Partitioneren en dualboot instellen op je pc - Deel 2

Door: maikel-dijkhuizen | 11 juni 2014 08:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

05 Opstartmenu uitbreiden

Klik in EasyBCD op View Settings en bekijk welk besturingssysteem er reeds in het opstartmenu aanwezig is. Je gaat de ontbrekende Windows-versie nu handmatig toevoegen, meestal is dat XP. Via de knop Add New Entry selecteer je achter Type de gewenste Windows-versie. Bedenk een naam en laat de schijfletter ongewijzigd. Bevestig met Add Entry. Bekijk bij Edit Boot Menu of alles klopt en klik vervolgens op Save Settings. Ga naar BCD Deployment en voeg via Write MBR de juiste bootloader toe (meestal Windows Vista en 7). Herstart ten slotte de pc.

06 Blanco pc

Staat er nog helemaal geen besturingssysteem op de pc en wil je twee Windows-edities installeren? Begin dan altijd met de oudste versie en eindig met het besturingssysteem dat als laatste is uitgebracht. Je pc werkt namelijk altijd automatisch met de bootloader van de Windows-versie die je als laatste hebt geïnstalleerd. Hierdoor krijg je tijdens het opstartproces een keuzemenu voorgeschoteld van beide versies. Installeer je per ongeluk eerst het recentste besturingssysteem, dan herkent de oude bootloader de nieuwste Windows-editie niet.

07 Installatie blanco pc

Wanneer je een pc inschakelt waarop geen besturingssysteem is geïnstalleerd, gebeurt er weinig op het scherm. Meestal verschijnt er alleen bijvoorbeeld 'Operating System not found' of een andere foutmelding in beeld. De installatie van het eerste besturingssysteem is niet bijster ingewikkeld. Doe de installatieschijf in de cd/dvd-lade en herstart de pc. Zorg er in het BIOS voor dat de computer vanaf de installatieschijf opstart en installeer het besturingssysteem. Let op dat je tijdens de installatie de beoogde partitie selecteert en neem de overige instellingen door.

08 Windows naast Ubuntu

Heb je Ubuntu op de computer staan, dan installeer je Windows als tweede besturingssysteem op een lege NTFS-partitie. Omdat de bootloader van Windows die van Linux overschrijft, is Ubuntu niet in het opstartmenu aanwezig. Met een trucje herstel je de bootloader van Linux (Grub 2, zie volgende stap), waarna je weer kunt kiezen tussen Windows en Ubuntu. Hiervoor heb je een installatieschijf nodig van Ubuntu. Start het systeem nu vanaf deze schijf op en stel de taal in op Nederlands. Klik daarna op Ubuntu uitproberen.

2 Reactie(s) op: Partitioneren en dualboot instellen op je pc - Deel 2

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 juni 2014 10:33 Anoniem
  Kun je vanuit het tweede opstartsysteem wel je Office-applicaties die min of meer vastgeklonken zitten aan het eerste systeem gebruiken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2014 10:45 Jorispeterse
  Je zal Office ook in het tweede besturingssysteem moeten installeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.