Review: MSI GE63VR 7RF Raider

Door: Mark Gamble | 18 september 2017 14:36

Review

MSI brengt met de GE63VR 7RF Raider een 15,6 inch laptop op de markt die gericht is op de veeleisende gamer. Qua hardware biedt deze laptop het beste van wat er op dit moment te krijgen is.

MSI GE63VR 7RF Raider

Prijs: € 2199,-
Processor: 7e generatie Intel Core i7
Kloksnelheid: 3,5GHz
Chipset: Intel HM175
Geheugen: 16 GB DDR4L
Grafische chip: Intel HD Graphics 630
NVidia GeForce GTX 1070
Grafisch geheugenL: 8GB GDDR5
Display: 15,6 inch IPS 120MHz Full HD 1920x1080
Opslag: 256 M.2 PCI-Express ssd, 1 TB harddisk Connectiviteit: 3x USB 3.1, 1x USB 3.1 type-c, Wifi AC, Bluetooth 4.1, 1 Gbps LAN, 1x Mini-DisplayPort, 1x 4K HDMI, 1x Mic in, 1x Hoofdtelefoon
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Website: MSI.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Compact desigin
  • Handige tweakingfuncties
  • 120Hz-scherm
  • Minpunten
  • Meerdere apps voor tweakingopties

Tweaken

MSI zet hoog in met deze laptop als het op de specificaties aankomt. En die zijn niet mis: een Nvidia GeForce GTX1070 grafische chip met 8 GB dedictated videogeheugen, een Intel Core i7 7700HQ op 2,8 GHz en 16 GB DDR4 werkgeheugen. Voor de opslag heeft MSI in dit model gekozen voor een 256 GB m2-ssd van Toshiba, waarop Windows en je programma’s staan, en een tweede grotere conventionele harddisk van 1TB voor alle overige data. Het 120MHz scherm heeft een reactietijd van 3 miliseconde en dankzij Nvidia’s Gsync-technologie heb je geen last van het zogeheten tearing-effect bij games.

MSI staat bekend om haar tweaking-software voor gamers, en ook op deze laptop is het mogelijk om het systeem helemaal naar eigen hand te zetten. Allereerst het toetsenbord: dit is een rgb-klavier, waarvan alle toetsen licht kunnen geven, zodat je veelgebruikte toetsen van een eigen kleur kunt voorzien. De Functie-knoppen lichten op zodra je de Fn-toets indrukt. . Verder kun je met het MSI Dragon Center verschillende gamingprofielen aanmaken, die je specifiek kunt gebruiken voor het type game of andere taak die je wilt uitvoeren. Zo kun je de kloksnelheid van je processor en geheugen verhogen, evenals de snelheid van de coolerventilators en kun je de beeldscherminstellingen aanpassen, zodat je er, afhankelijk van de ruimte waarin je werkt of speelt, de lichtopbrengst en kleuren op kunt instellen.

> Lees ook: zo worden MSI gaming-laptops in elkaar gezet

MSI heeft ook twee fysieke knoppen aangebracht, rechts bovenin. Met de ene toets activeer je de ventilators, waardoor ze full power gaan draaien (schrik niet als je deze knop per ongeluk indrukt) en de andere is voor de toetsenbordverlichting.

Licht in de duisternis

De GE63VR-7RF heeft een aantal grappige gimmicks, zoals de eerdergenoemde verlichte toetsen, maar ook lichtgevende usb-poorten horen bij die standaarduitrusting. Al dat moois kost natuurlijk ook gewoon stroom, en zijn niet voor iedereen misschien even handig of nuttig. Daarom kun je al die verlichting uitschakelen via de MSI-software. Vervelend is wel dat MSI er niet voor heeft gekozen om alle tweaking-functies, waaronder de verlichting eigenlijk ook valt, in een enkele app onder te brengen. Het uitschakelen van de usb-verlichting gaat via het eerdergenoemde Dragon Center, maar wil je de kleuren van de toetsen aanpassen of de verlichting helemaal uitschakelen, dan moet je weer een andere tool gebruiken, de PrismSync. Die tool kun je overigens ook gebruiken om de verlichting van andere apparaten aan te passen en met elkaar te synchroniseren. Zo kun je bijvoorbeeld een muis of muismat, extern toetsenbord, hoofdtelefoon met led-verlichting met elkaar laten samenwerken, wat mooie effecten oplevert. Over het toetsenbord gesproken, MSI heeft de Windows-toets op dit model alleen aan de rechterkant van het toetsenbord geplaatst. De plek waar deze toets normaal gesproken links zit, is hier de FN-toets voor het aanroepen van de extra functies. Wel kun je met het Dragon Center de Windows-toets helemaal uitschakelen, zodat je deze niet per ongeluk activeert tijdens het gamen, en je game wordt geminimaliseerd terwijl het Windows 10 startmenu wordt geopend.

Conclusie

Echte hardcore gamers kunnen zich helemaal verlekkeren aan deze laptop. Hij is snel, heeft veel tweaking-mogelijkheden en biedt de allerbeste hardware die op dit moment te krijgen is. Wie geen behoefte heeft aan de extra verlichting, kan deze zonder problemen uitschakelen, maar het is wel jammer dat MSI er niet voor kiest om alle tweaking-opties in een enkele app te stoppen.

0 Reactie(s) op: Review: MSI GE63VR 7RF Raider

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.