Review Ockel Sirius B: geslaagde mini-pc

Door: Redactie Computer!Totaal | 10 december 2016 08:12

PC

De Ockel Sirius B (Black Cherry) is de nieuwste telg uit de koker van Ockel, het Nederlandse bedrijf dat mini-pc's maakt. De Sirius B past in je broekzak, maar kan in de basis hetzelfde als een volwaardige pc. Hoe goed kan een pc ter grootte van een smartphone zijn?

Score
80
  • Pluspunten
  • Met of zonder Windows
  • Stil
  • Compact
  • Minpunten
  • Geen vaste netwerkaansluiting
  • Weinig usb-poorten

None

Ockel Sirius B

Prijs:
€ 325,-
Kleuren: zwart en wit
OS:
optioneel Windows 10
Processor:
1,84 Ghz quadcore (Intel Atom X5-Z8300)
RAM:
4GB
Opslag:
64GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)
Connectiviteit:
wifi, bluetooth 4.0
Formaat:
12 x 8 x 1 cm
Gewicht:
153 gram
Website:
ockelproducts.com

Het eerste dat opvalt als je de mini-computer uit de verpakking haalt zijn de afmetingen. Hij meet slechts 12 bij 8 cm en is ietsje dikker dan 1 cm. Bijgeleverd zijn alle benodigde kabels en adapters en dankzij de volwaardige hdmi-poort heb je geen verloopstekkertje nodig om hem op een monitor aan te sluiten. Sterker nog: een hdmi-kabel van een meter wordt gratis eveneens meegeleverd.

Weinig usb-poorten

Intern is de Ockel Sirius B Black Cherry voorzien van een Intel Atom X5-Z8300 en 4 GB werkgeheugen. Voor de opslag is gekozen voor een ingebouwde eMMC van Samsung van 64 GB. Dat is voldoende voor een complete Windows 10-installatie maar dan is het geheugen bijna vol. Gelukkig kun je een micro-sd-kaartje in het apparaat stoppen om het geheugen uit te breiden met 128GB. Je doet er ook verstandig aan om bij de Ockel een usb-hubje aan te sluiten, want als je zowel een toetsenbord als een muis op de Sirius B Black Cherry aansluit, heb je geen aansluitingen meer over voor bijvoorbeeld een externe harde schijf. Een van de twee geïntegreerde usb-poorten is overigens een versie 3.0-type.

Door het kleine formaat van de Sirius B Black Cherry ontbreekt een netwerkaansluiting, maar gelukkig heeft hij wel een wifi-ac-module aan boord. Draadloos internetten is dus mogelijk, bekabeld niet.

Office draait soepel

De Ockel Sirius B Black Cherry presteert goed voor de meeste algemene computertaken, zoals tekst- en beeldbewerking en voor het afspelen van muziek en video. De ingebouwde processor is echter niet snel genoeg voor het decoderen van 4K-video's. Ze spelen wel af, maar doorgaans gaat dat niet helemaal soepel. De grafische chip kan de monitor aansturen tot maximaal 30Hz op de 4K-resolutie van 3840 x 2160. Bij de WQHD-resolutie kan dat wel met 60 Hz.

Ockel Sirius B

Beschik je over een normale hd-televisie, dan kun je de Ockel natuurlijk prima inzetten als mediacenter voor onder je tv, en daarop bijvoorbeeld Kodi of Plex op installeren. Een bijkomend voordeel is dat de Ockel zodanig klein is, dat je 'm zelfs achter je televisie kwijt kunt. Daarnaast heeft hij geen actieve koeling en is hij dus helemaal stil. De audio van de Ockel Sirius B Black Cherry kun je laten verlopen via de hdmi-kabel of de audio-uitgang. In dat laatste geval heb je dan alleen stereogeluid.

Met of zonder Windows

Je kunt de Ockel Sirius B Black Cherry aanschaffen in diverse configuraties. Het door ons geteste exemplaar heeft Windows 10 Home, 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslag en is te koop voor 349 dollar. Je kunt ook kiezen voor een versie zonder Windows 10. die 259 dollar kost.

0 Reactie(s) op: Review Ockel Sirius B: geslaagde mini-pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.