Optimaliseer je taakbalk in 19 stappen

Door: robbin-ooijevaar | 12 september 2014 08:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Hoewel we de horizontale werkbalk aan de onderkant van ons beeldscherm dagelijks gebruiken, wordt het belang van de taakbalk onderschat. In deze workshop behandelen we slimme trucs om nog beter te werken met je computer door optimaal gebruik te maken van je taakbalk.

01 Indeling

De taakbalk van Windows 7 heeft vier onderdelen. Allereerst is er de knop om je startmenu mee te openen. Daarnaast vind je snelkoppelingen naar je favoriete programma's en ook geopende programma's krijgen een icoontje op je taakbalk. Aan de rechterzijde staat het bekende Windows-klokje en links hiervan vind je het systeemvak. In het systeemvak staan kleine iconen van achtergrondprogramma's. Bekende zijn hier de virusscanner, Dropbox en bijvoorbeeld je printer. De eerste stap naar een optimale taakbalk begint met ruimte maken en alle overbodige items opruimen.

02 Opschonen

Als je de taakbalk gaat optimaliseren, is het goed om alle programma's af te sluiten. Zo houd je aan de linkerzijde alleen je snelkoppelingen over die zijn vastgemaakt aan de taakbalk. Hier horen alleen programma's te staan die je dagelijks gebruikt, bijvoorbeeld je browser, iTunes, de Windows Verkenner en Microsoft Word. Verwijder alles wat je niet regelmatig gebruikt. Je kunt de programma's altijd opstarten via je startmenu of met een snelkoppeling op je bureaublad. Klik met de rechtermuisknop op een snelkoppeling die je wilt verwijderen en kies Dit programma losmaken van de taakbalk.

03 Kleine iconen

Als je alle overbodige pictogrammen van je taakbalk hebt opgeruimd, kun je nog een trucje uithalen om meer ruimte te creëren: de iconen verkleinen. Klik met de rechtermuisknop op je taakbalk en kies Eigenschappen. Plaats een vinkje bij Kleine taakbalkknoppen gebruiken en bekijk het eindresultaat met de knop Toepassen. Zijn de iconen nog steeds goed zichtbaar? Bevestig met OK. Als je de pictogrammen nu te klein vindt, maak dan de aanpassing weer ongedaan door het vinkje te verwijderen bij Kleine taakbalkknoppen gebruiken.

04 Systeemvak

Het systeemvak toont icoontjes van programma's die op de achtergrond draaien. Sommige hiervan zijn standaard verborgen en zie je alleen als je op het pijltje klikt naast je systeemvak. Welke onderdelen standaard zichtbaar zijn in het systeemvak, is eenvoudig aan te passen. Rechtsklik op je taakbalk en kies Eigenschappen. Klik op het tabblad Taakbalk bij Systeemvak op Aanpassen en geef per programma aan of je het altijd wilt zien. Door onderin een vinkje te plaatsen bij Altijd alle pictogrammen en meldingen op de taakbalk weergeven zijn alle icoontjes altijd zichtbaar.

1 Reactie(s) op: Optimaliseer je taakbalk in 19 stappen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 september 2014 09:42 Anoniem
  fuvk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.