Partitioneren en dualboot instellen op je pc - Deel 2

Door: Maikel Dijkhuizen | 11 juni 2014 08:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

13 Herstarten

Zodra Ubuntu naast Windows is geïnstalleerd, start je het systeem opnieuw op. Prettig is dat de bootloader van Linux ook Windows in het opstartmenu betrekt. Dat is andersom jammer genoeg niet het geval (zie stap 20). Gebruik de pijltjestoetsen om het gewenste besturingssysteem te activeren en druk op Enter. Wacht vervolgens af totdat de interface verschijnt. Naast beide besturingssystemen zijn er ook nog andere zaken in het opstartmenu van Grub aanwezig, zoals een test om het werkgeheugen te controleren op fouten. Hier hoef je verder niets mee te doen.

14 Ubuntu binnen Windows

Nuttig is de mogelijkheid om Ubuntu als losse applicatie binnen Windows te installeren. Ideaal als je Linux eens uit wilt proberen zonder dat je meteen vastzit aan een onvervalst dualboot-systeem. Bijkomend voordeel is bovendien dat je geen EXT4-partitie vrij hoeft te maken. De nieuwste versie van Ubuntu ondersteunt deze methode niet, dus surf zo nodig naar de website om versie 12.04 te downloaden. Brand het iso-bestand op een schijf en voer het bestand wubi.exe uit. Een installatiescherm verschijnt op het bureaublad.

15 Ubuntu installeren

Je bepaalt in het installatiescherm op welke schijf je de Linux-distributie wilt bewaren. Stel verder de Installatiegrootte in. Voor Ubuntu dient er minimaal 5 GB vrije schijfruimte aanwezig te zijn. Als taal selecteer je Dutch. Daarnaast kies je een gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op Installeren. Na even wachten, start je de pc opnieuw op via Nu herstarten. Windows Opstartbeheer verschijnt in het vervolg met een keuzemenu. Ben je Ubuntu zat? Open in dat geval Windows en verwijder de losse applicatie via het Configuratiescherm.

Opstartmenu aanpassen

16 Automatische opstarttijd

Soms start Windows Opstartbeheer vliegensvlug automatisch het standaard besturingssysteem op, waardoor je amper tijd hebt om een keuze te maken. Gelukkig wijzig je eenvoudig de automatische wachttijd. Open het Configuratiescherm en ga achtereenvolgens naar Systeem en beveiliging / Systeem / Geavanceerde systeeminstellingen. Klik onderaan bij Opstart- en herstelinstellingen op Instellingen. Geef vervolgens aan hoeveel seconden je de lijst met besturingssystemen wilt weergeven. Eventueel wijzig je het Standaardbesturingssysteem. Klik op OK.

2 Reactie(s) op: Partitioneren en dualboot instellen op je pc - Deel 2

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 juni 2014 10:33 Anoniem
  Kun je vanuit het tweede opstartsysteem wel je Office-applicaties die min of meer vastgeklonken zitten aan het eerste systeem gebruiken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2014 10:45 Jorispeterse
  Je zal Office ook in het tweede besturingssysteem moeten installeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.