Intel Nuc - Een compacte mini-computer

Door: Jeroen Boer | 25 juni 2014 11:00

Review

Intel verkoopt de NUC als barebone waaraan zelf geheugen, opslag en eventueel een wifi-kaartje moet worden toegevoegd. Wat vinden we van deze mini-computer?

Intel Nuc

Prijs:

Vanaf € 269,-

Website:

www.intel.com

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Compact
  • Infraroodontvanger
  • 2,5 inch-schijfpositie
  • Aansluitingen
  • Minpunten
  • Krasgevoelig
  • Behuizing

De op de Haswell-generatie gebaseerde NUC is verkrijgbaar in twee processorvarianten: een Core i3-4010U en Core i5-4250U. Dit zijn energiezuinige processors die ook gebruikt worden in ultrabooks.

Naast de keuze voor een processor heb je keuze uit twee behuizingen: de normale behuizing en een H-variant waarin je als extra mogelijkheid een 2,5inch-schijf kunt inbouwen. De behuizingen zijn gemaakt van aluminium met een kunststof bovenkant. De breedte en diepte van beide behuizingen bedraagt 11,7 x 11,2 centimeter. De hoogte verschilt en bedraagt 3,5 of 5,2 centimeter.

Aansluitingen

De aan/uit-schakelaar is door Intel aan de bovenkant geplaatst. De voorkant van de NUC heeft twee usb3.0-poorten en een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. De achterkant heeft twee usb3.0-poorten, een mini-HDMI-aansluiting, mini-DisplayPort-aansluiting en een gigabit-netwerkaansluiting. De mini-HDMI-aansluiting is niet zo heel handig, omdat je een (niet meegeleverd) koppelstukje of speciale kabel nodig hebt om het apparaat op je televisie of beeldscherm aan te sluiten. Er is bovendien genoeg ruimte voor een normale HDMI-poort.

Je maakt de NUC open door vier schroeven op de onderkant los te draaien en de onderkant eraf te halen. Je hebt dan toegang tot twee DDR3L-SODIMM-geheugensloten en het mSATA-slot. Daarnaast heeft de NUC nog een vrij mini-PCI-E-slot waarin je bijvoorbeeld een wifi-kaartje kunt installeren. Er zijn al twee antennes in de behuizing verwerkt. Het moederbordje bevat daarnaast nog een SATA-aansluiting, maar die kun je alleen benutten als je de dikkere H-variant van de NUC aanschaft. Hierbij heeft de bodemplaat een 2,5inch-schijfpositie waarin je schijven met een maximale dikte van 9,5 mm kunt installeren.

Infraroodontvanger

Intel levert een VESA-adapter mee waarmee je de NUC op de achterkant van een beeldscherm of televisie kunt bevestigen. Zo verander je vrijwel ieder beeldscherm in een all-in-one-pc. In de voorzijde van de NUC heeft Intel een infraroodontvangertje verwerkt dat compatibel is met Windows Media Center-afstandsbedieningen. Een voordeel van de NUC is het energieverbruik. Het systeem verbruikt als hij aanstaat en je niet al te veel doet ongeveer 9 tot 15 watt.

Ga je het systeem zwaarder belasten, dan stijgt dat tot ongeveer 40 watt. Als je de NUC voluit belast, dan wordt de koeling hoorbaar. Heel hinderlijk is het volume gelukkig niet.

0 Reactie(s) op: Intel Nuc - Een compacte mini-computer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.