© PXimport

Review: Acer C720 Chromebook

Geplaatst: 6 december 2013 - 05:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:59

Elmar Rekers

Laptops met het Chrome OS-besturingssysteem van Google; twee jaar geleden waren het nog veel te dure apparaten die in de futuristische cloud draaiden, anno 2013 zijn deze Chromebooks betaalbaar en vooral enorm praktisch.

Acer lanceerde onlangs zijn nieuwe C720 Chromebook: wij zijn er de afgelopen week mee aan de slag geweest.

De nieuwe C720 heeft een grijze behuizing en ziet er dankzij de metallic afwerking stijlvol uit. Het apparaat is volledig uit plastic opgetrokken, waardoor het helaas wat goedkoop aanvoelt. Maar goed, het apparaat gaat dan ook voor slechts 270 euro over de toonbank. Acer heeft de C720 wat dunner (19 mm) en lichter(1,25 kg) weten te maken dan zijn voorganger, wat het een lekker compact systeem maakt dat je zonder problemen in een tas gooit om mee te nemen.

Lekker toetsenbord

Klappen we de Chromebook open dan zien we het 11,6 inch beeldscherm en het toetsenbord. De knoppen hebben een lekkere aanslag en er zit maar weinig speling in het paneel, wat het een heerlijk systeem maakt om mee te typen. Jammer is wel dat er geen verlichting aanwezig is, wat het werken in donkere ruimtes toch wat lastig maakt. Het (ietwat kleine) multitouch trackpad zit op de bekende plek en is behoorlijk nauwkeurig.

 

© PXimport

Het 11,6 inch LCD-beeldscherm heeft een resolutie van 1366 x 768 pixels. Het beeld is niet verschrikkelijk scherp, en ook de helderheid en kijkhoek laten te wensen over, maar het voldoet in de basisbehoeften. Je kunt er prima mee surfen op internet, teksten mee bewerken en YouTube-video's op kijken. Voor het spelen van games is het minder geschikt, maar dat waarschijnlijk ook niet waar je een Chromebook voor in huis haalt.

Goed bedeeld

Acer heeft de C720 voorzien van een groot aantal aansluitingen. Zo vinden we naast een usb 2.0-poort ook een usb 3.0-ingang, een hdmi-poort, sd-kaartlezer en een Kensington-vergrendeling. Vooral de hdmi-uitgang is handig want hierdoor kan je de laptop dus eenvoudig op een tv of monitor aansluiten.

Zoals iedere Chromebook is ook de Acer C720 grotendeels afhankelijk van de cloud. Een internetverbinding is dus vereist als je de volledige potentie van het apparaat wilt benutten. Hiervoor maakt de laptop logischerwijs gebruik van wifi, maar een versie met een 3G/4G-ondersteuning is niet beschikbaar. Gelukkig zijn er tegenwoordig overal gratis wifi-hotspots te vinden waar je met je apparaten op in kunt loggen. Een optie tot het plaatsen van een simkaartje was echter wel handig geweest voor de noodgevallen.

Google Drive

Qua opslag is er 16 GB flashgeheugen aanwezig. Dat klinkt misschien wat mager, maar Google geeft kopers van de C720 ook nog (gedurende twee jaar) gratis 100 GB aan opslagruimte in Google Drive. Meer dan genoeg dus om al je documenten, foto's en video's op te slaan. Daarbij kan je natuurlijk altijd nog een sd-kaartje met een flinke opslagcapaciteit in de laptop drukken.

De C720 is verreweg de snelste Chromebook die wij tot op heden hebben getest. Iets dat vooral te danken is aan de uitstekende hardware die Acer in het apparaat heeft gebouwd. Zo draait de Chromebook op een rappe Intel Celeron-processor (2955U) en is er 2 GB aan RAM aanwezig. De grafische kracht is afkomstig van een Intel HD Graphics-chip.

 

© PXimport

Deze specificaties zorgen ervoor dat de C720 gemiddeld in zo'n 5 seconden opstart. Zet je de laptop in de slaapstand, dan zal hij in nog geen 2 seconden wakker worden. Ronduit indrukwekkend. Daarbij hebben wij tijdens de testperiode geen enkele foutmelding gezien en liep de Chromebook nooit vast. Een teken dat Google's Chrome OS-besturingssysteem aanzienlijk stabieler is geworden.

Wanneer we de C720 intensief gebruiken (videokijken, games spelen, multitasken) dan gaat de batterij zo'n 7 uur mee. Een goede prestatie van Acer. Gebruik je het apparaat enkel voor tekstverwerken en een beetje surfen, dan zal je de batterijduur best eens met 1,5 uur kunnen rekken. Hiermee houdt de C720 het langer vol dan Chromebook-concurrenten van HP en Samsung.

 

© PXimport

Conclusie

De Acer C720 is in vele opzichten de ideale Chromebook. Het apparaat is snel, makkelijk mee te nemen, heeft een prima batterijduur en verkrijgbaar voor een schappelijke prijs. Jammer is wel dat het scherm nog wat te wensen overlaat en dat de behuizing goedkoop aandoet. Het zijn slechts smetjes op een verder uitstekend apparaat, want Acer heeft met deze C720 een regelrechte aanrader in handen voor iedereen die een betaalbare laptop zoekt.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Licht en compact

Toetsenbord

Batterijduur

Prijs

Snel

Minpunten

Plastic behuizing

Matig scherm

Conclusie

Acer C720 Chromebook **Prijs**: € 269,- **Besturingssysteem**: Chrome OS **Processor**: Intel Celeron 2955U (1,4 GHz) **Opslag**: 16 GB SSD **Intern geheugen**: 2 GB **Beeldscherm**: 11,6 inch (LCD) **Verbindingen**: Wifi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0 **Webcam**: Acer Crystal Eye HD + Licht en compact + Toetsenbord + Batterijduur + Prijs + Snel - Plastic behuizing - Matig scherm **SCORE**: 90...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten