Partitioneren en dualboot instellen op je pc - Deel 2

Door: maikel-dijkhuizen | 11 juni 2014 08:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

21 Drivers installeren

Werkt niet alle hardware met het dualboot-systeem? De kans is in dat geval groot dat sommige drivers in het actieve besturingssysteem niet aanwezig zijn. De meeste fabrikanten leveren cd'tjes mee waarmee je gemakkelijk de juiste software installeert. Voorbeelden hiervan zijn onder meer makers van moederborden, printers, speakers en andere hardware. Als alternatief kun je ook op de website van de fabrikant naar de betreffende drivers speuren. Belangrijk is dat je de juiste versie voor het huidige besturingssysteem kiest.

22 Windows updaten

Voor recente besturingssystemen verschijnen regelmatig updates. Het is noodzakelijk dat je die altijd installeert, zodat je altijd werkt met een stabiel en veilig systeem. Voor XP verschijnen er vanaf 8 april geen updates meer. Windows-versies die na XP zijn uitgebracht werk je gemakkelijk bij. Open het Configuratiescherm en ga naar Systeem en beveiliging / Windows Update. Via Naar updates zoeken zorg je ervoor dat Windows weer helemaal up-to-date is. Via deze wijze haalt het besturingssysteem overigens ook veel drivers op.

23 Virusscanner

Het is essentieel dat elke Windows-versie in je dualboot-systeem een goede virusscanner aan boord heeft. Voor ieder besturingssysteem heb je een losse licentie nodig. Gelukkig bieden de meeste uitgevers van antivirussoftware pakketten aan met drie of zelfs vijf registratiecodes. Wacht niet te lang met de installatie, want zonder virusscanner is Windows erg vatbaar voor allerlei bedreigingen. Ook bij Linux-distributies kan het geen kwaad om een geschikte virusscanner te installeren, al is het risico op infecties minimaal. XP is na 8 april ook met een virusscanner niet veilig. Ga met dit besturingssysteem het liefst niet online.

24 Ubuntu updaten

Net als Windows ontvangt ook Ubuntu updates die ervoor zorgen dat het systeem stabiel blijft. Tijdens de installatieprocedure geef je desgewenst aan dat je de updates meteen wilt downloaden. Binnen de Ubuntu-omgeving ontvang je meestal automatisch een melding om de Linux-distributie bij te werken. Daarnaast is het ook mogelijk om handmatig te zoeken. Druk op de Windows-toets van het toetsenbord en typ Update Manager. Via Check zie je snel genoeg of er updates zijn. Mocht dat het geval zijn, dan klik je op Install Updates om ze op je systeem te installeren.

YUMI

Een leuke tool om vrijblijvend met verschillende Linux-distributies kennis te maken is YUMI. Dit programma bewaart alle gewenste besturingssystemen op een usb-stick en voorziet de boel van een overzichtelijk keuzemenu. Zodra je het systeem vanaf deze usb-stick opstart, verschijnt dit keuzemenu in beeld.

Met behulp van YUMI gebruik je bijvoorbeeld Ubuntu, Kubuntu en Linux Mint naast elkaar. Je geeft eerst aan welke schijfletter er aan de usb-stick is gekoppeld, waarna je de gewenste distributies selecteert. Handig is dat YUMI downloadlinks bevat van de benodigde iso-bestanden. Tijdens de installatieprocedure voeg je het eerste besturingssysteem toe. Zodra dat is geregeld, krijg je later de gelegenheid om andere Linux-distributies op de usb-stick te zetten.

2 Reactie(s) op: Partitioneren en dualboot instellen op je pc - Deel 2

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 juni 2014 10:33 Anoniem
  Kun je vanuit het tweede opstartsysteem wel je Office-applicaties die min of meer vastgeklonken zitten aan het eerste systeem gebruiken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2014 10:45 Jorispeterse
  Je zal Office ook in het tweede besturingssysteem moeten installeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.