Partitioneren en dualboot instellen op je pc - Deel 2

© PXimport

Partitioneren en dualboot instellen op je pc - Deel 2

Geplaatst: 11 juni 2014 - 04:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:58

Maikel Dijkhuizen

Vind je het lastig om een besturingssysteem te kiezen? Gebruik de pc dan als dualboot-systeem! Leer Linux kennen, terwijl je Windows achter de hand houdt. Eerder las je hoe je je harde schijf kon opdelen in bruikbare partities. Nu kun je Windows en Linux installeren.

Lees hier nog eens terug hoe je je harde schijf kan opdelen.

01 Vista, 7 of 8 naast XP

Als alle partities naar eigen wens zijn samengesteld, kun je het dualboot-systeem inrichten. Heb je het verouderde XP draaien en wil je Windows Vista, 7 of 8 op een lege partitie installeren naast XP? Geen probleem! Doe de installatieschijf in de cd/dvd-lade van het systeem en kies vanuit de XP-omgeving in het startvenster voor Nu installeren. Omdat je XP wilt behouden, is het van groot belang dat je kiest voor Aangepaste installatie. Geef daarna aan op welke partitie je Windows Vista, 7 of 8 wilt installeren en bevestig met Volgende. Volg de resterende stappen om de installatie af te ronden.

 

© PXimport

02 Opstartmenu

Zodra de installatie van het tweede besturingssysteem is voltooid, herstart je de computer. Windows Opstartbeheer herkent nu twee besturingssystemen waardoor er automatisch een keuzemenu verschijnt. Gebruik de pijltjestoetsen om de gewenste Windows-versie te laden en druk daarna op Enter. Wanneer je geen keuze maakt, dan start je pc na verloop van tijd automatisch het standaard besturingssysteem op. De normale opstartprocedure van de gekozen Windows-versie verschijnt in beeld. Na even wachten kom je op het bureaublad of startscherm terecht.

 

© PXimport

03 XP naast Vista, 7 of 8

Andersom kan dit ook! Als je een pc hebt met Windows Vista, 7 of 8 kun je hiernaast XP installeren, bijvoorbeeld om oudere hardware nog te gebruiken. Stop de installatieschijf in de pc en start het systeem vanaf deze schijf op. Na enkele ogenblikken verschijnt het blauwe installatievenster van XP in beeld. Bepaal nauwkeurig op welke partitie je het besturingssysteem kwijt wilt en druk op Enter. Eventueel maak je via C rechtstreeks een nieuwe partitie aan. Zodra je de gelegenheid krijgt om de partitie te formatteren, kies je voor NTFS. Wacht af totdat de installatie is afgerond.

 

© PXimport

04 EasyBCD

Als je het dualboot-systeem herstart, merk je dat XP op het scherm verschijnt. Installeer je XP als tweede besturingssysteem naast Vista, 7 of 8, dan komt er namelijk geen keuzemenu tevoorschijn. Geen probleem, met EasyBCD pas je de bootloader gemakkelijk handmatig aan. Download via SEE PLANS / REGISTER / Download! de gratis versie van het programma. Hoewel de pagina anders doet vermoeden is het niet nodig om de pagina te 'liken' of een account aan te maken. Voer de installatie uit en start het programma ten slotte op vanuit Windows XP.

 

© PXimport

05 Opstartmenu uitbreiden

Klik in EasyBCD op View Settings en bekijk welk besturingssysteem er reeds in het opstartmenu aanwezig is. Je gaat de ontbrekende Windows-versie nu handmatig toevoegen, meestal is dat XP. Via de knop Add New Entry selecteer je achter Type de gewenste Windows-versie. Bedenk een naam en laat de schijfletter ongewijzigd. Bevestig met Add Entry. Bekijk bij Edit Boot Menu of alles klopt en klik vervolgens op Save Settings. Ga naar BCD Deployment en voeg via Write MBR de juiste bootloader toe (meestal Windows Vista en 7). Herstart ten slotte de pc.

 

© PXimport

06 Blanco pc

Staat er nog helemaal geen besturingssysteem op de pc en wil je twee Windows-edities installeren? Begin dan altijd met de oudste versie en eindig met het besturingssysteem dat als laatste is uitgebracht. Je pc werkt namelijk altijd automatisch met de bootloader van de Windows-versie die je als laatste hebt geïnstalleerd. Hierdoor krijg je tijdens het opstartproces een keuzemenu voorgeschoteld van beide versies. Installeer je per ongeluk eerst het recentste besturingssysteem, dan herkent de oude bootloader de nieuwste Windows-editie niet.

