Personaliseer het aanmeldscherm in Windows 10

Door: Edmond Varwijk | 05 januari 2018 10:46

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 07: Namen verbergen (1)

Om het aanmelden te vergemakkelijken, is na het opstarten van de pc direct te zien welke personen al eens eerder ingelogd zijn geweest op die computer. Dat hoeft niet heel erg te zijn, maar het maakt de beveiliging wel minder sterk. Anders dan Windows 10 Pro, biedt Windows 10 Home geen standaard mogelijkheid die inlognamen te verwijderen of te verbergen. Weghalen kan wel, maar dat moet via het Windows Register. Klik op Start en typ regedit. Druk dan op Enter. Blader nu naar HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ System. Dubbelklik op de sleutel dontdisplaylastusername en verander de waarde in 1. Klik op OK om de sleutel te sluiten en de waarde op te slaan. Klik met de rechtermuisknop in het rechterdeel van het venster en kies Nieuw / DWORD (32-bits) waarde. Noem die waarde DontDisplayLockedUserID en geef die als waarde 3. Sluit de Register-editor en meld je af van Windows. Open het aanmeldscherm en je ziet dat alle gebruikersnamen van eerdere sessies zijn verdwenen. Om in te loggen heb je nu én de accountnaam én het wachtwoord nodig.

Tip 07 Via het Register kun je de login-gegevens van het login-scherm verwijderen.

Voorzichtig met het Windows Register

Het Register is een essentieel onderdeel van Windows. Veel van de instellingen die bepalen hoe het systeem werkt en welke hardware wordt ondersteund, zijn hierin vastgelegd. Een fout of wijziging kan dan ook grote gevolgen hebben. De wijziging in tip 7 is zo uitgeschreven dat deze eigenlijk niet mis kan gaan, toch is het aan te bevelen voordat je het Register aanpast, een back-up te maken van de gegevens op de pc. Bevalt de wijziging niet, open dan opnieuw de Register-editor, zoek de twee sleutels op en zet beide waarden op 0.

Tip 08: Namen verbergen (2)

Staat niet de Home-versie, maar de Pro- of zelfs de Enterprise-versie van Windows 10 op jouw pc, ook dan kun je in veel gevallen de laatste aanmeldgegevens verbergen. De makkelijkste manier om dit te doen, is met de Group Policy Editor. Klik op Start en typ gpedit.msc en druk dan op Enter. Blader aan de linkerkant met dubbelkliks naar Computerconfiguratie / Windows-Instellingen / Beveiligingsinstellingen / Lokaal Beleid / Beveiligingsopties en dubbelklik dan in het rechterdeel van het venster op Interactief aanmelden: Gebruikersgegevens weergeven wanneer de sessie vergrendeld is. Selecteer in het keuzemenu Geen gebruikersgegevens weergeven en bevestig met OK. Open dan Interactieve aanmelding: gebruikersnaam laatste aanmelding niet weergeven en kies hier voor Ingeschakeld. Bevestig met OK en sluit de Editor voor lokaal groepsbeleid (zoals de Group Policy Editor in het Nederlands heet) af. Meld je af en opnieuw aan bij Windows en je zult zien dat ook bij Windows 10 Pro en Enterprise, de aanmeldgegevens van eerdere sessies nu verborgen zijn.

Tip 08 Via de Group Policy Editor kun je de login van Windows 10 Pro en Enterprise aanpassen.

Tip 09: Spotlight

Behalve veel extra aanmeldingsopties biedt Windows 10 ook mogelijkheden om het aanmeldscherm mooier te maken. Een belangrijke rol daarbij speelt de functie Spotlight. Dit is een Microsoft-dienst die elke dag een nieuwe foto op het aanmeldscherm plaatst. Het is echt fantastisch als je van mooie foto’s van overal ter wereld houdt. Om Spotlight in te schakelen, ga je naar Start / Instellingen / Persoonlijke instellingen / Vergrendelingsscherm en selecteer je bij Achtergrond de optie Windows-spotlight. In het voorbeeldvenster zie je meteen een weergave van de huidige foto van Spotlight op het vergrendelingsscherm. Als je deze Spotlight-foto’s ook op het aanmeldscherm wilt weergeven, dat is het scherm waar je het wachtwoord intypt, kies dan voor Aan bij de optie Achtergrondafbeelding van vergrendelingsscherm weergeven op het aanmeldingsscherm. Om het effect van Spotlight te zien, is even uitloggen voldoende.

