Partitioneren en dualboot instellen op je pc - Deel 2

Door: Maikel Dijkhuizen | 11 juni 2014 08:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

17 Opstartmenu XP

EasyBCD is geschikt om het opstartmenu naar eigen wens aan te passen. In plaats daarvan kun je in XP de boel ook handmatig wijzigen. Je opent hiervoor het Configuratiescherm / Prestaties en onderhoud / Systeem / Geavanceerd. Klik bij Opstart- en herstelinstellingen op Bewerken. Het bestand boot.ini opent in Kladblok. Je past op eigen risico handmatig de gegevens aan. Je kunt onder meer de namen van het besturingssysteem veranderen. Wees zeer zorgvuldig met wijzigingen en maak voor de zekerheid eerst een reservekopie van het origineel.

18 Opstartmenu Vista, 7 en 8

In tegenstelling tot XP is het in Windows Vista, 7 en 8 zeer gecompliceerd om handmatig het opstartmenu te wijzigen. Als je evengoed een poging wilt wagen, voer je de applicatie Opdrachtprompt als administrator uit. Typ vervolgens het commando bcdedit. Er verschijnt een lijst met opstartgegevens. Wil je wijzigingen aanbrengen in de bootloader, dan heb je hiervoor specifieke commando's nodig. Typ bcdedit /? om de lijst met beschikbare commando's weer te geven. Wees zeker van je zaak, want bij fouten start de pc mogelijk niet meer goed op.

19 Namen wijzigen

Omdat het handmatig wijzigen van de bootloader in Vista, 7 en 8 lang niet voor iedereen is weggelegd, biedt het hulpprogramma EasyBCD wederom een prima alternatief. Hiermee wijzig je simpel en veilig de namen van de vermelde besturingssystemen in Windows Opstartbeheer. Klik in EasyBCD op Edit Boot Menu en selecteer het besturingssysteem dat je wilt wijzigen. Via Rename typ je een andere naam, waarna je bevestigt met Enter. Vergeet niet om de wijzigingen op te slaan via Save Settings.

20 Volgorde aanpassen

De volgorde in Windows Opstartbeheer is te wijzigen. Handig, want het besturingssysteem dat je het meest gebruikt, zet je zo gemakkelijk bovenaan. Klik in EasyBCD op Edit Boot Menu en gebruik de pijltjestoetsen om de volgorde te veranderen. Verder stel je het standaard besturingssysteem in door een vinkje te zetten in de kolom bij Default. Achter Count down from geef je aan na hoeveel seconden het standaard besturingssysteem automatisch dient op te starten. Als je klaar bent, bewaar je de wijzigingen middels de knop Save Settings.

2 Reactie(s) op: Partitioneren en dualboot instellen op je pc - Deel 2

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 juni 2014 10:33 Anoniem
  Kun je vanuit het tweede opstartsysteem wel je Office-applicaties die min of meer vastgeklonken zitten aan het eerste systeem gebruiken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2014 10:45 Jorispeterse
  Je zal Office ook in het tweede besturingssysteem moeten installeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.