Partitioneren en dualboot instellen op je pc - Deel 2

Door: maikel-dijkhuizen | 11 juni 2014 08:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

09 Grub 2 herstellen

Zodra de live-cd is opgestart, verschijnt de interface van Ubuntu op je scherm. Deze functie is eigenlijk bedoeld om vrijblijvend kennis te maken met het besturingssysteem. Het stelt je ook in staat om de Grub 2 bootloader te herstellen, zodat je tijdens het opstartproces de keuze hebt tussen Windows en Ubuntu. Om dit klusje te klaren, dien je een hele reeks met commando's uit te voeren. Op de webpagina vind je de in te voeren commando's en gedetailleerde instructies om Grub 2 te herstellen.

Android virtualiseren

Oorspronkelijk is Android bedoeld als besturingssysteem voor mobiele apparaten en is het lastig om Android als standalone- (of dualboot-)besturingssysteem te installeren. Maar met een trucje gebruik je de interface ook eenvoudig op je pc, je hoeft hiervoor alleen maar BlueStacks App Player op je computer te installeren. Dit programma creëert via emulatie een virtuele omgeving binnen Windows waarin Android probleemloos functioneert. Op deze website zijn er versies voor Windows en Mac OS X beschikbaar. Zo kunt u ook rustig een potje Wordfeud spelen achter de pc of natuurlijk Computer!Totaal teruglezen op de pc via de Android tablet-app.

Linux installeren

10 Ubuntu naast Windows

Wanneer je Ubuntu naast Windows installeert, creëert deze populaire Linux-distributie vanzelf een opstartmenu waar beide besturingssystemen in voorkomen. Start de installatieschijf van Ubuntu met je systeem op en wacht totdat het introductievenster verschijnt. Kies Nederlands als taal en klik op de optie Ubuntu installeren. Via Verder navigeer je naar het volgende venster. Markeer zo nodig het onderdeel Verbind met dit netwerk, waarna je het wifi-netwerk selecteert. Vul het juiste wachtwoord in en bevestig met Verbind. Klik daarna wederom op Verder.

11 Partitie selecteren

Het is belangrijk dat je Ubuntu op een andere partitie installeert dan Windows. Gelukkig gebeurt dat desgewenst volautomatisch. Als je voor de makkelijkste weg kiest, selecteer je Installeer Ubuntu naast Windows. Wens je meer controle? Kies in dat geval voor de optie Iets anders. Na een klik op Volgende verschijnen alle bestaande partities in beeld. De kunst is om de juiste partitie te selecteren. Eventueel heb je de mogelijkheid om het bestandssysteem te wijzigen naar EXT4. Dubbelklik hiervoor op de partitie en selecteer achter Gebruiken als de optie Ext4. Bevestig met Installeer nu.

12 Overige instellingen

Voordat Ubuntu de installatie definitief uitvoert, pas je nog enkele zaken aan. Allereerst geef je aan wat de geografische locatie is. In de meeste gevallen staat deze instelling al goed. In het volgende scherm kies je de gewenste toetsenbordindeling. Klik op Verder. Vul je eigen naam in en bedenk hoe je de computer wilt noemen. Verder stel je een gebruikersnaam en wachtwoord in. Bepaal of je het systeem automatisch wilt aanmelden. Je maakt eventueel een account aan voor de online opslagdienst Ubuntu One, maar je kunt ook kiezen voor Later aanmelden.

2 Reactie(s) op: Partitioneren en dualboot instellen op je pc - Deel 2

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 juni 2014 10:33 Anoniem
  Kun je vanuit het tweede opstartsysteem wel je Office-applicaties die min of meer vastgeklonken zitten aan het eerste systeem gebruiken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2014 10:45 Jorispeterse
  Je zal Office ook in het tweede besturingssysteem moeten installeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.