Overstappen op Ubuntu

Door: koen-vervloesem | 06 februari 2015 10:48

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

Linux is een uitstekend alternatief voor je oude XP-machine om weer veilig op internet te kunnen. In dit artikel leggen we alles uit over Ubuntu, een heel toegankelijke Linux-variant.

Er zijn nog altijd veel vooroordelen over Linux als alternatief voor Windows. Het zou te moeilijk zijn, er bestaan niet veel programma's en amper hardwaredrivers voor enzovoort. Sommige van die vooroordelen waren een jaar of tien geleden misschien wel gerechtvaardigd, maar tegenwoordig valt dat allemaal best mee als je de juiste Linux-distributie kiest.

01 Distributie

Hier begint voor velen al de verwarring: 'Linux-distributie'? Terwijl Windows enkel door Microsoft uitgegeven wordt, is Linux een open en vrij aanpasbaar besturingssysteem. Het wordt daardoor door meerdere partijen aangeboden, die elk hun eigen versie hebben. Zo'n versie noemen we een distributie, ook wel 'distro' genoemd. Het is een verzameling software bestaande uit het Linux-hart (de kernel), drivers, basissoftware en allerlei andere software, allemaal op elkaar afgestemd.

Elke distributie maakt zijn eigen keuzes over de software die opgenomen wordt. Daardoor kunnen twee Linux-distributies er compleet anders uitzien, helemaal anders werken en volledig verschillende software bevatten. Het voordeel is dat er voor ieder wat wils is. Het nadeel is dat je als beginner wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Maar dáár gaan we je dus bij helpen.

De Linux-distributie openSUSE richt zich meer op ervaren computergebruikers.

02 Keuzevrijheid

Een bekende distributie is openSUSE, die heel wat keuzevrijheid aan de gebruiker geeft en daardoor heel geschikt is voor ervaren computergebruikers die het uiterste uit hun systeem willen halen. Maar heel wat zaken verlopen niet zo gebruiksvriendelijk als in Ubuntu, vooral als het om multimedia gaat. Verder heb je nog Fedora, dat zich richt op het aanbieden van de nieuwste technologieën uit de Linux-wereld. Het nadeel van die innovativiteit is dat je sneller tegen problemen aanloopt.

Wie heel veel belang hecht aan stabiliteit, kiest het best voor Debian. Die distributie neemt alleen software op die uitgebreid getest is. Het nadeel is dat alle aanwezige software minstens een jaar oud is en je dus niet van de nieuwste functies kunt genieten. Een populariteitspoll voor Linux-distributies vind je op deze website.

In de populariteitspoll van DistroWatch staat Ubuntu steevast in de top drie.

03 De Mac van de Linux-distributies

In dit artikel kiezen we voor de bekendste Linux-distributie: Ubuntu. Deze distributie wordt door het bedrijf Canonical ontwikkeld en krijgt weleens de naam 'Mac van de Linux-distributies' omdat de nadruk op gebruiksgemak en eye-candy ligt. Als je eventjes wat tijd investeert om met de interface te leren werken, ben je er zo in thuis. Doordat deze distributie zo populair is, kun je er ook bij de meeste Linux-software op vertrouwen dat het ook op Ubuntu werkt.

Ubuntu is dus een toegankelijk alternatief voor Windows. Heb je nog een oude computer met Windows XP draaien, dan installeer je daar beter Ubuntu op. Het is een veilig besturingssysteem met relatief beperkte systeemvereisten. De stap van Windows XP naar Ubuntu is overigens niet zo groot als je zou denken. Als je nu naar Windows 8 zou overstappen, zou je ook opschrikken hoe anders het uiterlijk en de werking van Windows is. Dan kun je dus net zo goed naar een volledig ander besturingssysteem overschakelen, dat ook nog eens gratis is.

04 Software installeren

Een belangrijk verschil met Windows, is de manier waarop je software installeert. In Windows ben je gewend om elk programma van een website te downloaden. Om te updaten moet je ook naar die website, of maak je gebruik van de ingebouwde updatefunctie. In al die stappen kan er heel wat mislopen. Je komt op de verkeerde website terecht en downloadt per ongeluk malware, je programma's blijven niet up-to-date en zitten na een tijdje vol beveiligingslekken enzovoort. In Ubuntu zoek en installeer je alle software daarentegen in het Ubuntu softwarecentrum: de programma's worden dan automatisch van internet gedownload. Updaten verloopt ook centraal.

Nooit meer op allerlei obscure websites naar programma's zoeken dankzij het Ubuntu softwarecentrum.

Het Updatebeheer werkt niet alleen Ubuntu zelf bij, maar ook alle programma's die je via het Ubuntu softwarecentrum hebt geïnstalleerd.

Andere Ubuntu-smaken

Naast de standaard Ubuntu-versie met de standaarddesktop genaamd Unity, zijn er nog zeven andere officiële 'smaken' van Ubuntu. Enkele van die smaken verschillen vooral in de desktopomgeving die ze installeren en de standaardtoepassingen. Met Ubuntu GNOME krijg je GNOME 3, de desktopomgeving die nog het meest lijkt op Unity en er de rechtstreekse concurrent van is. Kubuntu installeert KDE 4, een omgeving die vooral interessant is voor powerusers of voor mensen die graag een interface hebben die wat met de klassieke Windows-interface overeenkomt.

Xubuntu maakt gebruik van Xfce, een gebruiksvriendelijke maar toch heel configureerbare desktopomgeving. Tot slot is er Lubuntu, dat de lichtgewicht desktopomgeving LXDE gebruikt, die minder zwaar is op oudere computers. De alternatieve desktops zijn ook achteraf te installeren via de pakketten ubuntugnome-desktop, kubuntu-desktop, xubuntu-desktop en lubuntu-desktop. Andere smaken zijn Edubuntu (met een collectie educatieve software), Ubuntu Studio (om multimedia te creëren), Mythbuntu (om van je pc een mediacenter te maken) en Ubuntu Kylin (de officiële Chinese versie).

10 Reactie(s) op: Overstappen op Ubuntu

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 februari 2015 16:47 Anoniem
  Het probleem is nog altijd de drivers. Ik wou ermee beginnen maar als ik zag hoe weinig drivers er voorhanden waren voor de hardware heb ik het maar heel snel gelaten want dat is prutsen tot het niet meer net is. Meer ondersteuning dient er te zijn!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 februari 2015 22:37 Anoniem
  Linux is niet 1-duidig, je hebt te maken met tientallen versies van Desktop Linux en binnen die versies ook nog eens allerlei verschillende desktops. Neem b.v. Linux Mint met Mint Cinnamon, Mate, KDE, XFCE. Drivers zijn ook een probleem. Je moet behoorlijk goed weten wat je wilt als je eraan begint. Linux is totaal ongeschikt voor mensen die zich niet willen verdiepen in de werking van een OS, vrij gebruiks ONvriendelijk ook is mijn conclusie nadat ik zeker 6 versies (distributies) heb uit geprobeerd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 februari 2015 12:28 C!T-George
  De lezers van de Digitaalgids (jan/feb 2014) van de Consumentenbond zijn positief over Ubuntu:
  http://www.consumentenbond.nl/actueel/groepsacties/2013/probeer-ubuntu-en-vertel/#posts

  Linux is veilig en snel zodat het ook geschikt is voor veel oude computers.

  Bij mij draaien alle apparaten probleemloos: printer, scanner, webcam etc. Aansluiten is herkennen. Voor sommige oude apparaten stellen de fabrikanten geen Linux driver beschikbaar, dat ligt dus niet aan Linux. De videokaarten fabrikant NVIDIA waren in dit opzicht berucht, maar de samenwerking met Linux is inmiddels verbeterd:
  http://www.nvidia.com/object/unix.html
  De kwaliteit van de Open Source drivers wordt ook steeds beter, dus is er vaak een alternatief te vinden voor de gesloten (proprietary) driver van de fabrikant.

  En voor (bijna) ieder probleem is een oplossing:
  https://sites.google.com/site/computertip/Home
  Blader op deze site naar de onderdelen:
  Q: Probleemoplossing in Linux Mint en Ubuntu
  R: Specifieke apparaten in Linux Mint en Ubuntu
  S: Tips en veelgestelde vragen.

  Mijn tips:
  E4: Ubuntu uitproberen zonder installeren
  E5: Computers met Windows 8 en 8.1: verander eerst een paar instellingen
  E6 of A5: Uw computer tweevoudig opstartbaar (Ubuntu naast Windows)
  F. Na het installeren van Ubuntu:
  https://sites.google.com/site/computertip/fouten#TOC-Swapneiging-is-te-hoog:-op-computers-met-weinig-RAM-geheugen-zijn-Ubuntu-en-Mint-erg-traag
  Verlaag volgens deze handleiding de swapneiging en de PC/laptop draait Linux dan voornamelijk in het snelle RAM geheugen. De harddisk stopt met ratelen, de ventilator draait langzamer, en de PC/laptop is daardoor stiller en sneller.

  Ik ben ooit begonnen met Linux op een oude laptop waar ik de lichte versie Xubuntu naast Windows XP installeerde. Tweevoudig opstartbaar: tijdens het opstarten kies je dan voor Windows of Ubuntu. Wat een verschil was dat. Windows XP draaide traag als stroop, onder Linux was de laptop weer "snappy". Dit was het begin van het "Tweede leven" van deze laptop. Second life. Deze verbetering gun je iedereen !!

