Opstartprogramma's wijzigen in Windows 11

Door: Justin Doornekamp | 23 oktober 2021 13:05

How To

Wanneer je je pc aanzet, starten er direct ook diverse apps op. Dat kan handig zijn: je kunt direct browsen op het internet of muziek luisteren via Spotify. Opstartprogramma’s kunnen je computer ook onnodig traag maken. Daarom is het verstandig om eens in de zoveel tijd je opstartprogramma’s onder de loep te nemen. In dit artikel leggen we uit hoe je dat in Windows 11 doet.

Om inzicht te krijgen in welke apps er direct na het opstarten van je pc actief zijn, dien je de Instellingen-app te openen. In het linker menu vind je de optie Apps. Klik in dit menu op Opstarten om een overzicht te krijgen van apps die automatisch worden gestart wanneer je je aanmeldt op je computer. Achter de apps zie je een Aan-/Uit-knop, waarmee je kunt bepalen of de desbetreffende app al dan niet tegelijk met je pc moet opstarten.

Ook zie je hoeveel invloed de app heeft op de prestaties van je computer. Schakel je een opstartprogramma uit die veel invloed uitoefent op je pc, dan zul je mogelijk merken dat je computer al direct een stuk minder traag is. 

In dit menu bepaal je welke apps er automatisch mogen opstarten.

Zelf apps toevoegen

Het kan voorkomen dat je bepaalde apps die je hebt geïnstalleerd, niet terugvindt in het overzicht van opstartprogramma’s. Vooral programma’s die vóór Windows 8 werden uitgebracht worden in Windows 11 (maar ook in oudere versies van het besturingssysteem) over het hoofd gezien. Je kunt deze apps handmatig aan de lijst toevoegen, maar het is wel wat omslachtig.

Druk op je toetsenbord op de Windows-toets+R om het menu Uitvoeren te starten. In de zoekbalk naast Openen vul je shell:startup in en druk op Enter of OK. Druk ergens in het venster dat verschijnt op de rechtermuisknop en kies voor Nieuw en daarna voor Snelkoppeling. Geef vervolgens de locatie op van de app en klik op Volgende om door te gaan. Als het goed is, vind je de app nu terug in de lijst met opstartprogramma’s. 

Je kunt ook zelf apps toevoegen aan de lijst met opstartprogramma's.

Alles uitzetten?

In principe kun je alle opstartprogramma’s uitzetten: je computer werkt prima zonder. Desondanks zijn sommige apps natuurlijk belangrijker dan andere. Zo zijn tools die automatisch gegevens synchroniseren met de cloud, denk aan OneDrive, iCloud of Google Drive, handig om aan te laten staan. Doe je dat niet en vergeet je de diensten vervolgens handmatig aan te zetten, dan worden je gegevens niet gesynchroniseerd. Ook hardwarefabrikanten hebben er een handje van om apps op je pc te zetten die je niet iedere dag nodig hebt. Kijk dus kritisch naar de apps die je echt gebruikt om te bepalen of deze daadwerkelijk moeten opstarten wanneer jij je aanmeldt op je pc.   

0 Reactie(s) op: Opstartprogramma's wijzigen in Windows 11

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.