Pc kapot? Zo kom je erachter wat er mis is

Door: Toon van Daele | 12 januari 2017 14:02

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Tip 07: Batterij leeg

In tip 05 hadden we het al even over de CMOS-batterij, die bepaalde instellingen van het BIOS vasthoudt, ook wanneer de pc is uitgeschakeld. Het gaat dan om instellingen zoals de systeemtijd, de opstartvolgorde, schijfconfiguratie, enz. Na een aantal jaren kan het echter gebeuren dat de batterij niet goed meer functioneert, zodat je die moet vervangen. In dat geval verschijnt gewoonlijk een foutmelding als CMOS Date/Time not set of CMOS Battery Low. Blijft die foutmelding verschijnen ook nadat je de BIOS-instellingen hebt gecorrigeerd (zie ook tip 5), dan ben je wellicht aan een andere batterij toe. Zo’n CR2032 Lithium-knoopcel-batterij zijn overal te koop voor een gering bedrag. Uiteraard moet je na de vervanging wel even je BIOS-instellingen nakijken en bijsturen.

Tip 07 Een CMOS-batterij laat zich doorgaans snel vervangen (maar vergeet daarna niet je BIOS te checken).

Tip 08: Opstartmedium

Nadat het BIOS zijn werk heeft gedaan geeft het de fakkel door aan het boot-record – de opstartbestanden zeg maar – van je besturingssysteem, maar ook hier kan iets misgaan. Verschijnt een melding die erop wijst dat bepaalde data ontbreken in het boot-medium, dan kun jet beste even de BIOS-instellingen nakijken en met name de opstartvolgorde (boot sequence). Mogelijk verwijst die naar een foutief opstartmedium (in plaats van naar je HDD of SSD). Blijkt die instelling correct maar blijven de opstartproblemen, vaak met meldingen als Missing operating system, No operating system found, BOOTMGR is missing of An error occurred while attempting to read the boot configuration data - of een Nederlandse vertaling -, dan is wellicht het boot-record van je schijf corrupt. Een mogelijke oorzaak kan een fout uitgevoerde installatie of (her)partitionering zijn.

In dat geval kun je je meestal nog behelpen met de herstelomgeving van Windows. Start je systeem dan op met de installatie-dvd of -stick van Windows en kies na het aanduiden van taal en toetsenbord de optie Uw computer herstellen. Of je kiest voor Problemen oplossen / Geavanceerde opties en je opent de Opdrachtprompt waar je het bcdboot-commando kunt uitvoeren.

Tip 08 Zo’n foutmelding laat er weinig twijfel over bestaan: het opstartmedium geeft niet thuis!

Tip 09: Stuurprogramma’s

Tot nu toe hebben we het vooral gehad over hardware-gerelateerde problemen en problemen met het boot-record, maar er zijn ook andere hindernissen waarover Windows over kan struikelen waardoor het besturingssysteem niet helemaal (goed) doorstart.

Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als een foutief stuurprogramma (driver) op je systeem is terechtgekomen, zoals bij de installatie van een nieuwe hardwarecomponent of applicatie. De nukkige driver verwijderen en vervangen door een correct, up-to-date exemplaar is natuurlijk de boodschap, maar wat als Windows niet meer goed doorstart? Dan probeer je het besturingssysteem in ‘veilige modus’ op te starten. Die is beschikbaar vanuit de zogenoemde herstelomgeving van Windows. Als je nog tot bij het aanmeldscherm van Windows geraakt, dan kom je als volgt in de herstelomgeving. Druk op het knopje Afsluiten en houd de Shift-toets ingedrukt terwijl je Opnieuw opstarten aanklikt. Bij het opstarten klik je dan achtereenvolgens op Problemen oplossen / Opstartinstellingen / Opnieuw opstarten. De kans is groot dat Windows nu wel doorstart, waarna je vanuit het Apparaatbeheer (druk op Windows-toets+R en voer devmgmt.msc uit) de foute driver kunt weghalen. In het kaderstukje ‘Toch veilige modus’ lees je hoe je Windows 10 in veilige modus kunt opstarten wanneer je niet meer tot bij het aanmeldscherm komt.

Tip 09 In de ‘veilige modus’ worden met het oog op herstel bepaalde functies tijdelijk uitgeschakeld.

Toch veilige modus

De ‘veilige modus’ zit goed verstopt in Windows 10 en zeker wanneer het besturingssysteem niet meer op de gewone manier wil opstarten. In dat geval start je de pc op met de installatieschijf van Windows en kies je Volgende / Uw computer herstellen. Daarna klik je achtereenvolgens aan: Problemen oplossen / Geavanceerde opties / Opdrachtprompt. Op de opdrachtregel voer je de volgende commando’s uit:

c:>
bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy
exit


Verwijder nu het boot-medium en klik daarna op Doorgaan. Zodra de pc begint te herstarten druk je herhaaldelijk op F8 tot je het menu Geavanceerde opstartopties ziet verschijnen. Hier kies je dan Veilige modus en bevestig je met Enter.

Om die speciale opstartmodus weer uit te schakelen voer je via Opdrachtprompt (administrator) het volgende commando op de opdrachtregel uit: bcdedit /set {default} bootmenupolicy standard.

Desnoods ‘forceer’ je (tijdelijk) een toegangsweg naar de veilige modus.
Het kan gebeuren dat een fout Windows laat crashen en een Blue Screen of Death veroorzaakt

Tip 10: Blauw scherm

Het kan ook weleens gebeuren dat een fout Windows laat crashen en een zogenoemde BSOD (Blue Screen of Death) veroorzaakt. Er verschijnt dan een blauw scherm met een foutmelding. De oorzaak is bijna altijd een software-bug, defecte hardware of een corrupte driver. Begin dan alvast met de foutmelding richting Google te sturen. De kans is groot dat je op die manier snel(ler) tot een juiste diagnose komt en het probleem kunt verhelpen.

Eventueel kun je ook een systeemherstel overwegen, dat je al dan niet vanuit de veilige modus opstart. Dat kan onder meer door Windows-toets+R in te drukken en het commando rstrui.exe uit te voeren, waarna je het gewenste systeemherstelpunt selecteert. Wellicht is dat een herstelpunt dat werd gecreëerd kort voor de eerste verschijning van het BSOD. Ook vanuit de Windows-herstelomgeving is het mogelijk het systeemherstel aan te roepen.

Tip 10 Met wat geluk los je de problemen op door naar een eerder herstelpunt terug te gaan.

0 Reactie(s) op: Pc kapot? Zo kom je erachter wat er mis is

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.