 

© PXimport

07 Installatie blanco pc

Wanneer je een pc inschakelt waarop geen besturingssysteem is geïnstalleerd, gebeurt er weinig op het scherm. Meestal verschijnt er alleen bijvoorbeeld 'Operating System not found' of een andere foutmelding in beeld. De installatie van het eerste besturingssysteem is niet bijster ingewikkeld. Doe de installatieschijf in de cd/dvd-lade en herstart de pc. Zorg er in het BIOS voor dat de computer vanaf de installatieschijf opstart en installeer het besturingssysteem. Let op dat je tijdens de installatie de beoogde partitie selecteert en neem de overige instellingen door.

 

© PXimport

08 Windows naast Ubuntu

Heb je Ubuntu op de computer staan, dan installeer je Windows als tweede besturingssysteem op een lege NTFS-partitie. Omdat de bootloader van Windows die van Linux overschrijft, is Ubuntu niet in het opstartmenu aanwezig. Met een trucje herstel je de bootloader van Linux (Grub 2, zie volgende stap), waarna je weer kunt kiezen tussen Windows en Ubuntu. Hiervoor heb je een installatieschijf nodig van Ubuntu. Start het systeem nu vanaf deze schijf op en stel de taal in op Nederlands. Klik daarna op Ubuntu uitproberen.

 

© PXimport

09 Grub 2 herstellen

Zodra de live-cd is opgestart, verschijnt de interface van Ubuntu op je scherm. Deze functie is eigenlijk bedoeld om vrijblijvend kennis te maken met het besturingssysteem. Het stelt je ook in staat om de Grub 2 bootloader te herstellen, zodat je tijdens het opstartproces de keuze hebt tussen Windows en Ubuntu. Om dit klusje te klaren, dien je een hele reeks met commando's uit te voeren. Op de webpagina vind je de in te voeren commando's en gedetailleerde instructies om Grub 2 te herstellen.

 

© PXimport

Android virtualiseren

Oorspronkelijk is Android bedoeld als besturingssysteem voor mobiele apparaten en is het lastig om Android als standalone- (of dualboot-)besturingssysteem te installeren. Maar met een trucje gebruik je de interface ook eenvoudig op je pc, je hoeft hiervoor alleen maar BlueStacks App Player op je computer te installeren. Dit programma creëert via emulatie een virtuele omgeving binnen Windows waarin Android probleemloos functioneert. Op deze website zijn er versies voor Windows en Mac OS X beschikbaar. Zo kunt u ook rustig een potje Wordfeud spelen achter de pc of natuurlijk Computer!Totaal teruglezen op de pc via de Android tablet-app.

 

© PXimport

Linux installeren

10 Ubuntu naast Windows

Wanneer je Ubuntu naast Windows installeert, creëert deze populaire Linux-distributie vanzelf een opstartmenu waar beide besturingssystemen in voorkomen. Start de installatieschijf van Ubuntu met je systeem op en wacht totdat het introductievenster verschijnt. Kies Nederlands als taal en klik op de optie Ubuntu installeren. Via Verder navigeer je naar het volgende venster. Markeer zo nodig het onderdeel Verbind met dit netwerk, waarna je het wifi-netwerk selecteert. Vul het juiste wachtwoord in en bevestig met Verbind. Klik daarna wederom op Verder.

 

© PXimport

11 Partitie selecteren

Het is belangrijk dat je Ubuntu op een andere partitie installeert dan Windows. Gelukkig gebeurt dat desgewenst volautomatisch. Als je voor de makkelijkste weg kiest, selecteer je Installeer Ubuntu naast Windows. Wens je meer controle? Kies in dat geval voor de optie Iets anders. Na een klik op Volgende verschijnen alle bestaande partities in beeld. De kunst is om de juiste partitie te selecteren. Eventueel heb je de mogelijkheid om het bestandssysteem te wijzigen naar EXT4. Dubbelklik hiervoor op de partitie en selecteer achter Gebruiken als de optie Ext4. Bevestig met Installeer nu.

 

© PXimport

12 Overige instellingen

Voordat Ubuntu de installatie definitief uitvoert, pas je nog enkele zaken aan. Allereerst geef je aan wat de geografische locatie is. In de meeste gevallen staat deze instelling al goed. In het volgende scherm kies je de gewenste toetsenbordindeling. Klik op Verder. Vul je eigen naam in en bedenk hoe je de computer wilt noemen. Verder stel je een gebruikersnaam en wachtwoord in. Bepaal of je het systeem automatisch wilt aanmelden. Je maakt eventueel een account aan voor de online opslagdienst Ubuntu One, maar je kunt ook kiezen voor Later aanmelden.

