automatisch allerlei programma's geladen. Sommige van deze programma's zijn nodig om je computer goed te laten functioneren. Andere programma's zijn gewoon heel handig, zoals cloudsynchronisatiediensten, omdat je ze anders misschien vergeet te laden en daardoor je bestanden niet langer up-to-date zijn.

Via Taakbeheer / Opstarten krijg je een lijst met alle opstartprogramma's te zien.

Opstartprogramma's bekijken

Sommige programma's voegen zichzelf echter tijdens hun installatieprocedure toe aan de opstartlijst, zonder jouw medeweten. Wanneer een programma tijdens het opstarten geladen wordt, duurt het langer voordat Windows volledig geladen is, en bovendien blijft het programma op de achtergrond systeembronnen in beslag nemen. En veel van deze programma's hoeven echt niet constant op de achtergrond te draaien.

Het is daarom een goed idee om een kijkje te nemen naar de opstartprogramma's in Windows. Welke programma's worden al automatisch opgestart? Dit kun je bekijken door met de rechtermuisknop op de startknop te klikken en Taakbeheer te selecteren. Klik in het venster dat verschijnt op het tabblad Opstarten om een lijst weer te geven met alle programma's die tijdens het opstarten door Windows geladen (kunnen) worden.

Windows 10 taakbeheer
In het Windows 10 Taakbeheer zie je de programma's die met Windows starten.

Opstartprogramma's uitschakelen

Of een programma ook daadwerkelijk automatisch geladen wordt, kun je zien onder de header Status. Als een programma is ingeschakeld, wordt het bij het opstarten geladen. onder de header Invloed op opstarten kun je zien in welke mate het programma je computer vertraagt.

Om ervoor te zorgen dat een applicatie niet langer automatisch geladen wordt, moet je erop klikken en rechtsonderaan op Uitschakelen klikken. Als je liever eerst meer informatie over een programma wilt hebben voordat je het uitschakelt, kun je er met de rechtermuisknop op klikken en Online zoeken selecteren. Als je op Eigenschappen klikt, krijg je de eigenschappen van de executable te zien, zoals de bestandslocatie, het formaat en de installatie- en wijzigingsdatum.

Is je pc hierna nog steeds traag? Dan is er waarschijnlijk meer nodig dan alleen je opstartprogramma's opschonen. Er zijn veel manieren om je Windows-pc sneller te maken, bijvoorbeeld door te kiezen voor slimme wallpapers, maar defragmenteren kan ook helpen. Vergeet ook niet dat er vaak bestandsresten overblijven als je programma's de-installeert. Met Revo Uninstaller kun je apps volledig verwijderen. Meer tips om je pc op te schonen lees je in een ander artikel.

Autoruns voor Windows 10

In het Taakbeheer van Windows 10 kun je precies zien welke programma's er meestarten met Windows. Maar gevorderde gebruikers willen wellicht ook weten welke processen er precies opstarten met Windows. Dat zijn er namelijk veel meer! Om dit inzichtelijk te maken kun je het tooltje Autoruns (ontwikkeld door Microsoft zelf) gebruiken. In dit tooltje zie je precies welke processen er allemaal starten en kun je desgewenst processen niet mee laten starten.

Let echter wel op, dat dit voor gevorderde gebruikers is. Het is zaak dat je goed controleert welke onderdelen je daadwerkelijk uitschakelt, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de functie om online achtergrondinformatie over het onderdeel te bekijken. Zorg daarnaast altijd voor een back-up van je computer en persoonlijke bestanden. Gaat er iets mis, dan kun je de situatie relatief eenvoudig herstellen.

En in Windows 11?

In Windows 11 kun je ook opstartprogramma's wijzigen. Dit werkt op een vergelijkbare manier,  maar er zijn wat kleine verschillen. In een ander artikel behandelen we uitgebreid hoe je de opstartprogramma's kunt aanpassen in Windows 11

Met Autoruns zie je ook alle processen die met Windows 10 opstarten.

5 Reactie(s) op: Opstartprogramma's wijzigen in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 december 2016 18:32 RenaatG
  Dat was simpel, maar hoe voeg ik een programma toe aan 'opstarten' (bvb. TotalCommander) ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 december 2016 18:33 RenaatG
  Dat was simpel, maar hoe voeg ik een programma toe aan 'opstarten' ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 december 2016 18:33 RenaatG
  Dat was simpel, maar hoe voeg ik een programma toe aan opstarten ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 november 2019 11:25 dirkvdw
  Niet alles is uit te schakelen, omdat uitschakelen grijs is. Inloggen als Adm zie ik een totaal andere lijst. (logisch is een andere gebruiker).
  Voor toevoegen zie: https://www.computeridee.nl/workshop/programmas-automatisch-opstarten-in-windows-10/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 november 2021 11:55 ahoog1
  In W7 was een app toevoegen aan opstarten heel eenvoudig.
  Maar microsoft laat geen kans voorbijgaan om iets ingewikkeld te maken. Voor W10: https://support.microsoft.com/nl-nl/windows/een-app-toevoegen-die-automatisch-worden-uitgevoerd-bij-het-opstarten-in-windows-10-150da165-dcd9-7230-517b-cf3c295d89dd
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.