Tover je Raspberry Pi om tot gameconsole

© PXimport

Tover je Raspberry Pi om tot gameconsole

Geplaatst: 20 oktober 2015 - 05:31

Aangepast: 14 december 2022 - 15:14

Koen Vervloesem

De graphics van veel oude games laten anno 2015 wellicht te wensen over, maar de gameplay is vaak nog steeds ongeëvenaard. Met emulatorsoftware, een tv, een Raspberry Pi 2 en eventueel een controller maak je eenvoudig je eigen console waarmee je die oude games weer in de huiskamer brengt.

01 Gamen op je Raspberry Pi 2?

Omdat de Raspberry Pi 2 veel krachtiger is dan zijn voorganger, liggen nu meer games binnen de mogelijkheden van het minicomputertje. Vooral voor retrogames is de Pi 2 ideaal. Je hebt hiervoor wel een emulator nodig: software die de originele ROM-bestanden van de games inleest en naar machinecode voor de Pi vertaalt. EmulationStation biedt een gebruiksvriendelijke interface voor talloze emulators. En RetroPie is een Linux-distributie waarmee je EmulationStation op een Raspberry Pi draait. Die gaan we in deze workshop gebruiken.

02 Image downloaden

Kies op de downloadpagina van RetroPie het juiste imagebestand. Op het moment van schrijven was versie 2.6 de recentste versie. Pak het gz-bestand uit met een programma zoals 7-Zip. Het img-bestand dat erin zit, schrijf je met het programma Win32 Disk Imager naar een microSD-kaart (bij voorkeur 4 GB of meer). Geef bij Device de schijfletter van je SD-kaartje in, klik op het mapicoontje om het image-bestand te selecteren en daarna onderaan op Write.

 

© PXimport

03 Eerste opstart

Steek de microSD-kaart in je Pi, sluit het minicomputertje via een ethernetkabel op je netwerk aan en via een HDMI-kabel op je televisiescherm. Sluit ook een toetsenbord aan via usb (zie het kader 'Een gamecontroller aansluiten' voor andere opties). Sluit als laatste de voeding aan en kijk hoe je Pi opstart. Na een tijdje krijg je het welkomstscherm van EmulationStation te zien met de boodschap of er controllers gedetecteerd zijn.

 

© PXimport

04 Bestandssysteem vergroten

Het image dat we naar de microSD-kaart geschreven hebben, is 2 GB groot, maar je microSD-kaartje heeft zeker meer opslag (want dat hebben we nodig om ROMS en savegames in op te slaan). We moeten dus het bestandssysteem even groot maken als de capaciteit van het microSD-kaartje. Druk daarom op F4 om een commandoprompt te openen en typ de opdracht sudo raspi-config in. Kies Expand Filesystem. Ga daarna met de tabtoets naar Finish en druk op Enter. Bevestig dat je je Pi wilt rebooten.

 

© PXimport

05 Toetsen configureren

In de volgende stap configureren we de toetsen op ons toetsenbord of gamepad. Houd een toets ingedrukt. Daarna krijg je de kans om één voor één allerlei toetsen toe te kennen aan de fysieke toetsen van je toetsenbord of gamepad. Dus up, down, left, right, A, B enzovoort. Druk eenvoudigweg een toets in om ze toe te kennen aan de geselecteerde toets op het scherm. Als we vanaf nu specifieke toetsen benoemen, hebben we het over de toetsen die je daaraan hebt toegekend. Wanneer je ze allemaal hebt ingesteld en onderaan OK is geselecteerd, druk dan op A.

 

© PXimport

Een gamecontroller aansluiten

Een toetsenbord geeft natuurlijk niet diezelfde ervaring als een echte gamecontroller. Gelukkig ondersteunt RetroPie allerlei controllers. Een DualShock 3 (PS3) of DualShock 4 (PS4) sluit je eenvoudig via een mini-usb-kabel aan en configureer je dan in het menu van EmulationStation. Andere usb-gamepads en -joysticks zouden ook moeten werken. Let wel op: als de controller veel stroom trekt, heb je een usb-hub met voeding nodig. Een andere optie is de RetroPie GPIO adapter, die je in de GPIO-pinnen van je Pi inplugt om twee NES- of SNES-controllers aan te sluiten.