 

© PXimport

13 Herstarten

Zodra Ubuntu naast Windows is geïnstalleerd, start je het systeem opnieuw op. Prettig is dat de bootloader van Linux ook Windows in het opstartmenu betrekt. Dat is andersom jammer genoeg niet het geval (zie stap 20). Gebruik de pijltjestoetsen om het gewenste besturingssysteem te activeren en druk op Enter. Wacht vervolgens af totdat de interface verschijnt. Naast beide besturingssystemen zijn er ook nog andere zaken in het opstartmenu van Grub aanwezig, zoals een test om het werkgeheugen te controleren op fouten. Hier hoef je verder niets mee te doen.

 

© PXimport

14 Ubuntu binnen Windows

Nuttig is de mogelijkheid om Ubuntu als losse applicatie binnen Windows te installeren. Ideaal als je Linux eens uit wilt proberen zonder dat je meteen vastzit aan een onvervalst dualboot-systeem. Bijkomend voordeel is bovendien dat je geen EXT4-partitie vrij hoeft te maken. De nieuwste versie van Ubuntu ondersteunt deze methode niet, dus surf zo nodig naar de website om versie 12.04 te downloaden. Brand het iso-bestand op een schijf en voer het bestand wubi.exe uit. Een installatiescherm verschijnt op het bureaublad.

 

© PXimport

15 Ubuntu installeren

Je bepaalt in het installatiescherm op welke schijf je de Linux-distributie wilt bewaren. Stel verder de Installatiegrootte in. Voor Ubuntu dient er minimaal 5 GB vrije schijfruimte aanwezig te zijn. Als taal selecteer je Dutch. Daarnaast kies je een gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op Installeren. Na even wachten, start je de pc opnieuw op via Nu herstarten. Windows Opstartbeheer verschijnt in het vervolg met een keuzemenu. Ben je Ubuntu zat? Open in dat geval Windows en verwijder de losse applicatie via het Configuratiescherm.

 

© PXimport

Opstartmenu aanpassen

16 Automatische opstarttijd

Soms start Windows Opstartbeheer vliegensvlug automatisch het standaard besturingssysteem op, waardoor je amper tijd hebt om een keuze te maken. Gelukkig wijzig je eenvoudig de automatische wachttijd. Open het Configuratiescherm en ga achtereenvolgens naar Systeem en beveiliging / Systeem / Geavanceerde systeeminstellingen. Klik onderaan bij Opstart- en herstelinstellingen op Instellingen. Geef vervolgens aan hoeveel seconden je de lijst met besturingssystemen wilt weergeven. Eventueel wijzig je het Standaardbesturingssysteem. Klik op OK.

 

© PXimport

17 Opstartmenu XP

EasyBCD is geschikt om het opstartmenu naar eigen wens aan te passen. In plaats daarvan kun je in XP de boel ook handmatig wijzigen. Je opent hiervoor het Configuratiescherm / Prestaties en onderhoud / Systeem / Geavanceerd. Klik bij Opstart- en herstelinstellingen op Bewerken. Het bestand boot.ini opent in Kladblok. Je past op eigen risico handmatig de gegevens aan. Je kunt onder meer de namen van het besturingssysteem veranderen. Wees zeer zorgvuldig met wijzigingen en maak voor de zekerheid eerst een reservekopie van het origineel.

 

© PXimport

18 Opstartmenu Vista, 7 en 8

In tegenstelling tot XP is het in Windows Vista, 7 en 8 zeer gecompliceerd om handmatig het opstartmenu te wijzigen. Als je evengoed een poging wilt wagen, voer je de applicatie Opdrachtprompt als administrator uit. Typ vervolgens het commando bcdedit. Er verschijnt een lijst met opstartgegevens. Wil je wijzigingen aanbrengen in de bootloader, dan heb je hiervoor specifieke commando's nodig. Typ bcdedit /? om de lijst met beschikbare commando's weer te geven. Wees zeker van je zaak, want bij fouten start de pc mogelijk niet meer goed op.

