Red je accu: 15 tips voor de batterij van je laptop

Door: dirk-schoofs | 06 maart 2017 09:09

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Een laptop is gemaakt om mobiel te werken. Dat staat of valt met de batterij: hoe langer de accu het uitzingt, hoe beter. Wil je de energieconsumptie van je laptop binnen de perken houden, dan moet je regelmatig compromissen sluiten tussen prestaties en zuinigheid. In plaats van blind te vertrouwen op allerlei standaardinstellingen kun je het energieverbruik zelf in de hand houden. Hier vind je 15 tips om je laptop-batterij te redden.

Tip 01: Energiebeheerschema

De eerste instellingen die je onder handen neemt om het energieverbruik onder de duim te houden vind je in Windows 10 bij Instellingen, Systeem, Energiebeheer en slaapstand. Klik in dit venster op Extra energie-instellingen om bij de energiebeheerschema’s te komen. Zo’n schema is de verzameling van systeem- en hardware-instellingen die het stroomverbruik beïnvloeden zoals de helderheid van het scherm, de slaapstand enzovoort. Standaard vind je daar twee schema’s: Gebalanceerd en Energiebesparing. Klik op De schema-instellingen wijzigen om aan te geven wanneer het beeldscherm uitgeschakeld wordt en wanneer de computer in slaapstand gaat.

Tip 01 Ons beeldscherm schakelt na vijf minuten inactiviteit uit en na vijftien minuten gaat de computer in slaapstand.

Tip 02: Helderheid

Windows ondersteunt adaptieve helderheid, een functie die de helderheid van het beeldscherm aanpast naargelang het omgevingslicht dat de sensor opvangt. Bepaal je liever zelf hoe helder het scherm oogt, dan schakel je de automatische helderheid uit. In Energiebeheer klik je op De schema-instellingen wijzigen naast het schema dat je gebruikt. Vervolgens selecteer je Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. Scrol naar het onderdeel Beeldscherm en zet beide opties onder Adaptieve helderheid inschakelen uit.

Door systematisch voor sluimerstand te kiezen bespaar je op de energiefactuur

Tip 03: Slaapstand

Met Windows heb je drie mogelijkheden om de computer tijdelijk uit te schakelen: de slaapstand, de sluimerstand en de hybride slaapstand. Wat is het verschil? De slaapstand betekent dat alle geopende vensters en geopende programma’s in het werkgeheugen opgeslagen blijven. Een computer uit zijn slaapstand halen gaat dus razendsnel, maar omdat het geheugen elektriciteit nodig heeft mag je pc niet zonder stroom komen te zitten. Slaapstand is dus ideaal voor een korte pauze. Bij Energiebeheer kun je per schema aanduiden hoelang het duurt voor je computer in slaap gaat.

Tip 03 Laat je laptop sneller in slaapstand gaan wanneer hij zijn accu aanspreekt.

Tip 04: Sluimerstand

De sluimerstand bewaart al je werk en geopende programma’s op de harde schijf. Het maakt dus niet uit als je de stekker eruit trekt. Opnieuw opstarten duurt langer, omdat alles van de harde schijf ingelezen moet worden. De sluimerstand is dus ideaal voor een langere onderbreking. Door systematisch voor sluimerstand te kiezen bespaar je op de energiefactuur.

De hybride slaapstand is een combinatie van de vorige twee. Je pc slaat alles op in het geheugen én op de harde schijf. Doorgaans duurt ontwaken slechts enkele seconden, tenzij de geheugeninhoud verloren is gegaan en alles moet worden ingeladen van de harde schijf. Voor relatief korte onderbrekingen voldoet de hybride slaapstand uitstekend. Als je meerdere uren wilt overbruggen, dan is de sluimerstand beter geschikt.

Mythe 1: Vermijd overladen accu’s

“Haal de oplader uit de laptop wanneer de batterij vol is, want hierdoor riskeer je beschadiging van de batterij.” Voor moderne lithium-ion-accu’s geldt deze oude batterijwijsheid niet. Het veiligheidssysteem verhindert dat de batterij te veel kan opladen en eventueel zou verhitten. Wanneer de accu te heet wordt is er meestal iets mis met het oplaadsysteem.

Een regelsysteem beschermt de batterij tegen te diepe ontlading en overlading.

Tip 05: Klep en knoppen

De sluimerstand en de slaapstand kun je ook handmatig activeren met behulp van de aan/uitknoppen, de slaapstandknop of door de laptop simpelweg dicht te klappen. Om de gewenste rustfunctie aan deze knoppen te koppelen, open je het venster Energiebeheer en gebruik je in de linkerkolom de functie Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen. In dit venster duid je aan wat er moet gebeuren wanneer je deze knoppen gebruikt en wanneer je het deksel sluit. Deze opties gelden voor alle energiebeheerschema’s die op je pc staan.

Tip 05 Bepaal zelf met welke handeling de sluimer- en slaapstanden worden geactiveerd.

Tip 06: Multimedia

Logisch dat je films in de beste kwaliteit wil bekijken, maar deze luxe betekent wel een aanslag op je batterij. Wil je een film kijken in de trein, dan is het misschien belangrijker dat je lang genoeg kunt kijken dan om de hoogste beeldkwaliteit te genieten. In Energiebeheer klik je daartoe op De schema-instellingen wijzigen en dan op Geavanceerde instellingen om naar het onderdeel Multimedia-instellingen te gaan. Kies bij de optie Bij het afspelen van video voor de optie In evenwicht of Energieverbruik optimaliseren.

Lees ook:In 3 stappen je laptopaccu testen en optimaliseren

Tip 06 In situaties waar geen perfecte videokwaliteit nodig is, kun je de kwaliteit afvlakken ten gunste van het energieverbruik.
Controleer ook wat software op de achtergrond gebruikt voor updates en notificaties

Tip 07: Batterijverbruik

Heb je de indruk dat het batterijvermogen van je Windows 10-laptop er in korte tijd sterk op is achteruitgegaan, dan kun je het beste als eerste naar enkele systeeminstellingen kijken voordat je de accu controleert. Open in het Startmenu de Instellingen en navigeer naar Systeem en Batterijbesparing. Je krijgt een gedetailleerd overzicht wanneer je op Batterijverbruik klikt. Hier kun je vrij gedetailleerd zien welk onderdeel het meeste elektriciteit verbruikt. Standaard lees je hier het verbruik van de afgelopen 24 uur, maar je kunt deze periode aanpassen naar een periode van 48 uur of een week.

Mythe 2: Leeghalen voor laden

Een van de meest hardnekkige mythes over accu’s is dat je ze eerst volledig moet ontladen voordat je ze oplaadt. Deze theorie stamt uit de tijd van de oude NiMH-batterijen. Voor een moderne lithium-ion-polymeeraccu geldt precies het tegenovergestelde. Die raakt zelfs sneller uitgeput wanneer hij volledig opgeladen en ontladen wordt. Onthoud dat je bij een lage accustand beter gewoon oplaadt. Is de accu nog behoorlijk vol, wacht dan liever even met de volgende laadbeurt.

0 Reactie(s) op: Red je accu: 15 tips voor de batterij van je laptop

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.