 

© PXimport

06 Emulators

EmulationStation toont standaard alleen de emulators waarvoor er games beschikbaar zijn. Onderaan links zie je op elk moment met welke toets je welke actie uitvoert. Door de emulators bladeren gaat met de pijltjestoetsen en met een druk op A selecteer je een emulator. Selecteer PORTS, waarna je enkele sharewareversies te zien krijgt van Doom 1, Duke Nukem 3D, Quake en Quake III Arena. Druk op B om terug naar het overzicht van emulators te gaan of selecteer een game en druk op A om het te starten.

07 Game spelen (1)

Start je een spel, dan wordt eerst de emulator opgestart en zie je even wat boodschappen voorbij scrollen op een zwart scherm. Daarna start je de game en zie je de beelden die zoveel herinneringen opwekken. Stel eerst de toetsen in je game in (hoe dat gaat hangt van game tot game af). Ook de muis werkt als de game dat ondersteunt. Als je de game afsluit, kom je automatisch terug in het venster van EmulationStation met de lijst van games in de gekozen emulator.

 

© PXimport

08 ROM installeren

Heb je een ROM-bestand van een game die je wilt installeren, dan moet je die nog in de juiste map plaatsen zodat EmulationStation het oppikt. Gelukkig deelt RetroPie die mappen op je Windows-netwerk. Open de RetroPie-share in Verkenner en navigeer naar de map roms en dan naar de juiste map voor de console waarvoor de ROM is bedoeld, bijvoorbeeld n64 als het om een Nintendo 64 gaat. Plaats het ROM-bestand erin. Druk daarna op je Pi op F4 en sluit de commandoprompt af met Ctrl+D, waarna EmulationStation herstart en als het goed is je game herkent.

ROM-bestanden verkrijgen

Emulators zijn legaal, maar de ROM-bestanden van games zijn in principe illegaal. Via Google vind je allerlei websites die ROMs ter download aanbieden, maar daarmee begeef je je op glad ijs. Zelfs als je online een ROM downloadt van een game die je zelf hebt aangeschaft, bega je een overtreding, want je bent niet zeker dat de ROM exact een kopie is van de game dat jij hebt. Je mag wel een back-up van je eigen games maken in de vorm van een ROM-bestand. Daarvoor heb je doorgaans extra hardware nodig, zoals de Retrode.

 

© PXimport

09 Game spelen (2)

Als dit de eerste game was die je voor die console hebt geïnstalleerd, wordt de console toegevoegd aan het hoofdscherm van EmulationStation. Selecteer je de console, dan zie je je game in de lijst met beschikbare games voor die console staan. Als een game toch niet lijkt te werken (sommige ROMs zijn corrupt en sommige games worden gewoonweg nog niet ondersteund door EmulationStation), druk dan op F4 of Esc om de game te verlaten.

 

© PXimport

10 DOSBox

Wie weet heb je nog heel wat DOS-games liggen. Dankzij DOSBox, een x86-emulator met DOS, zijn deze games wellicht nog op je Pi te spelen. Op de website DOS Games Archive zijn ook nog heel wat DOS-games te downloaden. Druk op F4 om een commandoprompt te openen, maak een map aan voor je DOS-game (bijvoorbeeld met mkdir ~/wolf3d), ga naar die map (met cd ~/wolf3d) en plaats er je game in: download bijvoorbeeld de sharewareversie van Wolfenstein 3D met wget http://image.dosgamesarchive.com/games/1wolf14.zip en pak het uit met unzip 1wolf14.zip. Start daarna DOSBox met /opt/retropie/emulators/dosbox/bin/dosbox.