 

© PXimport

19 Namen wijzigen

Omdat het handmatig wijzigen van de bootloader in Vista, 7 en 8 lang niet voor iedereen is weggelegd, biedt het hulpprogramma EasyBCD wederom een prima alternatief. Hiermee wijzig je simpel en veilig de namen van de vermelde besturingssystemen in Windows Opstartbeheer. Klik in EasyBCD op Edit Boot Menu en selecteer het besturingssysteem dat je wilt wijzigen. Via Rename typ je een andere naam, waarna je bevestigt met Enter. Vergeet niet om de wijzigingen op te slaan via Save Settings.

 

© PXimport

20 Volgorde aanpassen

De volgorde in Windows Opstartbeheer is te wijzigen. Handig, want het besturingssysteem dat je het meest gebruikt, zet je zo gemakkelijk bovenaan. Klik in EasyBCD op Edit Boot Menu en gebruik de pijltjestoetsen om de volgorde te veranderen. Verder stel je het standaard besturingssysteem in door een vinkje te zetten in de kolom bij Default. Achter Count down from geef je aan na hoeveel seconden het standaard besturingssysteem automatisch dient op te starten. Als je klaar bent, bewaar je de wijzigingen middels de knop Save Settings.

 

© PXimport

21 Drivers installeren

Werkt niet alle hardware met het dualboot-systeem? De kans is in dat geval groot dat sommige drivers in het actieve besturingssysteem niet aanwezig zijn. De meeste fabrikanten leveren cd'tjes mee waarmee je gemakkelijk de juiste software installeert. Voorbeelden hiervan zijn onder meer makers van moederborden, printers, speakers en andere hardware. Als alternatief kun je ook op de website van de fabrikant naar de betreffende drivers speuren. Belangrijk is dat je de juiste versie voor het huidige besturingssysteem kiest.

 

© PXimport

22 Windows updaten

Voor recente besturingssystemen verschijnen regelmatig updates. Het is noodzakelijk dat je die altijd installeert, zodat je altijd werkt met een stabiel en veilig systeem. Voor XP verschijnen er vanaf 8 april geen updates meer. Windows-versies die na XP zijn uitgebracht werk je gemakkelijk bij. Open het Configuratiescherm en ga naar Systeem en beveiliging / Windows Update. Via Naar updates zoeken zorg je ervoor dat Windows weer helemaal up-to-date is. Via deze wijze haalt het besturingssysteem overigens ook veel drivers op.

 

© PXimport

23 Virusscanner

Het is essentieel dat elke Windows-versie in je dualboot-systeem een goede virusscanner aan boord heeft. Voor ieder besturingssysteem heb je een losse licentie nodig. Gelukkig bieden de meeste uitgevers van antivirussoftware pakketten aan met drie of zelfs vijf registratiecodes. Wacht niet te lang met de installatie, want zonder virusscanner is Windows erg vatbaar voor allerlei bedreigingen. Ook bij Linux-distributies kan het geen kwaad om een geschikte virusscanner te installeren, al is het risico op infecties minimaal. XP is na 8 april ook met een virusscanner niet veilig. Ga met dit besturingssysteem het liefst niet online.

 

© PXimport

24 Ubuntu updaten

Net als Windows ontvangt ook Ubuntu updates die ervoor zorgen dat het systeem stabiel blijft. Tijdens de installatieprocedure geef je desgewenst aan dat je de updates meteen wilt downloaden. Binnen de Ubuntu-omgeving ontvang je meestal automatisch een melding om de Linux-distributie bij te werken. Daarnaast is het ook mogelijk om handmatig te zoeken. Druk op de Windows-toets van het toetsenbord en typ Update Manager. Via Check zie je snel genoeg of er updates zijn. Mocht dat het geval zijn, dan klik je op Install Updates om ze op je systeem te installeren.

 

© PXimport

YUMI

Een leuke tool om vrijblijvend met verschillende Linux-distributies kennis te maken is YUMI. Dit programma bewaart alle gewenste besturingssystemen op een usb-stick en voorziet de boel van een overzichtelijk keuzemenu. Zodra je het systeem vanaf deze usb-stick opstart, verschijnt dit keuzemenu in beeld.

Met behulp van YUMI gebruik je bijvoorbeeld Ubuntu, Kubuntu en Linux Mint naast elkaar. Je geeft eerst aan welke schijfletter er aan de usb-stick is gekoppeld, waarna je de gewenste distributies selecteert. Handig is dat YUMI downloadlinks bevat van de benodigde iso-bestanden. Tijdens de installatieprocedure voeg je het eerste besturingssysteem toe. Zodra dat is geregeld, krijg je later de gelegenheid om andere Linux-distributies op de usb-stick te zetten.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten