Personaliseer het aanmeldscherm in Windows 10

Door: Edmond Varwijk | 05 januari 2018 10:46

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Aanmelden op de computer is vaak één van de eerste dingen die we elke dag doen. Toch is het aanmeldscherm niet direct het mooiste of meest informatieve onderdeel van Windows. Telkens je gebruikersnaam en wachtwoord moeten intypen doe je ook alleen maar omdat het ‘moet’. Windows 10 biedt meer dan elke voorgaande versie van Windows opties om het inloggen naar eigen wens aan te passen. Personaliseer het aanmeldscherm in 13 stappen.

Tip 01: Aanmelden graag

Om het gebruik van de computer zo eenvoudig mogelijk te houden, was het lang geleden niet eens nodig met een gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen op Windows. Maar die tijd is voorbij. Microsoft wil Windows persoonlijker maken en daarvoor is het nodig dat Windows weet wie er is ingelogd. Daarom is sinds enkele Windows-versies inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord de standaard. Inloggen bestaat bij Windows 10 uit twee delen, er is het Vergrendelingsscherm en Aanmeldingsscherm. De eerst is het scherm dat Windows toont als er niemand is ingelogd of de computer is vergrendeld. Het Aanmeldingsscherm is het scherm dat daarna komt, dat is het scherm waar je de gebruikersnaam en het wachtwoord intoetst. Beide schermen zijn nauw met elkaar verbonden en worden ook wel het aanmeld- of inlogscherm genoemd.

Tip 01 Aanmelden met gebruikersnaam en wachtwoord is sinds enkele Windows-versies standaard.

Toegangscontrole

Gebruiksnaam en wachtwoord zijn de eerste stap in het proces dat toegangscontrole heet. Met de gebruikersnaam identificeer je jezelf: je zegt wie je bent. De computer kijkt in zijn lijst met gebruikers of je daar wel op staat. Zo niet, dan krijg je geen toegang en stopt hier het proces. Sta je wel op de lijst, dan moet je nog bewijzen dat jij ook echt de persoon bent die je zegt te zijn. Dat heet authenticatie. Het meest gebruikte bewijs is het wachtwoord, maar het kan ook een vingerafdruk zijn of een pasje dat je hebt, of een combinatie daarvan. Klopt het bewijs, dan is de authenticatie klaar en mag je naar binnen. Wat je daarna kunt doen op de computer hangt af van jouw rol en rechten. Dat valt binnen de volgende stap van het proces van de toegangscontrole, de autorisatie.

Gebruikersnaam en wachtwoord zijn de eerste stap in de toegangscontrole.

Tip 02: Aanmeldingsopties

Windows 10 kent afhankelijk van de versie én de hardware, verschillende opties om de manier van inloggen en het uiterlijk van het aanmeldscherm aan te passen aan de eigen voorkeur. Neem je een nieuwe computer in gebruik of log je voor de eerste keer in met een nieuw gebruikersaccount, dan stelt de nieuwste versie van Windows 10 je ook een aantal vragen hierover. Je kunt bijvoorbeeld direct kiezen om voortaan in te loggen met een pincode of met biometrische gegevens in plaats van een wachtwoord. Inloggen met een pincode is zelfs de nieuwe standaardmethode, om die te configureren volstaat het op Volgende te klikken en daarna de pincode te kiezen. Je kunt naderhand ook altijd de manier van aanmelden nog wijzigen. Je vindt de optie Aanmeldingsopties in het nieuwe instellingenvenster via Start / Instellingen / Accounts.

Tip 02 Start je met een nieuwe computer of een nieuw account, dan kun je in de Windows 10 direct al belangrijke instellingen voor de manier van inloggen wijzigen.

Tip 03: Foto

Het eerste onderdeel in het scherm Accounts is Uw info. Hier vind je eigenlijk alleen de optie om de persoonlijke informatie op het aanmeldscherm te verfraaien met een foto. Klik op Camera als je met een webcam een foto wilt maken, klik op Afbeelding zoeken als je een foto of afbeelding wilt gebruiken die al op de computer staat. Selecteer de afbeelding en kies Afbeelding kiezen. De afbeelding die je gebruikt, hoeft geen foto van jezelf te zijn, maar dat maakt het gebruik van de computer bij meerdere accounts wel gemakkelijker.

Met een foto personaliseer je de login.
Windows 10 biedt meer opties dan ooit om het aanmelden te verbeteren

Tip 04: Wachtwoordopties

De opties voor de manier van aanmelden vind je door aan de linkerkant op Aanmeldingsopties te klikken. De bovenste optie is inloggen met gezichtsherkenning via Windows Hello. Deze optie zal op veel computers niet beschikbaar zijn. Wel aanwezig is de optie om een pincode in te stellen. Volgens Microsoft is een pincode veiliger dan een wachtwoord omdat het per apparaat wordt ingesteld. Je wachtwoord gebruik je als je met een Microsoft-account inlogt, immers op elk apparaat.

Wil je voortaan inloggen met een pincode, klik dan op Toevoegen onder het kopje Pincode. Voer nu eerst het huidige wachtwoord in en klik dan op Aanmelden. Typ dan twee keer de code in die je voortaan wilt gebruiken om op deze pc in te loggen. De pincode moet minimaal vier cijfers lang zijn en niet in een bepaald patroon hebben: meer cijfers en variatie is beter. Bevestig met OK. Om dit te testen, klik je op Start, daarna op de foto van je account en op Afmelden. Open het aanmeldscherm en zie dat waar eerst Wachtwoord stond, nu Pincode staat. Typ de pincode en druk op Enter om in te loggen.

Tip 04 Met een pincode wordt het inloggen gemakkelijker én veiliger.

Hallo Windows

Bij de aanmeldingsopties kom je herhaaldelijk de term Windows Hello tegen. Het is de verzamelnaam voor alle nieuwe functies in Windows 10 rondom het inloggen. Inloggen met een pincode is een onderdeel van Windows Hello, maar ook inloggen met een afbeeldingswachtwoord, met een vingerafdruk en via gezichtsherkenning. Windows Hello maakt inloggen makkelijker, maar helaas zijn de mogelijkheden volledig afhankelijk van de hardware. Zo werkt het afbeeldingswachtwoord het best bij een aanraakscherm en is voor inloggen met een vingerafdruk een bijbehorende vingerafdrukscanner nodig. En voor het inloggen via gezichtsherkenning voldoet maar een heel beperkt aantal webcams en camera’s, die je bovendien eigenlijk alleen in de duurdere notebooks en tablets aantreft.

Met de Logitech Brio-webcam, die je via usb op elke computer kunt aansluiten, is inloggen via gezichtsherkenning wel mogelijk. Met een prijs vanaf 175 euro is deze 4k-ultra-hd-webcam helaas niet goedkoop.

De Logitech Brio-webcam maakt inloggen via gezichtsherkenning mogelijk op elke computer met Windows 10.

Tip 05: Afbeelding

Nog een andere vervanging van het wachtwoord is het afbeeldingswachtwoord. Eigenlijk gaat het erom dat je met de muis een vast patroon trekt over een bepaalde afbeelding. De afbeelding en het patroon kun je zelf kiezen. Klik onder Afbeeldingswachtwoord op Toevoegen. Typ eerst het gewone wachtwoord en klik op OK. Klik vervolgens op Afbeelding kiezen en selecteer een afbeelding. Klik op Openen en bevestig dat dit de goede afbeelding is via Deze afbeelding gebruiken. Daarna moet je drie keer een patroon op de afbeelding trekken met de muis, of met je vingers wanneer er een aanraakgevoelig scherm op de computer zit. Herhaal daarna het patroon tot de installatie van het afbeeldingswachtwoord is gelukt. Bevestig via Voltooien. Je kunt het nieuwe wachtwoord weer testen door je af te melden bij Windows en weer opnieuw in te loggen.

Tip 05 Met het afbeeldingswachtwoord log je in door een vast patroon te tekenen op een foto of afbeelding.
Inloggen met een pincode is volgens Microsoft veiliger dan inloggen met een wachtwoord

Tip 06: Wel of geen e-mail

Wanneer je inlogt op Windows met een Microsoft-ID, laat Windows 10 behalve de naam van het account ook aanvullende informatie zien. Heel veel is dat nog niet, maar bijvoorbeeld het bijbehorende e-mailadres kan worden weergegeven. Dat kan handig zijn of gewoon leuk, maar het betekent ook dat iedereen die jouw computer ziet wanneer je even bent uitgelogd, jouw mailadres kan aflezen. Wil je dat niet, schakel dan in het scherm Aanmeldingsopties de onderste optie genaamd Accountdetails weergeven op het aanmeldingsscherm uit. Vind je de weergave geen probleem of juist wel handig, maar zie je geen extra informatie bij de accountnaam op het aanmeldscherm, zet deze optie dan juist aan.

Tip 06 Bepaal zelf of jouw mailadres ook bij de accountgegevens op het inlogscherm te zien is.

0 Reactie(s) op: Personaliseer het aanmeldscherm in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.