Problemen met je tweede monitor oplossen in Windows 11

Door: Justin Doornekamp | 22 oktober 2021 12:47

How To

Een tweede monitor aansluiten op je pc is niet ingewikkeld, maar het kan voorkomen dat het extra scherm niet wordt herkend. Hoe los je dit probleem op in Windows 11?

Er zijn uiteraard wat standaardstappen die je kunt zetten als hardware niet goed werkt. In het geval van een monitor, kun je controleren of de stekker er wel goed in zit. Ook kun je je pc een keer opnieuw opstarten, in de hoop dat je beeldscherm dan wel herkend wordt. 

Instellingen

Werkt dit allemaal niet, dan kun je in Windows 11 zelf in de instellingen duiken om je tweede beeldscherm alsnog goed aan te kunnen sluiten. Dit werkt op een vergelijkbare manier als in Windows 10. Ga in de Instellingen-app naar het Systeem-menu en klik hier op Beeldscherm. Hier kun je allerlei aanpassingen doen aan je monitor. Onder het kopje Schaal en indeling vind je de optie Meerdere beeldschermen. Als je hierop klikt, dan schuift er een menu uit met diverse mogelijkheden.

Wil je een draadloos scherm aansluiten, dan kies je voor Verbinding maken naast Verbinding maken met een draadloos beeldscherm. Heb je een bekabelde monitor, dan kun je naast Ander beeldscherm detecteren kiezen voor Detecteren. Doorloop de stappen om het beeldscherm te koppelen aan je pc en je bent klaar. 

Klik op Detecteren om het nieuwe scherm te zoeken.

Stuurprogramma bijwerken

Wordt het beeldscherm alsnog niet herkend, dan kun je het Apparaatbeheer-menu gebruiken. Je komt het snelste in dit menu door via de startknop of het vergrootglas in de taakbalk te zoeken naar Apparaatbeheer. Klik in dit venster op Beeldschermadapters en klik met de rechtermuisknop op de betreffende adapter van je scherm. In het menu dat verschijnt kies je voor Stuurprogramma bijwerken om de beeldschermadapter bij te werken. Door op Automatisch zoeken naar stuurprogramma’s te klikken, zoekt Windows 11 naar updates. Mochten die er zijn, dan worden ze automatisch gedownload en geïnstalleerd. Daarna dien je je pc opnieuw op te starten.

Werkt dit niet? Het is altijd mogelijk om de vorige versie van het stuurprogramma weer terug te zetten door met de rechtermuisknop de beeldschermdriver aan te klikken en te drukken op Eigenschappen. Onder het tabblad Stuurprogramma vind je Vorig Stuurprogramma, om het eerder geïnstalleerde stuurprogramma terug te zetten. 

In het Apparaatbeheer kun je de drivers voor je monitor bijwerken.

Installatie ongedaan maken

Je kunt ook proberen de installatie van je monitor helemaal ongedaan te maken door weer met de rechtermuisknop te klikken op de adapter van je scherm. Kies hier voor Apparaat verwijderen. Zet vervolgens een vinkje bij Poging om het stuurprogramma voor dit apparaat te verwijderen en klik op Installatie ongedaan maken. Start daarna je computer opnieuw op en ga opnieuw naar Apparaatbeheer. Druk nu helemaal bovenaan in het venster met de rechtermuisknop op de naam van je pc en kies voor Zoeken naar gewijzigde apparaten. Vanuit het venster dat verschijnt kun je Windows 11 de juiste drivers opnieuw laten installeren.  

0 Reactie(s) op: Problemen met je tweede monitor oplossen in Windows 11

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.