Tip 09 Spotlight tovert dagelijks een prachtige foto op het login-scherm van Windows 10.
Spotlight is fantastisch als je van mooie foto’s overal ter wereld houdt

Tip 10: Informatie tonen

Behalve een mooie foto kun je ook extra informatie laten weergeven afkomstig uit jouw eigen online leven. Bij de instellingen voor het Vergrendelingsscherm kun je van één specifieke app gedetailleerde informatie op het vergrendelingsscherm laten zien en daarnaast van nog enkele apps wat beperktere informatie. Microsoft noemt dit de App waarvan u de gedetailleerde status wilt weergeven en de Apps waarvan u de snelle status wilt weergeven.

Bij de eerste kun je kiezen uit het Weer, Berichten, Agenda, Mail en Xbox. Hier is maar één keuze mogelijk. Bij de apps voor de snelle, beperktere informatie, kun je meerdere apps kiezen. Door op een plusteken te klikken, kun je een app selecteren of toevoegen. De informatie uit de app komt dan in het vergrendelingsscherm te staan, links onder de datum en tijd. Bijvoorbeeld de actuele weerssituatie en verwachting en het aantal ongelezen e-mails.

Tip 10 Windows kan wanneer de computer is vergrendeld, extra informatie over de status van bepaalde apps weergeven op het vergrendelingsscherm.

Tip 11: Eigen foto’s

Ben je niet gecharmeerd van de Spotlight-foto’s, maar heb je liever eigen foto’s, dan kun je ook die gebruiken. Selecteer dan bij Achtergrond niet Spotlight, maar Afbeelding of Diavoorstelling. Selecteer daarna de foto of de map met foto’s die je wilt gebruiken. Als je voor een diavoorstelling hebt gekozen, kies je het aantal minuten waarna een nieuwe foto wordt getoond en de manier van weergeven op het scherm.

Heb je meer dan één monitor aan de computer gekoppeld, kies dan bij de Gewenste weergave voor de weergave Over meerdere schermen. De foto’s worden dan prachtig over de beeldschermen uitgespreid. Wil je de eigen foto’s zien op alle computers en apparaten die je gebruikt, maak dan een map op OneDrive waar je die foto’s in zet en synchroniseer die map tussen alle apparaten. Nieuwe foto’s hoef je dan maar op één computer aan die map toe te voegen om ze op alle computers te zien. Zo maak je je eigen versie van Spotlight.

Tip 11 Liever meer persoonlijke foto’s, kies dan voor een afbeelding of diavoorstelling als achtergrond.
Geen zin in een wachtwoord? Automatisch inloggen kan ook in Windows 10

Tip 12: Automatisch inloggen

Wil je helemaal niet aanmelden en wachtwoorden intypen, dan kun je nog steeds ook zonder een gebruikersnaam en wachtwoord Windows 10 gebruiken. Hiervoor moet wel iets aangepast worden. Klik op Start, typ netplwiz en druk op Enter. Je ziet nu de oorspronkelijke omgeving voor het instellen van gebruikersaccounts. Bovenin het scherm staat de optie ingeschakeld dat gebruikers een gebruikersnaam en wachtwoord moeten opgeven om de computer te kunnen gebruiken. Schakel die optie uit door het vinkje weg te halen en op OK te klikken. Typ nu twee keer het wachtwoord van de gebruiker in en bevestig met opnieuw OK. Wanneer je nu Windows 10 opnieuw opstart, zul je automatisch worden ingelogd en meteen het bureaublad te zien krijgen.

Tip 12 Ben je moe van alle wachtwoorden, ook in Windows 10 kun je nog automatisch inloggen.

Tip 13: Opties synchroniseren

Wanneer je een Microsoft-ID gebruikt als gebruikersnaam, dan kun je een aantal van de aanmeldingsinstellingen van Windows synchroniseren tussen alle Windows-apparaten die je gebruikt. Selecteer je op een apparaat dat je de achtergrond van het aanmeldscherm automatisch wilt laten wisselen, dan gebeurt dat voortaan ook op de andere apparaten. Zo hou je de ervaring meer consistent én hoef je niet op alle apparaten dezelfde instellingen te maken. Je regelt dit via Start / Instellingen / Accounts / Uw instellingen synchroniseren. Zet de optie Instellingen synchroniseren aan en zet ook minimaal de opties Thema, Wachtwoorden en Andere Windows-instellingen aan.

Tip 13 Voorkom dubbel werk en synchroniseer de instellingen tussen de verschillende computers die je gebruikt.

0 Reactie(s) op: Personaliseer het aanmeldscherm in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.