11 DOS-game installeren

Je krijgt nu een DOS-prompt te zien. Hierin gaan we onze game installeren. Koppel eerst de map van de game aan de driveletter D: met het commando mount d /home/pi/wolf3d. Koppel ook de map met roms aan de driveletter C: via mount c /home/pi/RetroPie/roms/pc/. Ga dan naar drive D met D: en start het installatieprogramma met install. Bevestig de installatiemap (C:\WOLF3D) door op Enter te drukken en druk op C om de installatie te voltooien. Typ daarna exit om DOSBox te verlaten en Ctrl+D om EmulationStation te herstarten.

 

© PXimport

12 DOS-game spelen

De game is nu in DOSBox te spelen, maar we willen het rechtstreeks uit het IBM-menu in EmulationStation kunnen opstarten. Maak daarvoor via de pc een bestand wolf3d.sh aan met als inhoud de regels #!/bin/bash en /opt/retropie/supplementary/runcommand/runcommand.sh 1 "/opt/retropie/emulators/dosbox/bin/dosbox -c \"MOUNT C /home/pi/RetroPie/roms/pc\" -c \"c:\" -c \"cd WOLF3D\" -c \"WOLF3D.EXE\" -c \"exit\"" en plaats het in de map met ROMs voor de pc. Maak het tot slot uitvoerbaar met de opdracht chmod +x ~/RetroPie/roms/pc/wolf3d.sh op de commandoprompt en druk op Ctrl+D om EmulationStation te herstarten. Je game verschijnt nu in de lijst.

 

© PXimport

13 Linux-game installeren

Voor Linux bestaan er heel wat opensource-games die eenvoudig te installeren zijn. We installeren Slash'EM: druk op F4 en typ sudo apt-get install slashem-sdl in. Maak daarna een bestand slashem.sh aan met als inhoud de regels #!/bin/bash en /opt/retropie/supplementary/runcommand/runcommand.sh 4 slashem-sdl. Plaats het bestand via de netwerkshare van RetroPie in de map met ROMs voor de ports. Maak het tot slot uitvoerbaar met de opdracht chmod +x ~/RetroPie/roms/ports/slashem.sh op de commandoprompt en druk op Ctrl+D om EmulationStation te herstarten. Je game verschijnt nu in de lijst van ports. Dat werkt voor alle games die SDL (Simple DirectMedia Layer) gebruiken.

 

© PXimport

14 Thema downloaden

Op het forum van RetroPie zijn thema's te vinden waarmee je het uiterlijk van EmulationStation aanpast. Open een commandoprompt op je Pi met F4 of log via PuTTY in en maak een map aan voor de thema's met het commando mkdir ~/.emulationstation/themes. Ga naar de map met cd ~/.emulationstation/themes en download er het thema met wget http://example.com/thema.zip (vervang example.com daarbij door de juiste link). Pak het bestand uit met unzip thema.zip. Open in EmulationStation de instellingen, ga naar UI Settings, druk op A, kies Theme Set en het thema. Na een druk op de startknop krijgt je EmulationStation zijn nieuwe uiterlijk.

 

© PXimport

15 Scraping (1)

RetroPie kan ook allerlei informatie over je games 'scrapen' (oogsten, verzamelen) en in de overzichtslijsten tonen. Open daarvoor de instellingen, druk op A voor Scraper en kies bij Scrape from als bron voor de informatie TheGamesDB of The Archive. Ga dan naar Scrape now en druk op A. Je kunt nu kiezen om al je games te scrapen of alleen van bepaalde consoles. Ga tot slot naar Start en druk op A om het scrapen te beginnen. Als de scraper de game niet kan identificeren, geef dan zelf de naam in met Input.

 

© PXimport

16 Scraping (2)

EmulationStation toont welke informatie het gevonden heeft voor je game. Klopt die, druk dan op A om ze te aanvaarden. De scraper geeft soms meerdere opties. Kies dan de juiste met de pijltjestoetsen. Als het gaat om een bestand dat geen game is, kies dan Skip. Als je na het scrapen uiteindelijk naar je lijst met games gaat kijken, zie je dat EmulationStation er een afbeelding en heel wat informatie bij toont.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten