Pc op afstand overnemen met VNC Connect

Door: Maikel Dijkhuizen | 23 februari 2021 06:03

How To

Een pc op afstand overnemen is iets wat al jaren kan, maar nu misschien nog wel vaker van toepassing komt dan ooit. Zo kun je anderen met computerproblemen helpen zonder dat je fysiek aanwezig hoeft te zijn. We leggen uit hoe dit met de software VNC Connect werkt.

Er circuleren op het web allerlei remote desktop-programma’s. Veel softwareontwikkelaars gebruiken hiervoor het vnc-protocol. Deze afkorting staat voor virtual network computing en betekent concreet dat gebruikers via internet een andere computer kunnen overnemen. Dat kan bijvoorbeeld de pc van je buurman zijn, maar ook een laptop van een vriend(in) die aan de andere kant van de wereld verblijft. De enige voorwaarden zijn dat het systeem is verbonden met internet en dat de eigenaar toestemming voor de overname geeft.

Bij vnc-software is er altijd sprake van een server en client (ook wel viewer genoemd). De vnc-server draait op het systeem dat je wilt overnemen. Met een viewer heb je vervolgens toegang tot het externe bureaublad. Het vnc-protocol verzendt toetsaanslagen en muisbewegingen naar de server, zodat je op afstand volledige controle kunt uitoefenen. Zo kijk je samen met iemand mee op het bureaublad en pas je rechtstreeks systeeminstellingen aan.

Een groot voordeel is dat het vnc-protocol bruikbaar is op verschillende (mobiele) besturingssystemen. Zo neem je op iedere locatie met een smartphone moeiteloos je eigen thuis-pc over. Op die manier kun je een belangrijk document opvissen of een mooie foto aan iemand laten zien. Naast computerhulp geven aan bekenden lenen vnc-programma’s zich dus ook prima voor het buitenshuis bedienen van eigen systemen.

Gratis versie VNC Connect downloaden en installeren

De meeste vnc-programma’s hebben een commerciële invalshoek en dat is bij VNC Connect (voorheen bekend als RealVNC) niet anders. Toch bevelen we dit programma aan, aangezien alternatieven als UltraVNC en TightVNC regelmatig kampen met veiligheidsproblemen.

De gratis versie van VNC Connect gebruikt een versleutelde verbinding via 128-bit-aes-encryptie en de software is bovendien erg gebruiksvriendelijk. Zo hoef je geen netwerkpoorten in de router te openen om op afstand verbinding met een computer te maken.

Hoewel de openingspagina nergens een gratis versie vermeldt, bestaat die wel degelijk. Ga naar www.realvnc.com/en/connect/home om je hiervoor aan te melden. Scrol een stukje omlaag en vul onder het kopje How to get started bij de tweede stap een geldig e-mailadres in.

Klik tweemaal op Next en vink hierbij de optie Ik ben geen robot aan. Je vult de gevraagde gegevens van het onlineformulier in, waarbij je veiligheidshalve een sterk wachtwoord bedenkt.

Belangrijk is dat je de optie personal use selecteert. Ga onderaan akkoord met de voorwaarden en bevestig met Sign up. Je komt daarna in je persoonlijke account terecht. Open nu je mailbox en klik op de link Verify email om het nieuwe account te bevestigen. Er opent een verse webpagina, klik hier op Got it.

VNC Connect downloaden en installeren

Vanuit je accountpagina staan er twee programma’s paraat, namelijk VNC Server en VNC Viewer. Het is eerst de bedoeling om de server te installeren op het systeem dat je op afstand wilt overnemen. Switch dus zo nodig van computer om de installatie van VNC Server in orde te maken.

Ga daarna naar www.realvnc.com/en/connect/download/vncom de laatste versie op te halen. Naast de hier besproken editie voor Windows is het serverprogramma eventueel ook voor macOS, Linux en Raspberry Pi beschikbaar. Dat is gunstig, want in tegenstelling tot alternatieven als UltraVNC en TightVNC koppelt VNC Connect moeiteloos verschillende besturingssystemen van (mobiele) apparaten aan elkaar.

