Philips Brilliance 242G5 - Supersnel scherm voor gamers

Door: Michiel de Roode | 19 maart 2014 09:30

PC

De trend bij beeldschermen voor gamers is een steeds hogere verversingssnelheid. Vorig jaar zagen we al meerdere 120Hz-schermen voorbij komen. ASUS zette dit jaar de stap naar 144 Hz en Philips volgt deze stap met de Brilliance 242G5 die ook deze zeer hoge verversingssnelheid biedt.

Score
80
  • Pluspunten
  • Ergonomische functies
  • Usb 3.0
  • Snelle Responsetijd
  • 144Hz-verversing
  • Minpunten
  • Prijs

None

Philips Brilliance 242G5 Gaming Monitor

Prijs: € 350,-

Beeld: 24 inch (1920 x 1080 pixels)

Backlight: WLED

Aansluitingen: VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, usb 3.0, MHL, hoofdtelefoonaansluiting

Omvang incl. voet: 56,5 x 38,7 t/m 51,7 x 22 cm

Gewicht: 6,27 kg

De Philips Brilliance 242G5 is voorzien van een TN-paneel van 24 inch met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. De keerzijde van een TN-paneel is de inkijkhoek en doorgaans ook de kleurreproductie. Ook bij dit scherm zien we een matige inkijkhoek, met name verticaal.

Toch zullen de meeste gamers hier niet om malen en dit scherm aanschaffen om zijn voordelen. Dit zijn de 144Hz-verversingssnelheid, de lage inputlag en de snelle reactietijd. Samen vormen ze de speerpunten voor een ideaal gamersscherm. De 144Hz-verversingssnelheid werkt alleen als je gebruik maakt van een Dual-Link DVI-kabel. Die wordt bij het scherm geleverd. Via DisplayPort kun je maximaal een verversingssnelheid van 120 Hz gebruiken. HDMI en VGA ondersteunen alleen 60 Hz.

Dit Philips-scherm ondersteunt officieel geen 3D. Technisch zou dit wel mogelijk moeten zijn met een extern 3D Vision-setje van NVIDIA.

Aansluitingen

Het scherm is voorzien van alle wenselijke aansluitingen. Niet alleen VGA, HDMI, DVI en DisplayPort, maar ook ondersteuning voor MHL via een tweede HDMI-ingang. Met MHL kun je je smartphone of tablet aansluiten op het beeldscherm, mits je apparaat dit ondersteunt.

Erg aangenaam is dat het scherm ook voorzien is van een hub met vier usb3.0-aansluitingen. Iets wat ontbreekt bij de concurrerende 144Hz-schermen. We hebben het scherm ook gecontroleerd op de kleurreproductie. Je gaat dit scherm vermoedelijk niet aanschaffen voor fotobewerking, maar in games is een gedegen, kleurgetrouwe weergave ook best prettig. Standaard meten we een Delta E van 2,47, voor een TN-paneel niet verkeerd.

Voor games hoef je het scherm niet per se te kalibreren. Het contrast is met 670:1 voldoende. De zwartweergave is ook redelijk, we meten 0,46 cd/m² met 100 procent helderheid. Het scherm heeft geen last van lichtlekkage.

Conclusie

Alle eigenschappen bij elkaar maken de Phillips Brilliance 242G5 tot een uitstekende keuze voor gamers. Het voornaamste nadeel is de inkijkhoek en het prijskaartje van ongeveer 350 euro.

Daar staat tegenover dat de schermen van concurrenten ASUS en BenQ ook behoorlijk aan de prijs zijn. Je krijgt wel waar voor je geld: usb 3.0, een 144Hz-verversingssnelheid, snelle responsetijd en ergonomische functies.

0 Reactie(s) op: Philips Brilliance 242G5 - Supersnel scherm voor gamers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.