Partitioneren en dualboot instellen op je pc - Deel 1

Door: Maikel Dijkhuizen | 04 juni 2014 08:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Vind je het lastig om een besturingssysteem te kiezen? Gebruik de pc dan als dualboot-systeem! Leer Linux kennen, terwijl je Windows achter de hand houdt. Voordat je twee besturingssystemen op de pc installeert, is het belangrijk om de harde schijf eerst op te delen in bruikbare partities.

01 Schijfbeheer

Als je naast Windows nog een besturingssysteem wilt installeren, heb je hiervoor een lege schijfpartitie nodig. Op veel pc's is die niet aanwezig. Gelukkig maak je met het tooltje Schijfbeheer gemakkelijk ruimte vrij voor een tweede besturingssysteem. Het is verstandig om vooraf voor de zekerheid een back-up van je persoonlijke bestanden te maken, zodat je bij eventuele problemen niets kwijtraakt. Open op de pc het tooltje Schijfbeheer. In XP ga je hiervoor naar Start / Uitvoeren, waarna je diskmgmt.msc typt. Bij recentere Windows-versies gebruik je dit commando als zoekopdracht.

02 Partitie verkleinen

Wanneer je een nieuwe partitie aan het systeem toevoegt, is het eerst nodig om een bestaande partitie te verkleinen. Bekijk in het overzicht van welke partitie je ruimte wilt afsnoepen. Vaak is er een herstelpartitie van de fabrikant aanwezig waarmee je het systeem terugzet naar de fabrieksinstellingen. Hier kun je het beste vanaf blijven. Klik met de rechtermuisknop op de juiste partitie en kies in het contextmenu voor Volume verkleinen. Geef aan met hoeveel MB's je de bestaande partitie wilt reduceren. Bevestig vervolgens met Verkleinen.

03 Partitie toewijzen

In Schijfbeheer staat nu een deel van de harde schijf als "niet-toegewezen". Deze ruimte is tijdelijk buiten gebruik. Je creëert hiervan eenvoudig een nieuwe partitie. Klik erop met de rechtermuisknop en kies voor Nieuw eenvoudig volume. Er opent een wizard op je scherm. Klik op Volgende en stel de grootte in. Doorgaans gebruik je alle niet-toegewezen ruimte voor de nieuwe partitie. Via Volgende koppel je een stationsletter aan het volume. In het volgende scherm kies je als bestandssysteem NTFS (hierover later meer). Bedenk een volumenaam en sluit af met Volgende / Voltooien.

04 Primaire partitie

Ieder besturingssysteem installeer je in principe op een primaire partitie. Controleer in Schijfbeheer of het zojuist aangemaakte volume een primaire partitie is. Is dat niet het geval? Bekijk dan even of er een mogelijkheid is om het aantal partities te verminderen. Op de meeste pc's mag je per fysieke harde schijf namelijk maximaal vier primaire partities aanmaken. De vierde primaire partitie bestaat doorgaans uit een uitgebreide partitie met één of meerdere logische stations. Meer informatie over partitieregels vind je hier.

6 Reactie(s) op: Partitioneren en dualboot instellen op je pc - Deel 1

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 juni 2014 10:18 Anoniem
  en nu was ik benieuwd naar die dual boot maar daar staat niks over terwijl dat wel in de titel staat van dit item.
  Ik heb namelijk 2 maal windows 8.1 naast elkaar staan en heb problemen hiermee. Allereerst komt er de ene keer wel een dual boot menu te voorschijn en een andere keer niet. Of soms een menu item in een soort dos omgeving en een andere keer in een windows grafische omgeving.
  Dan is het ook zo dat die windows versies elkaar niet met rust laten. Ik maakte in een windows een bepaalde desktop achtergrond met persoonlijke instellingen en toen was bij opstarten in de andere windows ook die achtergrond aanwezig. Dat wil ik niet. Hoer met deze kwesties te handelen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juni 2014 10:49 Middelburg
  Het opzetten van een dual bootsysteem impliceert wel dat bij een voorgeinstalleerde windowsversie de windows recovery van de fabrikant daarna meestal niet meer werkt. Het is dus van belang ervoor te zorgen dat je een eigen backup maakt van je windows systeem.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juni 2014 12:44 Anoniem
  de link onderaan het artilen (Na deze stappen kun je Windows en Linux installeren.) geeft een "pagina niet gevonden" fout.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juni 2014 20:47 Anoniem
  Ik kan ten sterkste EasyBcd aanraden dit programmatje is gratis en ideaal om dualboot te configureren en op te zetten.
  Howto's te vinden op hun forum.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 juni 2014 14:10 Anoniem
  Er staat : als je geen windows geïnstalleerd heb doe dan …
  maar wat als je wel windows op je pc heb staan, hoe krijg je dan ext4?

  komt dat in deel 2?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 september 2015 11:35 Anoniem
  pagga in de kanus
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.