Dubbelklik op het zojuist gedownloade installatiebestand en kies de gewenste taal. Jammer genoeg is er vooralsnog geen Nederlandse vertaling beschikbaar. Om die reden gaan we in deze workshop aan de slag met de Engelstalige versie.

Via Ok en Next ga je akkoord met de voorwaarden. Doorloop met de knop Next alle stappen en vergeet niet om de optie Add an exception to the firewall for VNC Serveraan te vinken. Hiermee voeg je een uitzondering aan de firewall toe, zodat het betreffende systeem zonder strubbelingen bediening op afstand toestaat. Via Next, Install en Finish rond je de installatie af.

Inloggen

Na de installatie verschijnt automatisch het inlogvenster van VNC Server. Vul de juiste inloggegevens van je account in en klik op Sign in. Na even wachten vraagt het programma om een nieuw wachtwoord aan de huidige computer te koppelen. Dit mag niet hetzelfde wachtwoord als van het eerder gemaakte VNC Connect-account zijn.

Typ tweemaal een nieuw wachtwoord en klik op Next. Je komt nu in een overzichtsvenster met accountgegevens terecht. Met het gratis account mag je maximaal vijf apparaten gebruiken.

Je geeft de huidige computer eventueel een herkenbare naam, waarna je bevestigt met Apply, Done en Finish. Het hoofdvenster van VNC Server verschijnt nu in beeld. Er komt mogelijk ook nog een klein pop-upvenster tevoorschijn. Hiermee vraagt het softwarebedrijf toestemming voor het doorsturen van anonieme gebruikersdata.

Wil je dat liever niet? Verwijder het vinkje en bevestig met Ok. De Windows-versie van VNC Server nestelt zich in het systeemvak rechtsonder, dus je opent het programma in het vervolg eenvoudig. De server is nu gereed voor gebruik.

VNC Viewer installeren

Zodra VNC Server eenmaal op een computer actief is, neem je dit systeem gemakkelijk vanaf iedere andere machine over. De enige voorwaarde is dat deze machine met internet is verbonden. Het programma VNC Viewer maakt op afstand verbinding met de serversoftware van VNC Connect.

Ga naar www.realvnc.com/en/connect/download/viewer en klik op Download VNC Viewer. Open het bestand en kies de gewenste taal. Via Ok neem je met Next alle resterende stappen van de installatiewizard door. Sluit het dialoogvenster met Install en Finish. Binnen Windows 10 vind je VNC Viewer in het startmenu terug. Navigeer hiervoor naar RealVNC en open VNC Viewer.

Met de standaardinstellingen deelt het programma anonieme gebruikersdata met het softwarebedrijf dat VNC Connect ontwikkelt. Heb je daar bezwaar tegen, dan verwijder je het vinkje voor Send anonymous usage data to help improve VNC Viewer. Klik dan op Got it.

Verbinden extern bureaublad

Met behulp van je VNC Connect-account maak je op afstand eenvoudig verbinding met een pc of laptop. Klik rechtsboven op Sign in en typ de inloggegevens van je account. Nadat je bevestigt met Sign in, ontvang je ter verificatie een e-mail. Klik in het ontvangen bericht op Continue signing in. Er opent een webpagina waarop je via Authorize sign-in de koppeling tussen beide systemen bevestigt.

Binnen VNC Viewer verschijnt nu de naam van de machine waarop je eerder VNC Server hebt geïnstalleerd. Dubbelklik daarop om verbinding te maken en kies in het pop-upvenster voor Continue. Typ nu het wachtwoord dat je eerder aan de computer met VNC Server hebt gekoppeld. Zodra je op Ok klikt, komt direct het externe bureaublad tevoorschijn.

