Rampjaar dreigt voor wereldwijde pc-markt

Door: Jasper Bakker | 03 december 2013 10:31

Nieuws

De wereldwijde pc-industrie stevent af op een rampjaar. De al voorspelde verkoopdaling wordt groter, met de consumentenmarkt voorop.

De al instortende pc-markt zet die negatieve trend door. De verkoop voor dit jaar komt naar verwachting uit op een daling van 10,1 procent, voorspelt onderzoeksbureau IDC (IDC is een dochter bedrijf van IDG, de uitgever van Computer!Totaal). Eerder gingen analisten nog uit van een pc-neergang van 9,7 procent. De verkoop van pc's (inclusief pc-tablets en hybride laptops) aan consumenten trekt de kar het ravijn in met een verkoopinstorting van ongeveer 15 procent.

Na rampzalig oudjaar volgt slecht nieuwjaar

Dit is de grootste daling ooit in het bestaan van de pc-markt. De verwachte verkoop voor heel 2013 komt uit op het niveau van 2008 (314,8 miljoen stuks), meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite PCworld. De verkoop van zakelijke pc's zakt minder erg in: met 'slechts' ongeveer 5 procent.

Het is niet alleen een slecht oudjaar wat de pc-leveranciers staat te wachten. Volgens IDC brengt het nieuwe jaar niet veel verbetering. Voor 2014 voorspelt de marktmeter een verkoopkrimp van 3,8 procent. "Misschien wel het grootste probleem voor toekomstige vraag naar pc's is een gebrek aan redenen om een ouder systeem te vervangen", stelt hoofdanalist Jay Chou van IDC in een verklaring bij de naar beneden bijgestelde pc-prognoses.

Verlossing door Windows 8.1?

Windows 8.1 heeft tot op heden niet voor een opleving van de pc-verkoop gezorgd. De wereldwijde pc-koning Lenovo voorziet dat wel, die groeiende gigant in de krimpende markt bejubelt de nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem. Vanaf februari rust Lenovo al zijn pc's en tablets uit met 8.1.

Ondertussen is de pc nog altijd populair qua uren van gebruik, meer dan zijn goedverkopende concurrenten de smartphone en de tablet. Laatstgenoemde omvat toestellen met Google's mobiele besturingssysteem Android en de iPad van Apple. Het pc-gebruik neemt wel gestaag af, constateert IDC. Bovendien blijft de levensduur van pc's toenemen, zodat ze langer in gebruik blijven.

Meer magere jaren in het vooruitzicht

Dit ondanks pogingen van leveranciers om nieuwe modellen te differentiëren, zodat consumenten en bedrijven verleidt worden tot nieuwe aankopen. Voorlopig gaat dat echter niet in grote getalen gebeuren, voorspellen de analisten van IDC. Het bloeden van de pc-markt wordt pas tegen 2017 gestremd: dan komt de verkoop uit op een daling van maar 0,4 procent. Het aantal verkochte pc's stabiliseert dan op ongeveer 300 miljoen stuks.

Misschien dat 2015 even een minieme groei laat zien, na weer daling in 2014:

Via: IDC, bron: WebWereld.

6 Reactie(s) op: Rampjaar dreigt voor wereldwijde pc-markt

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 december 2013 11:39 Anoniem
  Als je sec naar de pc markt kijkt zal het alleen maar slechter blijven gaan. Kijk je echter wat de hele *computer*markt doet en je rekent daar dus ook tablets en smartphones (wat eigenlijk gewoon zakcomputers zijn) bij mee, dan zullen de cijfers een heel ander beeld geven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2013 15:06 Oscar
  De pc zal ondanks de tegenvallende markt niet verdwijnen, en daar mikt Lenovo op. Daar waar andere pc makers denken aan opgeven, gaat Lenovo als pc koning door, Lenovo mikt op de toekomst, op de gamer, de game industrie groeit nog altijd, en de uitgebrachte games worden elk jaar grafisch gezien steeds gedetailleerder, zo gedetailleerd dat games nu al, maar in de toekomst de werkelijkheid nog meer benaderen, zodanig dat je als gamer, al gamende de beleving ervaart, zelf de hoofdrol te spelen in je eigen (actie) film, en je door behendigheid zelf het verloop bepaald. Al die grafische weergave van nog meer scherpe details, vereisen grafische kaarten die nog meer capaciteit hebben, dan de huidige generatie grafische kaarten. dergelijke grafische kaarten voor geven veel warmte af, en vereisen een behoorlijke koeling, tegen oververhitting, en zijn daardoor ongeschikt voor compacte toepassing in een tablet of smartphone, waar ontwerpers van smartphones en tablets, vanwege de compactheid moeite hebben met de koeling van de processor en de afvoer van de warmte. Heeft een (desktop) pc dat probleem veel minder. Omdat de mobiele compactheid of gewicht van een smartphone of tablet, bij een (desktop) pc niet van belang zijn. Heeft een (desktop) pc kast door zijn logheid meer ruimte, voor installatie van voldoende ventilatoren om de grafische game kaarten en processor te koelen. Lenovo mikt wat de pc betreft op de gamer, die zijn pc naast het gamen ook voor andere zaken wil gebruiken zoals internet, foto, Windows 8.1 enz.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2013 10:03 Anoniem
  Vroeger wilde je een nieuwere PC omdat het te traag was geworden voor het nieuwe besturingssysteem of voor bepaalde nieuwe applicaties. Nu zit er in PC's van een aantal jaren terug nog steeds zat CPU power om nagenoeg alles vlotjes te kunnen draaien. Dus waarom vervangen als ie het nog prima doet? Als je het vlotter wilt, dan stop je liever een SSD in je oude PC en dan draait Vista/W7 als een tierelier.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 december 2013 10:09 Anoniem
  Windows 8 wordt gewoon letterlijk door je strot geduwd, als men bij een nieuwe Laptop of Pc zou kunnen kiezen voor Windows 7 zou men dat wel doen, of waarvoor geen Laptop of Pc zonder besturingssysteem zodat je zelf de versie kan kiezen die je wilt, nu moet je 2 keer betalen voor een Windows versie waarvan je er eentje niet gebruikt. Microsoft die blijft lachen zo denk. En Systemen kan je zelf samenstellen en bouwen dus daar kan je wel zelf kiezen wat erop moet tenminste.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 december 2013 13:29 Anoniem
  Waarom zou je een nieuwe pc kopen met W8?
  Je krijgt waarschinlijk minder terug dan je had.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 december 2013 15:39 Anoniem
  Waarom zou je steeds een nieuwe computer kopen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.