Perfecte privacy: Al je bestanden versleutelen

Door: edmond-varwijk | 09 november 2016 14:19

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3

Tip 04: Externe opslag

Om bestanden mee te nemen is een usb-geheugenstick erg handig, want: klein van formaat en met inmiddels voldoende opslagcapaciteit voor zelfs de grootste bestanden. Helaas is zo’n stick ook gevoelig voor verlies en diefstal en dus is het belangrijk de gegevens die erop staan te versleutelen. Er zijn twee opties: zelf een stick versleutelen of een stick nemen die zichzelf versleutelt. De laatste is in de praktijk de betere optie, omdat de beveiliging altijd is ingeschakeld en het versleutelen en ontsleutelen sneller gaat door de speciale hardware in de stick.

De meeste van deze beveiligde usb-sticks hebben een kleine, niet-versleutelde partitie. Zodra de stick in de computer wordt geplaatst, start vanaf die partitie een klein programma dat vraagt om het wachtwoord. Vul je dan het juiste wachtwoord in, dan worden de versleutelde gegevens op de stick toegankelijk. Voordat je de stick verwijdert, moet je in veel gevallen eerst de stick via de software loskoppelen. Let er bij aanschaf op dat de stick AES met 256bit-versleuteling gebruikt, de software Windows en macOS ondersteunt en geen administrator-rechten nodig heeft én dat de stick zich na maximaal tien foutieve login-pogingen formatteert. Er is veel rommel te koop in deze markt; bekende merken met een goede reputatie zijn onder meer Kingston en Integral.

Tip 04 Alleen nadat het juiste wachtwoord is ingevoerd, maakt de Kingston DataTraveler de versleutelde gegevens op de usb-geheugenstick toegankelijk.

Tip 05: Pincode

Er is nog een tweede type versleutelde usb-stick waarbij echt de complete stick is versleuteld. Om de stick te gebruiken, moet je eerst op de stick een code intypen; pas dan wordt de opslag toegankelijk. Een dergelijke stick werkt dus altijd, ongeacht het besturingssysteem op de pc. Er is immers geen extra software nodig om de stick te ontsluiten. Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo is het wachtwoord minder sterk, omdat het veelal beperkt is tot cijfers alleen. Ook kan het, wanneer je pc alleen aan de achterkant usb-poorten heeft, best lastig zijn om de code in te toetsen.

Tip 05 De Kingston DataTraveler 2000 gebruikt een pincode als toegangscode.

Tip 06: Encryptiesoftware

Het is ook mogelijk om zelf opslagschijven en sticks versleutelen. Je hebt dan geen aparte hardware nodig, maar wel encryptiesoftware. En die is er gelukkig voldoende en vaak nog gratis ook. De bekendste tool is misschien wel VeraCrypt, een opvolger van TrueCrypt dat op zijn beurt weer jarenlang de standaard was. Met VeraCrypt kun je elk opslagmedium versleutelen: van usb-geheugenstick tot een externe harde schijf, maar ook een schijf of een partitie in een pc, zelfs die waar het besturingssysteem op staat. VeraCrypt wordt gemaakt door het Franse beveiligingsbedrijf Idrix en is gratis te downloaden via veracrypt.codeplex.com. Klik op Download en bewaar het installatiebestand op de pc. Bij de installatie kun je kiezen tussen Install en Extract. Met Extract pak je alleen de bestanden uit op de harde schijf en kun je vervolgens alleen niet-systeemschijven versleutelen. Wil je alles versleutelen, dus ook de systeempartitie, dan kies je Install.

Tip 06 Om ook echt alle opslag in de pc te kunnen versleutelen, kies je Install.

TrueCrypt, VeraCrypt, FreeOTFE, LibreCrypt …

Veel van de versleutelingssoftware is opensource en daarom gratis te gebruiken. Dat heeft veel voordelen, maar zeker ook nadelen. Zo is het vaak helemaal niet bekend wie de software maakt en of er nog nieuwe versies komen. Ook ben je voor ondersteuning aangewezen op online forums en hulp van andere gebruikers. Dat hoeft geen belemmering te zijn, maar zijn wel risico’s die je altijd moet afwegen. Zo was TrueCrypt lange tijd de onbetwiste nummer één onder de encryptiesoftware maar stopten de toch al anonieme makers op 29 mei 2014 – ineens en zonder waarschuwing vooraf – de verdere ontwikkeling van het programma. Of iedereen maar zijn versleutelde schijven wilde decrypten ... Inmiddels zijn er veel nieuwe initiatieven. Sommige daarvan bouwen voort op TrueCrypt, andere zijn helemaal opnieuw begonnen. Even zoeken op internet levert er genoeg op: VeraCrypt, LibreCrypt, FreeOTFE, CipherShed, TrustedDisk en nog veel meer.

Het einde van TrueCrypt was gelukkig niet het einde van gratis, opensource encryptiesoftware.

Tip 07: Eerst een back-up

Met VeraCrypt kun je zowel een echte harde schijf versleutelen als een partitie op een schijf én je kunt per schijf of partitie aangeven of ze versleuteld moeten worden. Zitten er dus meerdere schijven of partities in de pc dan kun je alleen de partitie waarop de persoonlijke gegevens staan versleutelen en niet ook de systeempartitie. Staan Windows en alle persoonlijke gegevens op één partitie, dan kun je ook die versleutelen. Die keuze is helemaal aan jou. Omdat encryptie best ingrijpend is, doe je er wel goed aan eerst een goede back-up te maken van in elk geval al je persoonlijke bestanden. Zet die back-up op een externe schijf of NAS. Controleer of de gegevens allemaal geback-upt zijn en ook hersteld kunnen worden en begin dan pas met versleutelen. Heb je een externe schijf gebruikt voor de back-up, koppel die dan los van de pc waarop je gaat versleutelen.

Tip 07 Maak voor je begint met het versleutelen van de pc of partities een back-up naar een NAS of een externe schijf.

0 Reactie(s) op: Perfecte privacy: Al je bestanden versleutelen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.