Zojuist heb je via je VNC Connect-profiel een verbinding tussen twee systemen tot stand gebracht. Misschien wil je een machine van een andere persoon overnemen, bijvoorbeeld om op afstand een computerprobleem te verhelpen. Uiteraard kun je instructies voor de installatie van VNC Server doorgeven en vervolgens je accountgegevens met de contactpersoon delen.

Doe je dat veiligheidshalve liever niet? Je laat contactpersonen net zo gemakkelijk een eigen account aanmaken, waarna je ze vervolgens uitnodigt binnen je ‘VNC Connect-team’. Surf naar https://manage.realvnc.com/en en log in met je aanmeldgegevens.

Je navigeert naar People en Invite people, waarna je vervolgens het e-mailadres van een vriend(in), familielid of kennis opgeeft. Bevestig met Invite. Zodra de uitnodiging is geaccepteerd, dient je contactpersoon VNC Connect-software te installeren.

Betaalde versie

Zodra je met de gratis versie van VNC Connect aan de slag gaat, vallen je wellicht enkele beperkingen op. Zo is het niet mogelijk om rechtstreeks met een contactpersoon te chatten en bestanden tussen systemen uit te wisselen. Ook de functie om op afstand printjes te maken, is geblokkeerd. Hiervoor heb je namelijk een Professional- of Enterprise-account nodig. Zo’n account is beschikbaar vanaf respectievelijk 3 of 4,09 euro per maand.

Instellingen en meer

Je bepaalt zelf de schermgrootte van het externe bureaublad, want je past het formaat van het VNC Viewer-venster naar eigen wens aan. Versleep hiervoor de vensterranden zoals je dat van andere Windows-programma’s gewend bent. De bediening is een fluitje van een cent. Zodra je namelijk met de muisaanwijzer over het externe bureaublad zweeft, neem je de cursor direct over. Open bijvoorbeeld het startmenu of de instellingen.

Verder gebruik je het toetsenboord eveneens op afstand, zodat je bijvoorbeeld commando’s of webadressen kunt invoeren. Beweeg met de muisaanwijzer naar de bovenzijde van het VNC Viewer-venster om extra opties in een menubalk te tonen. Klik op het pictogram met de vier pijltjes om het externe bureaublad op volledige schermgrootte te gebruiken.

Wil je het exacte beeldformaat overnemen? Klik dan op het pictogram met het vierkant en pijltje. Via het informatiepictogram zie je met welke server de computer in verbinding staat en of er 128-bit-aes-encryptie actief is.

Gebruik het tandwieltje om de beeldkwaliteit zo nodig aan te passen. Selecteer in dat geval achter Picture quality de optie High, Medium of Low. Als de computer op afstand traag reageert, helpt het meestal om een lagere beeldkwaliteit in te stellen.

VNC Connect voor smartphones

VNC Viewer is tot slot ook voor iOS en Android beschikbaar. Een nuttige toevoeging, want vanaf een smartphone of tablet stuur je gemakkelijk een computer met Windows, macOS of Linux aan. Open op een mobiel toestel de App of Play Store en installeer de toepassing VNC Viewer - Remote Desktop.

Na het openen van de app veeg je de Engelstalige introductiepagina’s naar links. Vul daarna via Get Started en Sign in de aanmeldgegevens van je VNC Connect-account in. Je tikt in het hoofdvenster op de naam van de machine waarop VNC Server actief is en typt het bijbehorende wachtwoord. Via Continue heb je toegang tot het externe bureaublad.

De bediening op een bescheiden aanraakscherm is overigens wel even wennen. Gelukkig helpt een korte interactieve handleiding je op weg. Via diverse tik- en veegbewegingen voer je alle gangbare handelingen op de computer uit. Er is zelfs een virtueel toetsenbord beschikbaar!

0 Reactie(s) op: Pc op afstand overnemen met VNC Connect

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.