Pas het muisgedrag aan in Windows 10

Door: Ronald Smit | 17 juli 2018 13:15

Pas het muisgedrag in Windows 10 aan
How To

Een muis is een muis. Toch? Tja, niet helemaal. Je kunt namelijk het muisgedrag in Windows 10 aanpassen. In sommige gevallen zelfs heel vergaand bij gebruik van drivers en software specifiek voor jouw muis bedoeld. Maar de Windows-instellingen zelf zijn ook al heel interessant. Daar kijken we nu dus naar.

De muisinstellingen van Windows 10 vind je als van oudsher in het Configuratiescherm. Alleen is dat Configuratiescherm tegenwoordig diep verstopt en alleen toegankelijk door te klikken op et vergrootglaasje naast de startknop. Tik Configuratiescherm gevolgd door een druk op Enter en klaar. Hier vind je het onderdeel Muis weer op z'n vertrouwde plek terug. Helaas heeft Microsoft in zijn oneindige wijsheid besloten dat er ook muisinstellingen in Instellingen zijn te vinden. Met daarin alsnog een link naar de muisinstellingen uit het Configuratiescherm. Inderdaad: rommelig. Ons advies is om nu op Instellingen in het menu Start te klikken (in de vorm van het tandwieltje). Klik dan op Apparaten en vervolgens op Muis.

Als eerste kunnen linkshandigen hier de linker- en rechterknop van functie verwisselen onder Selecteer uw primaire knop. Verder kan het scrollgedrag aangepast worden. Wil je bijvoorbeeld in één klap een hele pagina doorschuiven bij draaien aan het scrollwiel, dan selecteer je onder Draai aan het muiswiel voor de optie één scherm in een keer verschuiven. De standaardoptie waarbij je langzamer scrollt biedt ook wat opties. Normaal gesproken worden een paar regels per muiswiel-stapje verschoven. Het aantal van deze regels kan je - vooral - verhogen of - een klein beetje - verlagen. Met sneller of langzamer wielscrollen tot gevolg.

Muisaanpassingen vind je ook in het traditionele Eigenschappen van Muis-venster

Traditionele instellingen

De traditionele instellingen vind je zoals gezegd terug in het Configuratiescherm. Of je klikt - nu de app Instellingen toch geopend is - onder Verwante Instellingen op Extra muisopties. Heb je altijd problemen met de dubbelkliksnelheid, dan kan je deze op de tab Knoppen aanpassen met de daarvoor bedoelde schuifregelaar. Ook slepen zonder de muisknop ingedrukt te houden is mogelijk door aanzetten van de optie Klikvergrendeling inschakelen. Op het tabblad Opties voor de aanwijzer kan de snelheid van de muis ingesteld worden. Ben je bijvoorbeeld overgestapt naar een 4K-monitor en moet je wel erg veel armzwaaien maken om je muis te sturen, dan is een snellere muis handig.

Kijk uit met de optie Aanwijzer in dialoogvensters automatisch op de standaardknop plaatsen. Klinkt handig, tot je een keer een kwaadwillend programma tegen het lijf loopt en je blindelings uit gewoonte gaat klikken. Handig is verder de optie Locatie van de aanwijzer weergeven als ik op CTRL druk. Op grote schermen wil de muispijl nog wel eens zoekraken, even op Control drukken laat dan middels een animatie heel duidelijk zien waar hij gebleven is. Op de tab Bladerwieltje kan je veel preciezer dan in Instellingen aangeven hoeveel regels er per keer ingesteld worden. Ook de kanteloptie - indien aanwezig op jouw muis - is hier te configureren. Op de tab Aanwijzers kan een andere muiscursor(set) gekozen worden. Daar lees je hier veel meer over.

0 Reactie(s) op: Pas het muisgedrag aan in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.