  Op mijn PC met i7 870 processor en 6GB RAM geheugen draait Ubuntu naast Windows 7. Als Ubuntu draait is de PC veel sneller en stiller dan onder Windows 7. Dat is op dezelfde machine goed te vergelijken. Met een Firefox webbrowser, LibreOffice als vervanger van Windows Office (Word, Excel, Powerpoint,..), VLC mediaspeler, GIMP fotobewerker, Google Earth, Skype for Linux ….
  Windows gebruik ik daardoor steeds minder. En alle Linux programma's zijn Open Source, dus gratis.

  Firefox, LibreOffice, VLC, GIMP zijn ook onder Windows te installeren, want het zijn multi-platform programma's.

  Voor veel Windows-programma's zijn Linux-alternatieven te vinden:
  http://ubuntuguide.org/wiki/Alternatives
  In het Ubuntu Software Centre zijn duizenden geteste programma's te vinden die met een muisklik kunnen worden geinstalleerd. Dit is te vergelijken met de manier waarop in Android programma's of apps te vinden zijn in de Google Playstore, net als in de Apple Store.

  Natuurlijk is het even "wennen" aan Linux, maar dat geldt ook voor de overstap van Windows XP naar Windows 7, naar Windows 8, naar Windows 10 .. Microsoft Office 2003 verschilt ook van Office 365 …

  Ik vond de overstap naar Ubuntu, Xubuntu en Mint erg meevallen, hoewel Mint en Xubuntu meer een Windows-herkenning geven. Ubuntu is meer de Apple onder de Linux-distributies.

  Tot slot: Linux is leuk (give it a try!!)
  https://sites.google.com/site/computertip/waaromdaarom
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2015 10:11 Anoniem
  Ubuntu is aardig , maar echt oude machines lopen tegen het PAE probleem aan waardoor nieuwere distro's niet kunnen worden geinstalleerd en veel zaken (zoals flashplayers) niet kunnen worden geupdate.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 februari 2015 09:13 Anoniem
  Linux Mint is gemakkelijker en nog gemakkelijker PcLinuxOs
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 februari 2015 12:30 Anoniem
  Waarom wordt 'Mint' niet genoemd. Volgens de lijst is deze erg populair?
  GJ
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 februari 2015 20:17 Anoniem
  Linux is geweldig. Ik draai al jaren linux op een laptop die geen harde schijven meer kan herkennen (iets kapot op het MB). Gewoon linux installeren op een SD kaart en de laptop gaat al jaren mee. Altijd handig, een laptop die je niets gekost heeft. Kan je hem gewoon tijdens een verbouwing in het stof zetten en gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 februari 2015 12:23 Kakysan
  Leuk artikel. Ik gebruik Ubuntu/Mint ook al jaren (2008) maar ik ben geen doorsnee gebruiker. Maar ik heb intussen veel mensen weten te overtuigen dat Ubuntu/Mint een mooi OS is en ook gebruiksvriendelijk. Als je het avontuur wil aangaan dan gaat het vast lukken en zult moeten leren om niet Windows te denken. Mensen die MAC gebruiken weten wel wat ik hiermee bedoel (dat werkt ook anders).
  Als Ubuntu/Mint goed is ingesteld/geïnstalleerd heb je een geweldig systeem. Dat is gelijk ook het minpunt van Ubuntu/Mint want je zal zelf aan de slag moeten (installeren en configureren). Als je goed zoekt kun je wel een kant en klare Ubuntu/Mint pc of laptop kopen. Maar het is veel leuker om het op oude (Windows XP) hardware installeren toch ? Anders gooi je hem toch maar weg !!
  Maar stel je eens voor dat je op elke pc of laptop nog Windows moet installeren, drivers zoeken etc ? Dan zouden heel veel mensen dikke problemen ondervinden. Kortom, Ubuntu/Mint is gewoon een leuke computer hobby !
  Ps: ik heb (oude) mensen achter een Windows en een Ubuntu/Mint pc gezet en die hadden nog geen (Windows) ervaring. 3 keer raden wat ze het fijnste vonden om mee te werken ?

  Groeten van Karel,
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 maart 2015 15:08 Kasander
  Na lange tijd Ubuntu gebruikt te hadden ineens verzonnen dat een normaal start-menu niet meer van deze tijd is, net als bij Windows. Ineens moest je zoekopdrachten gaan doen om iets te starten. Toen ben ik afgehaakt met mensen Ubuntu aan te raden.

  Ben sinds die tijd ook zelf over gegaan naar Linux Mint mate en vraag me af waarom ik dat niet veel eerder heb gedaan. Normaal start-menu, alles is gewoon vindbaar, vrijwel alle vaak gebruikte programma's zitten er al in en de benodigde codecs zijn ook al aanwezig. Bij Ubuntu ben je eerst nog even bezig met van alles te installeren en af te configureren.
  Er is trouwens ook een prettige site die (aankomend) Linuxgebruikers op het goede spoor zet:
  https://sites.google.com/site/ilovemyrpi/07—onder-andere/05—linux
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juli 2015 13:58 Anoniem
  kan ik nog terug naar windows om een betere back-up te maken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.